Jön az első magyar–magyar Extraliga-rangadó

   

Ha a MAC nyerni tudna Miskolcon, teljesen összesűrűsödne a mezőny. A Jegesmedvék ezt egészen biztosan nem szeretnék.

Az első Extraliga-kör legvégéig kellett várni az első DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda összecsapásra, ezek után nem csoda, hogy fokozott érdeklődéssel néznek a péntek este elé a szurkolók. Az ellenfelek mélyreható bemutatásától ezúttal talán el is tekinthetünk, legyen elég annyi, hogy a miskolciakról és a fővárosiakról is bebizonyosodott: játékban képesek felvenni a versenyt a ligában, ám ahhoz, hogy eredményesebbek legyenek, több rutinra van szükségük. A Jegesmedvék valamivel jobban vették az első kanyarokat, több győzelmet és több pontot is gyűjtöttek, miközben rossz sorozatuk egyáltalán nem volt. A MAC ehhez képest nyolcmeccses vereségszériának vetett véget csütörtök este – 5-2-re legyőzve a HK Orange 20-at –, előzőleg nem kevesebb, mint 7 pont volt a hátránya az előtte állókhoz képest. Viszont az is tény, hogy amennyiben nyerni tudna Miskolcon, azonnal fel is zárkózna.

Ez némiképp emeli a tétet, noha anélkül is nyilvánvaló, hogy az utolsó három Erste Liga-döntő résztvevőinek egy egymás elleni csatához nincs szüksége speciális inspirációkhoz. Erre utalnak Stenk Hunor DVTK-másodedző blogunknak mondott szavai is: “A magyar hoki nagy ünnepe, hogy két csapatunk a szlovák Extraligában találkozhat. Érzelemdús mérkőzésre számítok, amelyet a szurkolók is nagyon várnak, nézőcsúcsra, közel telt házra. Mindkét csapat erősödött az előző idény óta, és véleményem szerint mindkét csapat igazi helye előrébb van, mint ahol jelen pillanatban állnak a tabellán. Bele kell rázódni a ligába, és ez egy kis időt igényel. Nekünk volt szusszanásnyi a legutóbbi meccsünk óta, igyekeztük jól kihasználni, hogy csiszoljunk a játékunkon. A csapatunkból Tomas Slovák kivételével mindenki harcra kész, az ő játékáról pénteken, a meccs előtt születhet döntés.”

Hasonlóan fogalmazott Glen Hanlon vezetőedző is a klub hivatalos honlapján: “A két csapatnak komoly közös múltja van, hiszen a korábbi években bajnoki és kupadöntőket játszottak egymás ellen, most pedig a Tipsport Ligában találkozunk a budapesti csapattal, ami tovább növeli a pénteki mérkőzés nívóját. A játékosaimon érzem, hogy izgatottak és motiváltak, én személy szerint pedig örülök, hogy részese lehetek egy ilyen rangos párharcnak.”

Majoross Gergelyt MAC-vezetőedzőt, akinek a csapata csütörtök este véget vetett a vereségszériának, kényelmetlen kérdésekkel is szembesítettük.

Más ez a mérkőzés, mint a többi Extraliga-találkozó?

Ahogy vesszük. Egyrészt valóban mindenki várta már, hogy a két magyar csapat találkozzon a bajnokságban. Az elmúlt évek nagy csatái megemelték ennek a párosításnak a presztízsét, a szurkolók izgatottak, ebből a szempontból különleges lesz az összecsapás. Viszont ha azt nézzük, hogy milyen sűrű a menetrendünk – részben a jövő hét végi Kontintális Kupa-csoportkör miatt is –, akkor nekünk nincs időnk arra, hogy bármit máshogyan csináljunk a felkészülésünkben. A feladatunk továbbra is az, hogy egyre közelebb kerüljünk a végső célunkhoz. Ez egy-egy mérkőzésen már sikerült, főként topcsapatok ellen, de összességében még messze van, így a mai mérkőzés is egy állomás az ebbe az irányba vezető úton.

Elsősorban a játék minőségére utalsz?

Egyelőre igen. De ez kétoldalú dolog. Folyamatosan javulnunk kell játékban, közelítenünk a vízióhoz, amit elképzeltünk. De ott van a másik oldal is: pontokat kell szereznünk ahhoz, hogy elérjük a rájátszást, ami kitűzött és kimondott célunk.

A sorozatban elszenvedett nyolc vesztes mérkőzés és az előttetek állókhoz képest összeszedett jelentős ponthátrány miatt volt-e rossz hangulat az öltözőben, és ha igen, ez változott-e a HK Orange 20 legyőzésének köszönhetően?

A rossz hangulat nem megfelelő kifejezés. Az azt jelentené, hogy mindenki a másikban keresi a hibát, és elkezd könnyebb utakat keresni. Ennek semmiféle jelét nem láttam, sem a vezetők, sem a játékosok körében. De ha úgy teszed fel a kérdést, hogy volt-e frusztráció, arra igen a válasz. Ennek azonban kellett is lennie, ez egészséges addig, amíg a mérékét keretek között lehet tartani. Akkor az lesz a hatása, hogy mindenki többet akar tenni, jobb akar lenni. Ez szerintem sikerült most nálunk. A csütörtök esti győzelem természetesen sok mindent felszabadított. Végre magabiztosan nyertünk egy olyan csapat ellen, amelyet verhetőnek gondoltunk. Ilyenekkel korábban is találkoztunk, akkor nem sikerült, most igen, innen megyünk tovább.

Felteszem, konkrét tippet nem mondasz ma estére…

Annak nem lenne értelme. Racionálisabb, ha azt mondom, nyilvánvalóan mind a két csapat nagyon akarja ezt a mérkőzést, és nagyon sok munkát és energiát fog beletenni, hogy megnyerje.

A magyar–magyar rangadó 18:00-kor kezdődik, a Digi Sport élőben közvetíti.

mismac-180327

Fotó: Tóth Balázs

DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda 2-3

   

A MAC nyerte a szlovák bajnokság első magyar rangadóját, Klempa duplájával húzták be a meccset a vendégek hosszabbításban.

Az Extraliga első magyar rangadóját rendezték pénteken este a népkerti jégcsarnokban. A mérkőzésből alig telt el bő fél perc, amikor Brown és Macaulay vihette a korongot egy védőre, és Kiss csak egy kisbüntetésért cserébe tudta megakasztani a támadást. Az előnnyel a MAC nem tudott mit kezdeni, majd teljes létszámban a miskolciak hagytak ki egy 2 az 1 elleni kontrát. A 6. percben zavar támadt a vendégkapu előtt, Rajna nem tudott rátenyerelni a korongra, Somogyi odapiszkált, de a pakk az oldalhálóban kötött ki. A meccs tempója ekkor nem érte el azt a szintet, mint amikor szlovák csapatok látogatnak a Népkertbe, de a felek gyűrték egymást becsülettel. Mindkét gárda sok hibával játszott, emiatt kevés helyzet alakult ki, és Rajnának volt több munkája. Az első miskolci emberelőny a 11. percben került a jegyzőkönyvbe, ám gólt csak ennek letelte után 6 másodperccel ütöttek a Jegesmedvék, miután Vas a már fekvő Rajna fölött lőtt a hálóba (1-0). A hazaiak játszottak ezután is veszélyesebben, Adorjánnak a legtöbbször elég volt szemmel követnie a történéseket.

A második harmadra maradt még 40 másodpercnyi miskolci emberelőny, ami eredmény nélkül telt el. Rögtön ezután Bodó léphetett ki egyedül, de a védője éppen annyira piszkálta meg, hogy ne legyen se gól, se kiállítás. A következő percekben felpörgött a MAC, sorra dolgozták ki a helyzeteket, ekkor Adorjánon múlt többször is, hogy nem egyenlítettek a fővárosiak, míg a 28. percben Nagy Krisztián lövésénél a kapuvas segítette ki. Kimaradt egy újabb vendégelőny, majd a 32. percben nagy tűzijáték alakult ki a miskolci kapunál, de nem lett gól ebből sem. A 36. percben óriási helyzetet hagytak ki a vendégek: Klempa szolgálta ki a kapu előtt egyedül hagyott Dansereau-t, de a közeli lövésébe Adorján még bele tudott érni. Nagyon nyomott a MAC, a Jegesmedvék ekkor leginkább a kontráikban bízhattak, de Rajna mindent fogott. A megváltozott szerepeket jól jellemezte a lövésszám: az első harmadban ezt a statisztikát a Jegesmedvék nyerték 12-4-re, míg a másodikban az arány 13-5 volt a MAC javára.

A harmadik játékrész MAC-előnnyel indult, miután Galanisz 2+2 percet kapott az előző vége előtt 15 másodperccel. Ezt másfél perc alatt kihasználták a vendégek: Brown lopta a távolságot a palánktól befelé, hirtelen lövésre szánta el magát, a korong Adorján mamutja alatt csúszott be a kapuba (1-1). Még maradt két perc kék-fehér előny, de ezt már nem tudták kihasználni. A 45. percben Vas másodpercek alatt kétszer is lőhetett közelről, de Rajnát találta el duplán. Ezután a csapatok nem töltöttek, csak lőttek, így mindkét kapus megmutathatta, hogy jó formában van. A 47. percben vendégelőnyben 2 az 1 ellen mehettek a miskolciak, de Vas Rajnába lőtt. Viszont a MAC sem tudott élni a lehetőséggel. A 52. percben ismét vezettek a Jegesmedvék: Kulmala húzta meg a job szélen, az alapvonal mögül fonákkal kapura emelt, a korong Rajna mellett egy egészen kis résen a kapuba pattant (2-1). Az utolsó percek nagy rohanással teltek, mindkét csapatnak volt komoly helyzete, és ebből a MAC jött ki jobban. Szűk két perccel a vége előtt a miskolci védelem nem tudott felszabadítani, végül Klempa pofozta a korongot közelről a hálóba (2-2). Hat másodperccel a lefújás előtt Vas fonák emelését tolta még ki oldalra Rajna.

Jöhetett a hosszabbítás 3 a 3 elleni játékkal, és a MAC vitte el a plusz pontot. Másfél perc telt el, amikor a hazaiak a saját kapujuknál eladták a korongot, Klempa elhúzta a pakkot Adorján mellett, és az üres hálóba passzolt (2-3).

djm-mac03

Fotó: Teszárovics Zsuzsa (JKB)

Mindkét csapat megérdemelte a pontszerzést

   

Vezetőedzők a DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda magyar–magyar rangadó után.

Glen Hanlon: “Jól kezdtük a mérkőzést, a második harmadban viszont jobb volt a MAC. A harmadikban visszajöttünk a meccsbe, de ha az Erste Liga-bajnokkal játszol, akkor nem lehet ilyen hibákat elkövetni, mert azonnal kihasználja. Mindkét csapat megérdemelte a pontszerzést.”

Majoross Gergely: “Laposan kezdtük a mérkőzést, mindenről lemaradtunk, de keményen dolgoztunk. Szerencsére tudtunk váltani, a második harmadra nagyon élesen jöttünk ki, uraltuk a játékot, és temérdek minőségi helyzetet dolgoztunk ki. Az egyenlítés után kaptunk egy furcsa gólt, de nem estünk össze, feljebb is tudtuk tekerni a teljesítményünket. Nagyon örülök, hogy a negyedik hosszabbításos mérkőzésünket már meg tudtuk nyerni.”

Extraliga, 2018. okt. 12., péntek.
Adorján: 90,3% (Duschek)
K
Rajna: 93,1% (Nagy Kristóf)
Crawford, Kiss, Harrison, Magosi, Miskolczi
1
Pozsgai, Macaulay, Klempa, Brown, Dansereau
Szirányi, Slovák, Pance, Kulmala, Vas
2
Burt, Garát, Odnoga, Nagy Krisztián, Terbócs
Láda, Milam, Somogyi, Galanisz, Loiseau
3
Vokla, Dudas, Orban, Langkow, Bodó
Vojtkó, Ritó, Vincze, Hajós
4
Kreisz, Fejes, Szigeti, Majoross, Pápa
Glen Hanlon
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:59 MIS Vas Kulmala Szirányi
1-1 41:24 MÚB PP Brown Klempa Nagy Krisztián
2-1 51:23 MIS Kulmala Somogyi Szirányi
2-2 58:15 MÚB Klempa Dansereau Dudas
2-3 61:34 MÚB Klempa Dudas
29 Kapura lövések száma 31
22 Kiállításpercek 4

A Jegesmedvék–MAC képekben

 

Így nyerte meg a MAC a magyar Extraliga-rangadót

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum