Jó játékkal elégítené ki szurkolóit a Fehérvár

   

A 0-9-es salzburgi vereség után a Linz ellen találna vissza a győzelmek útjára a magyar EBEL-csapat.

Jól kezdődött a szezon a Fehérvár AV19 számára, első öt mérkőzéséből négyet megnyert, ebből hármat hosszabbításban, egy hete idegenben az akkori listavezető Dornbirnt is felülmúlta. Vasárnap azonban jelentős pofonba szaladt bele Salzburgban a gárda, a kirakatcsapatnak – annak ellenére, hogy sereghajtó pozícióban állt előtte – nagyon kijött a lépés, megrendítő kilencessel küldte haza ellenfelét. “A Salzburg megmutatta, milyen csapat is valójában” – kommentálta az esetet Hannu Järvenpää, a Volán vezetőedzője, hozzátéve: alaposan ki kell elemezni a mérkőzést, de ezzel együtt fontos tudni, hogy így is csak 3 pontot vesztettek, sem többet, sem kevesebbet.

Az elemzésre volt idő, hétfőtől péntekig készülhettek a fehérváriak a következő megméretésre, ezen a hétvégén ráadásul hazai jégen vehetik fel újra a fonalat. Péntek este az a Linz érkezik a Raktár utcába, amellyel mindig nagy meccseket játszanak, hihetetlen feltámadások és fordítások is jellemzik a két klub közös történetét. Jelenleg a Fehérvár hatodik a tálázaton 9 ponttal, a Linz hetedik 8-cal, tabellaszomszédok küzdhetnek egymással. Az ellenfél mindössze két mérkőzését nyerte meg – az egyiket Salzburgban, a másikat hazai jégen a Znojmo ellen –, két túlórája alkalmából bukta a pluszpontot, a Klagenfurttól és a Dornbirntól rendes játékidőben kapott ki. A csapatot osztrák szokás szerint többnyire a légiósok viszik a hátukon – a tavaly is 70 pont fölötti alapszakaszt produkáló Corey Locke már 5 gólnál tart, Jonathan d’Aversa 1+4-nél, az AHL-ből frissiben érkezett Bracken Kearns 2+1-nél –, bár nyilván ott van az immár hetedik linzi szezonját nyűvő, 2014 óta az osztrák válogatottban is évről évre számításba vett Brian Lebler is. A védők közt is van ismerősünk, az egykor Fehérváron is megfordult Aaron Brocklehurst két remekbe szabott bécsi idény után a Linzhez igazolt. Ne feledkezzünk meg a kapusokról sem, mindketten klasszisok, Michael Ouzas eddig 4 meccsen 93, David Kickert kettőn 95 százalék felett védett.

Könnyű dolga tehát ezúttal sem lesz a Fehérvárnak – az EBEL-ben nem is lehetne –, amelyben magyar szokás szerint a hazai játékosok dominálnak, a nagy visszatérő Sofron István 3+3-mal áll, Kóger Dániel 3+1-gyel, Hári János 1+3-mal, a légiósok közül a finn Tero Koskiranta és a védő Jonathan Harty vehető észre pozitív értelemben, valamint a kapus Mac Carruth, aki változatlanul a legjobbak egyike a ligában, akkor is, ha a salzburgi sztori 90 százalék alá lökte a statisztikáját.

A Fehérvár AV19 közösségi oldala Hári János játékmestert kérdezte várakozásairól: “Próbáltuk megbeszélni és minél hamarabb elfelejteni a salzburgi mérkőzést – mondta a csatár. – Sajnos minden szezonban minden csapatnak van egy-egy olyan meccse, ahol az ellenfélnek minden összejön, a másiknak semmi. A Salzburg ellen ez történt velünk, de azóta újratöltekeztünk. Jön két hazai mérkőzés a hét végén, próbálunk hat pontot begyűjteni. Szerencsére nem volt sok fehérvári szurkoló a meccsünkön Salzburgban, sok örömöt nem okoztunk volna nekik. Hazai pályán próbálunk jobban teljesíteni, mint tavaly, hogy tényleg olyan hazai pálya legyen, ahol rendszeresen nyerünk, és jó játékkal elégítjük ki a szurkolókat.”

A korongot 18:45-kor dobják be az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Fehérvár AV19 - EHC LIWEST Black Wings Linz-900

Fotó: Soós Attila

Fehérvár–Linz 5-6

   

A székesfehérváriak hiába vezettek többször is, hosszabbításban alulmaradtak a linziekkel szemben.

Jól állt bele a meccsbe a Volán, látszott, hogy minél előbb feledtetnék a salzburgi zakót. Szabó Krisztián kapirgált a kapu előtt, majd Sofron veszélyes lövése zúgott el centiméterekkel a jobb kapuvas mellett – és még csak a második percben jártunk. Egy perccel később már vezetett a Fehérvár: Sille száguldott be balról a kapu elé, szabálytalanul sem tudták megállítani, végül fonákkal emelt a kapuba (1-0). A gól után hasonló akció következett, de ezúttal Kickert védett. Gyorsan jött az egyenlítés: a 6. percben egy kapu mögül visszatett korongra Locke érkezett és a hálóba lőtt (1-1). A gyors gólváltás után sem lassítottak a csapatok, inkább a Linz volt fölényben, de a fehérvári ellenakciók is veszélyesek voltak. A 11. percben egy kontra után jött is a gól: többször úgy tűnt, hogy elakad az akció, végül Luttinen elé került a korong, aki a kapuba emelt (2-1). Az egyenlítés érdekében fokozta a nyomást az osztrák csapat, többször öt az ötben is felálltak, de a gólt ismét a Volán szerezte. A 16. percben Phillips elhozta a bulit, a korong Hárihoz került, aki szenzációs mozdulattal a hosszúba nyeste a játékszert (3-1). Ward edzőnek nem tetszett annyira a szépségdíjas találat, Kickert Ouzas váltotta a vendégkapuban. Az első húsz perc zömében kiegyenlített játékot és kétgólos hazai előnyt hozott.

Gyors linzi egyenlítéssel indult a középső harmad. Előbb Woger csökkentette egyre a különbséget, miután Schofield lövése után nem sikerült eltakarítani a kapu előteréből a kipattanót (3-2), majd három perccel később, Lebler éles szögből bombázott pontosan a keresztvas alá (3-3). A két vendéggól között az ismét agilisan és jól játszó Szabó Krisztián előtt adódtak helyzetek, de Ouzas mindkétszer hárított. A gyorsan bekapott két gól után Hannu Järvenpää azonnal időt kért, de még kellett egy kis idő, míg magához tért a Fehérvár, hazai emberelőnyben is a Linz veszélyeztetett kontrából. Ezután az ismét felpörgő Volán percei következtek. Öt a négyben Sofron és Luttinen vezérletével össztűz zúdult Ouzas kapujára. A vendégek keménykedéssel próbálták elvenni a magyar EBEL-csapat lendületét, de ezzel csak a kiállításokat gyűjtötték. Bő egy percig öt a háromban támadhattak Háriék, Ouzas azonban igazolta klasszisát, emberfeletti bravúrokkal őrizte a döntetlent. Hazai kiállítás és linzi kapuvas következett, az ellentámadásból viszont Caruso kék vonalas lövése már beakadt a 37. percben (4-3).

Egy áthúzódó kiállítás miatt a harmadik harmad elejét emberhátrányban kezdte a Fehérvár, de Tikkanen vezérletével kitartott a védelem. Carruth percei következtek, majd Sofron ütközései fokozták a hangulatot. Egyre inkább fölénybe kerültek az osztrákok, és a 48. percben, Brocklehurst révén újfent egyenlítettek (4-4). Maradtak támadásban, a hazaiak percekre beszorultak a kapujuk elé. Jókor jött Lebler szabálytalansága és az újabb emberelőny. Phillips köszönte szépen, és az 54. percben a vas alá küldte Stipsicz keresztpasszát (5-4). Negyedszer is megszerezte a vezetést a Fehérvár, így érkeztünk el a hajrához. Jött a menetrendszerű linzi emberelőny, mindhiába, Locke-ék nem találtak rést a hazai védelmen. Ward edző időt kért, kapusát is levitte és ez már eredményre vezetett. 1 perc 13-mal a vége előtt Brocklehurst megpattanó lövésével ismét egyenlő volt az állás (5-5). Jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a lélektani előnybe kerülő vendégek gyorsan lezárták a meccset. A 62. percben DaSilva góljával megnyerték az összecsapást (5-6). Kár érte, mert a két remek csapat remek meccsén az utolsó percig a Volánnak állt a zászló, de Sofronéknak végül meg kellett elégedniük az egy ponttal.

avsehl-201810

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

Természetesen szívszaggató így kikapni

   

Vezetőedzők a Fehérvár–Linz mérkőzés után.

Hannu Järvenpää: “Természetesen szívszaggató így veszíteni, de a jégkorong az jégkorong, minden megtörténhet, el kell fogadnunk a végeredményt. Egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Biztosan lesznek, akik azt mondják, megint nem bírtuk a végét, ahogy annyiszor. De ha nem küzdöttünk volna ilyen odaadással az elejétől ez ellen a nagyon-nagyon erős csapat ellen, akkor már az első harmadban eldőlhetett volna minden a Linz javára.”

Troy Ward: “A hazaiak kiváló meccset játszottak, a Fehérvár volt a jobb csapat, nekünk csak szerencsénk volt.”

EBEL, 3050 néző. Játékvezetők: Siegel, Nikolic, Gatol, Kaspar.
Carruth: 85,4% (Kornakker)
K
Kickert: 72,7% (Ouzas: 92,6%)
Szabó D., Caruso, Szabó K., Hári, Phillips
1
Kapstad, Rutkowski, Lebler, Locke, Umicevic
Glenn, Láday, Luttinen, Koskiranta, Sárpátki
2
Brocklehurst, D'Aversa, Hickmott, Kearns, DaSilva
Stipsicz, Tikkanen, Sarauer, Erdély, Sofron
3
Altmann, Matzka, Kristler, Schofield, Woger
Szita, Reisz, Sille
4
Kragl, Ober, Leiler, Brucker, Gaffal
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:35 FHA Sille Reisz Szabó D.
1-1 05:17 EHL Locke Rutkowski Kapstad
2-1 10:24 FHA Luttinen Sárpátki Koskiranta
3-1 15:28 FHA Hári Phillips Glenn
3-2 21:29 EHL Woger Schofield Matzka
3-3 24:41 EHL Lebler Umicevic
4-3 36:31 FHA Caruso Koskiranta
4-4 47:04 EHL Brocklehurst Kearns Kristler
5-4 53:09 FHA PP Phillips Stipsicz Sarauer
5-5 58:47 EHL Brocklehurst Locke
5-6 61:40 EHL DaSilva Kearns Brocklehurst
38 Kapura lövések száma 41
8 Kiállításpercek 12

11 gól a Fehérvár–Linz meccsről 2 percben

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum