Csíkszeredában javítanának az Acélbikák

   

A dunaújvárosiak idén még nem nyertek meccset az élmezőny csapatai ellen az Erste Ligában.

Brassóból is vereséggel távoztak pénteken, pedig fontosak lettek volna az ott megszerezhető pontok is. Hét perccel a vége előtt még vezettek Azariék, ám a szemfüles hazaiak az apró hibákat kihasználva egyenlítettek, majd a rávezetések során a győzelmet is megszerezték. Ezzel pontszámban beérték a dunaújvárosiakat, akik viszont egy meccsel kevesebbet játszottak. Jelenleg nagy a tülekedés a 4–6. hely körül, hiszen a 19-19 pontos DAB-ot és Brassót a 18 pontos UTE követi. A lilák viszont az újvárosiaknál is kevesebb meccset játszottak, tehát hármójuk közül ők vannak a legkedvezőbb pozícióban. A tét közben nem más, mint a felsőházba kerülést garantáló 1–5. helyek valamelyikének a megszerzése. Tragédia természetesen nem történt Brassóban újvárosi szemmel sem, hiszen a negyvenmeccses alapszakasz közel háromnegyede hátravan, és a Csíkszereda tavalyi példája pedig azt is megmutatta, hogy az alsóház sem jelent feltétlenül hátrányt. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a négykörös alapszakasz első körében az éllovas Csíkszereda, FTC-Telekom, DEAC, UTE négyesből senkit nem sikerült legyőznie a DAB-nak, majd a második kört a Brassó elleni vereséggel kezdték.

A tabella garantáltan nem marad így vasárnap estére, hiszen az UTE Brassóban játszik, míg a nap rangadóján a DAB idegenben próbálja elkapni a roppant magabiztos Csíkszeredát. A két csapat már játszott egymással, az a meccs is mutatott hasonlóságot a péntekivel. Az első játékrészben az újvárosiak kihagyták a helyzeteiket, a Csíkszereda viszont gólra váltott egy kettős fórt. Ezek után jött a középső harmad, és abban egy nem egészen nyolcperces periódus, amit később Antti Karhula vezetőedző sötét időszakként jellemzett. Az a rövidzárlat is három kapott gólt eredményezett, és bár az Acélbikák majdnem egyenlítettek a végén, egy üres kapura elért találattal mégis a vendégek nyertek. Ezekkel a meccsek közbeni megroggyanásokkal tehát kezdenie kell valamit a csapatnak, mert minél komolyabb az ellenfél, annál súlyosabb büntetés lehet belőle.

SCC-DAB_20171203-900

A Sportklubnál komolyabb ellenfelet pedig egyelőre nehéz lenne találni ebben a ligában. 13 mérkőzést játszottak, ezeken 33 pontot gyűjtöttek. Egyedül a Fradi tudta elkapni őket rendes játékidőben, egy hosszabb magyarországi kiszállás utolsó állomásán, illetve a Gyergyó nyert a Vákárban hosszabbításban, de az nem biztos, hogy mérvadó, hiszen román bajnoki is volt egyben, ahol nem védhetett Vlastimil Lakosil kapus. A megszerezhető pontok közel 85%-át begyűjtötték a csíkiak, ezt csak a Fradi tudta megközelíteni 78%-kal, de már a harmadik DEAC is jelentősen elmarad a maga nem egészen 70%-os teljesítményével. A csapat sikerének titka egyértelműen a gyorsaságban és a liga szintjén egyedülálló támadópotenciálban rejlik. 72 gólt lőttek, miközben a Brassó például úgy ötödik a tabellán, hogy ennek a felére volt képes. A Fradi a mezőny második leggólerősebb csapataként meccsenként átlagban eggyel kevesebbet szerez, mint a csíkiak.

Nem véletlen, hogy a kanadai tabella első három helyén Radim Valchart, Becze Tihamért és Részegh Tamást találjuk, Andrej Taratuhin az ötödik, de a Vitalij Sulakov, Vjacseszlav Belov és Konsztantyin Panov alkotta trió is pont/meccs átlag fölött van. A 21 éves Részeghről többször írtunk már, a vele készült interjúnkat itt olvashatják. A csapatra visszatérve, amilyen szemkápráztatóak elöl, majdnem ugyanannyira sebezhetőek hátul. 42 gólt kaptak, ez meccsenként 3,2 találatot jelent, ami csak a hatodik helyre lenne elég egy képzeletbeli tabellán. A szezonnak ebben a szakaszában ez még megengedhető, pláne amíg ennyire megy az előrejáték, de a rájátszás közeledtével nyilván a védekezéssel is kezdenie kell valamit Leo Gudas vezetőedzőnek. Hazai pályán nyilván nem csak eredményes, de közönségszórakoztató hokira törekednek majd a csíkiak, a DAB szervezett védekezésén múlik, hogy mennyi érvényesül ebből.

Leo Gudas így várja a találkozót: “Sok idő nem volt a Dunaújváros elleni meccsre készülni, hiszen gyakorlatilag két rövid edzést tartottunk. Nagyon fontos mérkőzés lesz számunkra és a megkezdett úton szeretnénk továbbmenni”

Antti Karhula, a dunaújvárosiak vezetőedzője pedig a következőképpen fogalmazott: „A Brassó ellen apró egyéni hibákból tudott talpra állni az ellenfél. Ahogy a mérkőzés előtt is elmondtam, veszélyes játékosok alkotják a csapatot, akik egy-egy kis fegyelmezetlenséget is góllal büntettek. Sajnos ez néha előfordul, tanulnunk kell belőle, és átgondolni azt, hogy hogyan kell egy kézben lévő mérkőzést megtartani. A Csíkszereda még erősebb ellenfél, akinek a hazai pálya plusz lökést ad. Ellenük a legfontosabb az lesz, hogy sokat birtokoljuk a korongot, okosan játsszuk meg, ne adjunk teret és időt arra, hogy technikás hokisaik irányítani tudják a játék menetét. Nem lesz könnyű mindezt a jégen is megvalósítani, de koncentrációval, odafigyeléssel, szívvel-lélekkel játszva sikerülhet!”

SC Csíkszereda–DAB 6-4

   

A dunaújvárosiak hiába vezettek 3-1-re, kikaptak a Sportklub otthonában.

A Dunaújvárosi Acélbikák számára jól indult a csíkszeredai találkozó: bár az első emberelőnyüket kihagyták, az 5. percben Török Viktor vezetéshez juttatta a vendégeket. A folytatásban két emberhátrányt kibekkelt a DAB, ám a harmadikat már nem tudta, Andrej Taratuhin egyenlített. Alig két percig állt döntetlenre a meccs, Léránt René góljával megint az Acélbikáknál volt az előny. A középső harmad elején eljött a második vendég fór, ahol Oula Uski betalált Vlastimil Lakosil kapujába. Innentől csak Sportklub-gólok születtek: 44 másodperccel később Becze Tihamér szépített, aztán a 27. percben Salló Alpár egyenlített emberelőnyből. Kilenc percre rá megint Salló villant 5 a 4 elleni szituációban, így 4-3-as csíki előnnyel vonultak a második szünetre a csapatok. A 43. percben hiába egyenlített Borbás Gergely, kereken 1 perccel később Radim Valchar révén újra a Sportklubnál volt az előny. A végjátékban Részegh Tamás kétgólosra növelte a hazaiak előnyét. Az utolsó szűk két percben lehozta a kapusát a DAB, hiába.

A Sportklub 6-4-re győzött, a DAB 1 ponttal zárta erdélyi túráját.

dabscc-20180220

Fotó: DAB

Tudtuk, hogy veszélyes csapat a Dunaújváros

 

Vezetőedzők az Erste Liga-vasárnap rangadójáról.

Leo Gudas, SC Csíkszereda: “Az egész meccs során rengeteg helyzetet kihagytunk, különösen az első húsz percben. Tudtuk, hogy veszélyes csapat a Dunaújváros, ennek ellenére helyzetbe hoztuk őket. Fontos volt, hogy két alkalommal is olyan pillanatban szereztünk gólt, amikor azt megelőzően mi kaptunk egyet. Ez sokat segített. Történtek a 60 perc alatt dolgok, amelyeken javítanunk kell, ám összességében nagyon jó játékot mutattak a srácok.”

Antti Karhula vezetőedző, DAB: “Nagyon sok kiállítást kaptunk, ami alapjában határozta meg a meccset. Az ellenfél volt annyira jó, hogy ezeket kihasználja. Öt az öt ellen jól játszottunk. Jó találkozó volt, remek tempóval, jó lett volna, ha végig öt az öt ellen játszhatunk. Kaptunk könnyű és elkerülhető gólokat. Idegenben négy lőtt góllal nyerni kéne, okosabban kellett csinálnunk a védekező játékot. Megadtuk a lehetőségeket számukra, és be is lőtték a helyzeteket.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 1700 néző. Játékvezetők: Csomortani, Csomortani, Fehér, Andre.
Lakosil: 76,5% (László)
K
Sevela: 85,4% (Garbacz)
Papp, Belov, Becze, Valchar, Részegh T.
1
Jaborník, Erdélyi, Tóth, Turtiainen, Iossafov
Sulakov, Salló, Panov, Taratuhin, Rokaly Sz.
2
Franssila, Léránt, Uski, Török, Azari
Farkas, Gecse, Fodor, Casaneanu, Bíró
3
Hruby, Mestyán, Saluga, Borbás, Nagy M.
Sándor, Györfy, Antal, Egyed, Rokaly N.
4
Lencsés, Szabó D., Pinczés O., Németh, Makovics
Gudas Leo, Hozó Levente
E
Eerme Mart
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:49 DAB Török Franssila Azari
1-1 14:34 SCC PP Taratuhin Rokaly Sz.
1-2 16:16 DAB Léránt Saluga Borbás
1-3 21:33 DAB PP Uski Iossafov Jaborník
2-3 22:17 SCC Becze Valchar
3-3 26:18 SCC PP Salló
4-3 35:35 SCC PP Salló Taratuhin Rokaly Sz.
4-4 42:17 DAB Borbás Erdélyi Saluga
5-4 43:17 SCC Valchar Rokaly N. Farkas
6-4 54:16 SCC Részegh T. Becze Valchar
- Kapura lövések száma -
14 Kiállításpercek 20

10 gól a Sportklub–Acélbikák rangadóról

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum