Már nagyon akarja az első hazai sikert a Gyergyó

   

Vitalij Donyika először meccsel pénteken az Erste Ligában, az edzőváltáson átesett Gyergyói HK a Hokiklub Budapestet fogadja.

Alaposan felpörögtek az események Gyergyószentmiklóson. Hétfőn menesztették Alekszandr Trofimov vezetőedzőt, a helyére Vitalij Donyika került. Aki azonban akkor még vízumot intézett Ukrajnában, így a Brassó elleni meccsen Vaclav Novak sportigazgató állt a kispadra, vele szenvedett a csapat szoros, 0-1-es vereséget. Donyika azóta megérkezett, így pénteken már ő lesz a főnök, de Novak marad mellette, hiszen másodedzőként is tevékenykedik mostantól.

A Donbassz Donyeckkel Kontinentális Kupát nyert ukrán center nem a legjobb állapotban veszi át a csapatot Alekszandr Trofimovtól. A Gyergyó eddigi hét meccséből csak a Vienna Capitals ellen tudott nyerni, és összesen 5 pontot gyűjtött, amivel jelentősen elmarad az elvárásoktól. Hogy van potenciál a keretben, azt jelzi, hogy a Fraditól és az UTE-tól is pontot tudtak rabolni. Ezzel együtt csak két játékos képes eddig pont/meccses átlagot produkálni, Dmitrij Pesztunov és Makszim Vesutkin, miközben például az egykori első körös draft Pavel Vorobjov is csupán 1+1-nél tart. Dicséret illeti még Góga Attilát, ő hátvéd létére 5 pontot hozott össze. Donyika elsődleges feladata az lesz, hogy a többi légióst is felhozza, illetve hogy olyan játékreendszert találjon ki, amelyben a hazai hokisok is többre lesznek képesek. 13 gólt szereztek eddig a gyergyóiak, ami a második legkevesebb a mezőnyben. Pár nap alatt nyilván nem lehet csodát tenni, ilyen szempontból talán szerencsésebb, hogy elsőre nem élcsapatot fogadnak, hanem a tabella utolsó helyén álló Hokiklub Budapestet. Az újdonsült edzőpáros mindenesetre eddig sem volt passzív, Kirill Jelagintól már megváltak, helyére új játékos igazolása várható.

A HKB-t persze hiba lenne lebecsülni, hiszen Dusan Kapusta munkája nyomán a csapat feltehetően egyre jobban felzárkózik a liga színvonalához. Ebben ezen a túrán ismét számíthatnak legjobb játékosukra, Szappanos Dávidra, akit két meccsre kölcsönvettek a DVTK Jegesmedvék. Az Érsekújvár elleni győzelem és a poprádi hosszabbításos vereség alkalmával a harmadik sorban kapott helyet, egykori sortársa, Galanisz Nikandrosz, illetve Alexis Loiseau mellett. Pontot nem szerzett, de biztosan feldobta a légkör, amiből új energiákat meríthet. Egy jó eredmény és egy-két pont szép visszatérés lehetne a 32 éves játékostól, aki 439 Erste Liga-alapszakaszmeccsen 420 pontot ért el eddig. Legutóbb egy hete játszott mérkőzést a csapat, és újabb vereséget szenvedett. Akkor a gyenge kezdésre és a sok kiállításra panaszkodott a szlovák szakvezető. Ha ezeken nem sikerül javítani, akkor a szezont új impulzusokkal folytató Gyergyó otthonában sem lesz sok esélyük.

Vaclav Novak, a gyergyóiak sportigazgatója és másodedzője a meccs előtt a következő lépésekről beszélt: „Donyika és én sokat fogunk beszélgetni a játékosokkal együttesen és külön-külön is. Ki kell alakuljon az az összhang, amikor mindenki képes a társáért harcolni, mindenki pontosan tudja, mikor mi a feladata a jégen, ahogy ennek már a Brassó elleni mérkőzésen is láthattuk jelét. Még sokat kell dolgoznunk, míg hullámvölgyektől mentes, kiegyensúlyozott játékot tud nyújtani a csapat. A cél az, hogy az szezon végén legyünk elégedettek. A Hokiklub Budapest ellen kell a három pont. A győzelemre azért is szükség van, hogy a csapatmorál is pozitív legyen. Ez majd megadja azt az impulzust, ami a további mérkőzésekhez kell.”

“Már Gyergyóban vagyunk – mondta blogunknak csütörtök délután Dusan Kapusta, a HK Budapest vezetőedzője. – Sajnos a sérülések továbbra sem kímélnek bennünket, egyedül Petres Tivadar tudott visszatérni a Fehérvári Titánok ellen, és ezen a túrán is csak rá számíthatunk, illetve a Miskolcról visszatért Szappanosra. Szécsi, Satek, Kovar, Bernáth, Lévai és Korbuly továbbra is sérült. Azt remélem, hogy Szappanos Dávid esetéből további motivációt merítenek a játékosok, hiszen látták, hogy ha nálunk jól szerepelnek, akár az Extraligában is bemutatkozhatnak. Úgy érzem, fejlődtünk a játékban, és azt remélem, hogy ez tovább folytatódik. Szeretnénk jó eredményt elérni a Gyergyó ellen.”

gyirgyo

fotó: Gyergyói HK-facebook

Gyergyó–Hokiklub Budapest 9-1

   

Nagy gólkülönbséggel szerezte meg első hazai győzelmét a Gyergyó, parádés teljesítménnyel mutatkozott be Roman Tománek, az új szlovák csatár.

Nem jelentett gondot a Gyergyónak a Hokiklub Budapest legyőzése. A hatodik percben nyolc másodperc alatt Makszim Vesutkin és Sára Tibor János is betalált, amivel rögtön 2-0-ra vezettek. Ezt követően a speciális egységek vették át a főszerepet, a következő húsz percben hat kiállítást ítéltek a játékvezetők, akik összesen 32 percnyi büntetést osztottak ki e rövid idő alatt. Gól csak a legutolsó emberelőnyös lehetőségből született, Pavel Vorobjov volt eredményes. Sokáig kettesével szerezte találatait a Gyergyó, ismét Sára köszönt be, ezúttal 41 másodperccel csapattársa után. A harmad végén hátrányból szépítettek a vendégek, a Miskolcról visszatérő Szappanos Dávid volt eredményes. Sokáig nem reménykedhettek a további felzárkózásban, a harmadik harmad második percében a friss igazolás Roman Tománek talált. A 32 éves besztercebányai csatár a szlovák másodosztály érintésével érkezett Erdélybe, teljesítményéről mindent elmond, hogy karrierje során 431 meccset játszott az Extraligában, amelyeken 194 gólt és 371 pontot szerzett. A hazaiaknál maradt a kezdeményezés, Vorobjov emberhátrányban, Vesutkin és Tománek előnyben növelte tovább a gyergyói előnyt. A 9-1-es végeredményt Péter Zsolt állította be öt másodperccel a vége előtt. Sikerével alaposat javított góllövő potenciálján a Gyergyó, az edzőváltás jót tett a csapatnak, az új támadó két góllal és három assziszttal mutatkozott be.

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1000 néző. Játékvezetők: Csomortani, Csomortani, Péter.
Ruczuj: 95,5% (Szakács)
K
Hajek: 88,5% (Kiss: 80,0%)
Vaszilcsenko, Góga, Pesztunov, Szimakov, Csergő
1
Orbán A., Jancsó, Godó, Petres, Szappanos
Ferencz Csibi, Nagy, Vesutkin, Tománek, Vorobjov
2
Csíki, Baranyai, Egyed, Horváth, Szűcs
Orbán Sz., Kozma, Sára, Péter, Constantin
3
Lakatos, Szopos, Izsák, Köllő, Németh
György, Ivácson, Barabás, Benedek, Daradics
4
Albert, Berendi, Vajda
Vitali Donika, Novák Václav
E
Kapusta Dusan, Gröschl Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:27 GYE Vesutkin Ferencz Csibi
2-0 05:35 GYE Sára Constantin
3-0 28:03 GYE PP Vorobjov Tománek Vesutkin
4-0 28:44 GYE Sára Nagy Constantin
4-1 37:25 HKB SH Szappanos Orbán A.
5-1 41:47 GYE Tománek Vorobjov Vesutkin
6-1 47:47 GYE SH Vorobjov Tománek
7-1 50:14 GYE PP Vesutkin Tománek Kozma
8-1 55:32 GYE PP Tománek Nagy Vesutkin
9-1 59:55 GYE PP Péter Sára Nagy
55 Kapura lövések száma 22
36 Kiállításpercek 34

Roman Tománek 2+3-ja és még 8 gól Gyergyóból

 

Akadt köztük jó néhány szépségdíjas is. A Gyergyói HK–HK Budapest összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum