Az AHL-ben átlagos volt Lajoie, de az NHL-ben villog

 

A fiatal kanadai hátvéd bemutatkozása remekül sikerült a legnagyobbak között. És ezzel nincs is egyedül.

Maxime Lajoie esete azért érdekes, mert viszonylag ismeretlenként rúgta be az ajtót. Az Ottawa a 2016-os draft 5. körének 133. helyén vitte el. Tavaly bemutatkozott az AHL-ben, 56 meccsen 15 pontot szerzett, amelyek közül mindössze egy volt gól. Aztán az Ottawa bajba került, ami megteremtette az esélyt a húszéves bekknek. Lajoie-nak nem kellett több, eddigi 4 meccsén 5 pontot szerzett, és máris lőtt 3 gólt. Rögtön élete első NHL-találkozóján nem akármilyen találatot ért el, helyszínen szurkoló szülei nem is bírtak a könnyeikkel. Összefűztük a három gólt, az alábbi videóban megtekinthetik őket, érdemes.

Lajoie-val ellentétben a finn Henri Jokiharjuról az eseményeket közelebbről szemlélők tudhatták, kicsoda, a 2017-es draft első körének 29. helyén vitte el a Chicago Blackhawks, és az U18-as válogatottal világbajnokságot nyert 2016-ban. Ő egy évvel fiatalabb Lajoie-nál, és első négy meccsen szintén öt pontot termelt, mindet assziszt formájában. Teljesítménye annyira meggyőző volt Joel Quenneville vezetőedző számára, hogy nem kísérletezgetett sokat, rögtön megtette Duncan Keith párjának az első sorban.

Ugyanabban az évben egy másik finn tehetséget még nagyobb figyelem övezett, Miro Heiskanen a harmadik helyen kelt el a drafton, rá a Dallas Stars csapott le. A texasi csapat nem kezdte rosszul a szezont, első két meccsét nyerte, csak a bombaformában lévő Torontótól kapott ki. Heiskanen jégideje fokozatosan emelkedett. Az első találkozón 19 és fél percet töltött a pályán, a másodikban közel 21-et, a harmadikon és az eddigi legnehezebben már 23:51 került a neve mellé, ami elképesztően magas szám.

Ha már a jégidőknél tartunk, ebben Dennis Cholowski áll az élen. Ő is egy átalakuló csapatban, a Detroit Red Wingsben kapott húszéves korához ?méltatlan? szerepkört, vagyis annyi jégidőt, amennyiről a legtöbb játékos legfeljebb csak álmodhat. A Columbus ellen még neki sem volt meg a 20 perc (19:51), de a Los Angeles ellen már 24:50-et, az Anaheim ellen pedig közel 22 percet volt a pályán. Egy meccsre vetített átlaga így 22 perc fölött van, amivel vezeti az újonc bekkek mezőnyét. Ráadásul eredményes is volt közben, három meccsen egy gólt és két asszisztot szerzett. A Detroit védői között még két cseh újonc szerepel közel ennyit, a 24 éves Libor Sulak (19:31) és a 20 esztendős Filip Hronek (17:54).

A különbségből látható, hogy mekkora szó, ha valaki ilyen fiatalon húsz perc felett átlagol, hiszen még Hronek is befért az első tízbe, pedig ő már meccsenként három és fél perccel van elmaradva Cholowskitól.

Joggal kérdezhetik, hogy hol van az elmúlt évek legnagyobb tehetsége, Rasmus Dahlin. Nos, az ő játékát is dicsérték a kritikusok, ám számokban egyelőre nem annyira impresszív, mint kollégái. 19 percet átlagolt, 4 meccsen 1 asszisztot szerzett. De nem érdemes szem elől téveszteni azt a tényt, hogy ő mindannyiuk közül a legfiatalabb, alig múlt 18, és húsz körül ? illetve alatt ? minden extra év rengeteget számít.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum