DAB–DEAC a dobogóért Dunaújvárosban

   

Fej-fej mellett halad a Dunaújváros és a Debrecen – és vasárnap először mérkőznek egymással az idei Erste Liga-szezonban.

Mindkét csapat kilenc mérkőzést játszott, a debreceniek 19, a dunaújvárosiak 18 pontot gyűjtöttek. A DEAC valamivel nehezebb utat járt be ez idő alatt, összesen hatszor mérkőztek az első hat közé tartozó csapattal, míg a DAB csak négyszer. Jobban is ment a Hajdú-Bihar megyei csapatnak a jobbak ellen, csak a Csíkszeredától nem szereztek pontot, a Fraditól kétszer is hosszabbításban kaptak ki, miközben oda-vissza magabiztosan győzték le a Brassót, és elkapták az UTE-t is. A dunaújvárosiak ezzel szemben csak szoros vereségekre voltak képesek a lilák és a zöld-fehérek ellen, a Sportklubtól kikaptak, csak a Brassót tudták legyőzni. Ha előrébb akarnak lépni a Bikák, el kell kezdeni az élmezőnyhöz tartozó csapatok ellen is pontokat gyűjtögetni.

Erre a vasárnapinál kiválóbb alkalmat el sem lehet képzelni, hiszen az Erste Liga-harmadik DEAC látogat hozzájuk. Már amennyiben sikerül úrrá lenni a személyi problémákon. A héten magánéleti okokra hivatkozva távozott Jonas Westerling, az Acélbikák legjobb centere, aki 8 meccsen 11 pontot szerzett. A Schiller-Vasas ellen ráadásul Erdélyi Tamás és Heinrich Jabornik is pihenőt kapott, remélhetőleg ők vasárnap pályára tudnak lépni. A helyükre ugyanakkor érkeztek régi-új arcok. Mint Borbás Gergely, aki kereken huszadik szezonját kezdte, és félezernél is több felnőtt bajnoki mérkőzés van a lábaiban. Nem csak a veteránok, az ifjú titánok között is újított a DAB, élete első felnőtt mérkőzését játszotta Gebei Bence, aki majd csak decemberben lesz 16 éves, ezzel ő a legfiatalabb játékos, aki valaha bemutatkozott az Erste Ligában.

DAB_VAS_20181005-0215
Fotó: Boda Bence (DAB)

A DEAC ellen feltehetően kevesebb teret kap a kísérletező kedv, hiszen az ellenfélnél jól képzett csatárok és hátvédek egész sora áll rendelkezésre. A meccs pikantériája lesz, hogy David Musial első alkalommal tér vissza tavalyi klubjához, ahonnan szezon közben küldték el. Kétségkívül munkálhat benne a bizonyítási vágy. Ráadásul Debrecenbe elkísérte őt számos légiósa, akik húzzák is a klub szekerét. A debreceni házi kanadai táblázat első öt helyén négy olyan hokis található, akik tavaly még acélbikák voltak: Jakub Izacky, Hugo Turcotte, Dominik Novotny és Silló Arnold. A hátvédek között Hetényi Péter és Berta Ákos alkotja az egyik leghatékonyabb duót, akik mindketten újvárosi születésűek. És akkor a DEAC legnagyobb fegyveréről még nem is beszéltünk: Hetényi Zoltán eddig 492 percet töltött a kapuban, és nem kis szerepe van abban, hogy az egyetemi csapat harmadik a tabellán. Meccsenként átlagosan 2,2 gólt kap, miközben a kapura menő lövések 94,3%-át hatástalanítja. Nem véletlen, hogy a Debrecen kapta eddig a legkevesebb gólt. Igaz, hogy a DAB is csak szedett be többet, ám mint említettük, az ellenfelek minősége nem volt azonos. Az egyik legfontosabb kérdés tehát, hogy megtalálja-e Hetényi ellenszerét a dunaújvárosi csapat, a másik, hogy mennyire sikerül minimalizálni a hibák és rövidzárlatok számát.

Utóbbiról beszélt Antti Karhula DAB-vezetőedző is a mérkőzés előtti esélylatolgatáskor: “Természetesen óriási csatára számítunk, hiszen nagyon fontos három pont sorsáról dönt a mérkőzés, közvetlen rivális ellen mindig sokkal többet ér egy esetleges győzelem. A fiúktól azt várom, hogy készen álljanak a kihívásra, nagyon fontos, hogy ne legyenek olyan periódusok a meccsen, amikor dekoncentráltakká válnak, mert olyankor szoktunk buta gólokat kapni, és akár pár perc kihagyás miatt is elúszhat egy találkozó. Mindenkitől azt fogom kérni, hogy korcsolyázzanak minden egyes cserében, egész estén át, és kövessék azokat a taktikai elemeket, amiket edzésen gyakorolunk.”

DAB–DEAC 3-4

   

A debreceniek nyerték a közel egyórás késéssel kezdődött, dobogóért folyó csatát.

A mérkőzés technikai okok miatt majdnem egyórás késéssel indult. A hazai kapuban Garbacz Máté, a vendégeknél Hetényi Zoltán kapott lehetőséget. A DEAC már a 3. percben megszerezte a vezetést, amikor Izacky közelről betalált a hazai kapuba. Ezt követően a debreceniek kihagytak egy több mint egyperces emberelőnyt, ám ezt a DAB hiába védekezte ki, a teljes kiegészülés után Németh Attila volt eredményes. A harmad végén az Acélbikák kihasználták az első előnyüket. A második játékrészben két szimpla és egy kettős fórt is kihagytak a hazaiak, végül a harmad vége előtt 18 másodperccel Tóth Gergely egyenlített egy lövésbe beleérve. A 44. percben az újvárosiak korábbi játékosa, Hugo Turcotte újra a DEAC-ot juttatta előnyhöz egy kijátszott akció végén. Három perccel később 12 másodperc alatt 2 gól esett: Azari Zsolt hiába egalizált egy kapáslövéssel, Turcotte a bedobókör tetejéről lőtt és betalált Garbacznak. Az utolsó két percben 6 a 4 ellen támadhattak a hazaiak, hiába.

A DEAC 4-3-ra nyert, az így begyűjtött 3 pontjával megerősítette a 3. helyét a tabellán és 4 pontra növelte előnyét a DAB-bal szemben.

A rengeteg eladott korong ölt meg minket

 

Vezetőedzők a DAB–DEAC után.

Antti Karhula, DAB: „Nagyon rosszul kezdtük a meccset, az ellenfél sokkal élesebb volt. Könnyű kettős emberelőnyt kaptak, amiből gól is született. A 0-2 után kellett felállnunk a padlóról, amit meg is tettünk. Ami megölt minket, az a rengeteg eladott korong volt, ezekből lőtt az ellenfél lényegében három gólt is. Arra büszke vagyok, ahogy küzdöttünk, de közel sem volt ez a legjobb meccsünk. A koronggal sokkal jobbnak kellett volna lennünk. Dolgozunk tovább, mert fontos túra előtt állunk.”

David Musial, DEAC: „Jól indult a mérkőzés, aztán úgy érzem, többször vitatható ítéletet hoztak a játékvezetők, az 5-3-as szituációkkal nem értettem egyet. Ettől függetlenül nagyon örülök a három pontnak, fontos győzelem volt.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 800 néző. Játékvezetők: Soós, Soós, Kis-király, Pálkövi.
Garbacz: 90,7% (Sevela)
K
Hetényi Z.: 93,6% (Nagy P.)
Jaborník, Erdélyi, Uski, Turtiainen, Nagy M.
1
Vuorijarvi, Kovács, Turcotte, Izacky, Novotny
Franssila, Mestyán, Tóth, Iossafov, Azari
2
Antal, Behal, Németh A., Hári, Kafka
Hruby, Léránt, Németh P., Saluga, Török
3
Hetényi P., Berta, Silló, Molnár, Salló
Lencsés, Szabó, Pinczés O., Borbás, Barna
4
Erdei, Vincze, Márton, Szokolov
Eerme Mart
E
Musial David, Kecskeméti Áron
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:40 DEB Izacky Novotny
0-2 08:55 DEB Németh A. Vuorijarvi Kovács
1-2 18:15 DAB PP Uski Turtiainen Jaborník
2-2 39:42 DAB Tóth Azari Franssila
2-3 43:35 DEB Turcotte Izacky
3-3 46:34 DAB Azari Borbás Mestyán
3-4 46:46 DEB Turcotte Behal
47 Kapura lövések száma 43
10 Kiállításpercek 16

Uski gólja volt a legszebb a DAB–DEAC-on

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., csütörtök
VB 16:15 CANSUI 3-2 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 RUSUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CZEGER 5-1VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
VB 20:15 FINSWE 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 15:15 RUSFIN 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANCZE 5-1VÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:45 RUSCZE 3-2 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CANFIN 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 28., kedd
NHL 02:00 BOSSTL 4-2VÉGE
május 30., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 2-3 HVÉGE
június 2., vasárnap
NHL 02:00 STLBOS 2-7VÉGE
június 4., kedd
NHL 02:00 STLBOS 4-2VÉGE
június 7., péntek
NHL 02:00 BOSSTL 1-2VÉGE
június 10., hétfő
NHL 02:00 STLBOS 1-5VÉGE
június 13., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 1-4VÉGE
Partnerünk