Sebastian Aho káprázatos formában játszik

 

A fiatal finn csatárt tavaly karácsony óta képtelenség tartani.

Sebastian Aho nyár közepén ünnepelte 21. születésnapját. A Karpat Oulu csapatában nevelkedett, 17 sem volt, amikor bemutatkozott a finn felnőtt első osztályban. A következő évben 27 meccsen 11 pontot szerzett, amihez a rájátszásban 10-en 3 pontot tett hozzá. 19 éves kora előtt már hozta a pont/meccses átlagot: a 2015/16-os szezon alapszakaszában 45 meccsen, a rájátszásban 14 meccsen szerzett ugyanennyi pontot. Közben az ifjúsági világbajnokságon ezüstérmet, a juniorok között aranyérmet szerzett. Utóbbi tornán ? 18 és fél évesen ? hét meccsen ötször talált a kapuba, emellett 9 asszisztja is volt. Ekkor már nagy lehetett az öröm a Carolinánál, minthogy az előző nyáron draftolták őt a második kör 35. helyén. Ha egy évvel korábban hozza ezeket a számokat, minden bizonnyal az első tízben lett volna a játékosbörzén.

Így viszont nem is óvatoskodtak a bevetésével, első évében 82 meccsen 24 gól és 25 gólpassz került a neve mellé, míg a második szezonban, tavaly ennél 16 ponttal többre volt képes, 65-tel fejezte be az idényt. De a szezonon belül nem volt egyenletes a teljesítménye. Az első 16 meccsén be sem talált, az első 34 után 7 gólja és 23 pontja volt. Aztán eljött a karácsony előtti utolsó meccsnap, amikor a Buffalo Sabrest fogadták. Aho hétmeccses góltalansági és hárommeccses ponttalansági szériában volt. Eichelék ellen azonban betalált, sőt két asszisztja is volt, majd a Montréal ellen duplázott, utána pedig a Pensnek is gólt lőtt. A Sabres-meccsel együtt 44 mérkőzésen lőtt 22 gólt, szerzett 42 pontot, ez idő alatt csak tízen voltak jobbak a ligában. Mindezt egy olyan csapatban, amely ebben az évtizedben még nem tapasztalta meg, milyen a rájátszásban szerepelni. Aho azonban nem állt le. Tagja volt a finn világbajnoki keretnek, ahol nyolc meccsen 9-9 gólt és gólpasszt szerzett, nem rajta múlt, hogy a csapat elbukott a negyeddöntőben. Ő lett a torna gólkirálya, övé volt a legjobb plusz/mínusz-mutató (+15), és ő lett a torna legjobb csatára is, megelőzve például Connor McDavidet és Patrick Kane-t.

aho

A nyáron kissé átalakult a Hurricanes, és bár olyan csatárok hagyták el a klubot, mint Elias Lindholm vagy a liga egyik legjobb negyedik soros centereként számon tartott Derek Ryan, e cikk írásának pillanatában a csapat meglepetésre vezeti a divízióját. Ez akkor is meglepetés, ha tekintetbe vesszük, hogy nagyon az elején járunk még, illetve hogy az előny öt csapattal szemben is mindössze pár pont, akik jó részénél ráadásul több mérkőzésen vannak túl. Ez a pozíció tehát aligha lesz sokáig tartható, de Ahónak nagy szerepe van abban, hogy ennyire jól sikerült a rajt. Kilenc meccsen négy gólt lőtt és tízszer hozta helyzetbe társait, eddig minden meccsen szerzett legalább egy pontot. Számos alkalommal döntő momentumokban vállalt főszerepet, hol győztes gólt ütött a végjátékban, hol az egyenlítés kiharcolásában vállalt oroszlánrészt, igazi vezére volt csapatának.

És bár a Hurricanes akármikor visszaeshet, továbbra is jelentős tartalékok vannak a játékában. Nyolc meccs után úgy álltak 56%-on a megszerezhető pontok tekintetében, hogy a speciális egységeik teljesítménye botrányosan rossz. Előnyeik mindössze 6,7%-át váltják gólra, miközben a mezőny fele 20% fölött van, a Washington Capitals 38,5%-kal volt az első hétfő estig. De hátrányban sem jobbak semmivel sem, 4-5 az ellen csak a 65,4%-ban úszták meg kapott gól nélkül. Összehasonlításul: a Tampa Bay Lightning az első hat meccsét lehozta nullával, 14 csapat 80%-on vagy afölött teljesít. Ezek a mutatók a Detroit elleni hétfői meccsen javultak valamelyest, az előnyök kihasználása 12,1%-ra, a hátrányok kivédekezése 70%-ra ugrott, de ezzel még mindig a sereghajtók közé tartoznak. Érdemes lesz tehát a Carolinára figyelni, mert ha ezekben a tanulható szituációkban kicsit is jobban kezdenek el játszani, akkor hosszú idő után idén először elérhető lesz számukra a rájátszás. Annyi biztos, hogy Sebastian Aho kiemelkedő szerepe így is, úgy is marad, a 21 éves finn a világ legmeghatározóbb játékosai közé nőheti ki magát a szezonban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum