Mindig a magyar himnuszt énekeltem magamban

   

Hetényi Zoltán nyáron karrierje folytatása mellett döntött. Eddigi teljesítménye azt mutatja: ez helyes elhatározás volt.

Az Erste Liga idei első hónapjának egyik kellemes meglepetése, hogy a Debreceni Egyetem égisze alatt feltámadt cívis hokicsapat, a DEAC masszív teljesítményének köszönhetően a bajnoki tabella harmadik helyén áll. Az eddigi sikerek egyik kulcsfigurája Hetényi Zoltán, aki a brassói Patrik Polccal párban vezeti is a kapusrangsort, 93,5 százalékos hatékonysággal. Pedig nyáron olyan hírek is lábra kaptak, hogy felhagy a profi jégkoronggal.

“Szerencsére nem így történt, de valóban felmerült ez a lehetőség – erősítette meg a 30 éves kapus. – A hozzám közel állók biztattak, hogy az én koromban még nem kellene abba hagyni a sportolást, lehetne még pár jó évem. Amerikában a három ikszes sportolók már veteránnak számítanak, ott 18-20 évesek törnek az idősebbek babérjaira. Négy klubtól kaptam ajánlatot, hívtak külföldre is, ami szintén adott egyfajta megerősítést, hogy még számítanak rám. Ugyanakkor szeretnék diplomát szerezni, hogy később biztos lábon állhassak a civil életben. A debreceni lehetőség ezt a kettőt ötvözte, szinte tökéletes módon. Amikor igent mondtam a DEAC ajánlatára, akkor futott be egy újabb szerződéstervezet a norvég első osztályból, de így már tárgytalan volt.”

A nyári hónapok alatt tehát fontos döntést kellett mérlegelnie, majd meghoznia Hetényi Zoltánnak, miközben a sorsa még bizonytalan volt. Mindez mennyire nyomta rá a bélyegét a felkészülésére? “Azt mondhatom, hogy semennyire. Immár 22 éve vagyok a sport világában, pontosan tudtam, mit kell tennem azért, hogy ha a karrierem folytatása mellett döntök, akkor megfelelő állapotban legyek. Hetente háromszor edzettem, kétszer egy sukorói lovardába jártam, a mozgásra nem lehetett panaszom.”

HetenyiZ_kiemelt_02jpg

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

A DEAC tehát remekül szerepel, miközben Hetényi Zoltán teljesítményét több ellenfél edzője is kiemelte. Van-e valamilyen titka az első sikereknek? “Nem tudok semmiféle nagy kulisszatitokról beszámolni. Talán kicsit közhelyes, de igaz, a szorgalom, az alázat és a kemény munka hozhat csak jó eredményeket, és most ebben a csapatban ez mind megvan. Számomra megtiszteltetés egy ilyen rangos egyetemi csapatban játszani, és bár előzetesen kevesen vártak tőlünk ilyen jó hokit, örülök, hogy tényleg megálljuk a helyünket. Nem nézzük, ki az ellenfél, nem latolgatjuk az esélyeket, ki erős, ki nem, csak a magunk dolgával törődünk. A magam részéről annyit mondhatok, rengeteg tapasztalattal jöttem haza Amerikából, amelyeket igyekszem felhasználni.”

A csapatok túl vannak már jó néhány mérkőzésen – a debreceniek nyolcon –, és látszik, hogy a mezőny nagyon sűrű. Mit érzékelni ebből a jégen? “Igen, az egyértelmű, hogy most tényleg bárki megverhet bárkit. A topcsapatokkal nagyon szoros meccseket játszottunk, de a tabellán hátul lévőkkel szemben sem mehettünk biztosra, a Vasassal például hosszabbításra kényszerültünk. Senki ellen nem lehet lazítani, azonnal pontokat bukhatunk, és ilyen tömör mezőnyben ez nagy veszteség lehet. De mindenképpen izgalmas lesz az idei bajnokság.”

A kapus tehát remek formában van, a DEAC egyik kulcsembere, aki fontos pontokat hozott. De vajon gondol-e még a válogatottságra? “Természetesen, egy profi sportolónak mindig az a legnagyobb álma, hogy magára húzhassa a címeres mezt. Amerikában az a szokás, hogy minden mérkőzés előtt előadják, eléneklik az amerikai himnuszt. Amikor ott álltam a jégen, a kapuban, akkor mindig a magyar himnuszt énekeltem magamban, ennél szebbet el sem tudok képzelni. Remélem, kapok még lehetőséget arra, hogy versenybe szálljak a nemzeti csapatnál is. Én biztosan megteszek ezért mindent.”

Hetenyi HUN

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A Debreceni Egyetemen is elkezdődött a tanév, így immár két fronton kell helytállnia Hetényi Zoltánnak. “Eddig nagyon élvezem, hogy ismét, 12 év után az iskolapadban ülök. Igaz, hogy nagyon sűrű így a napom, hiszen délelőtt jeges tréning, 12 és 4 között suli, utána még száraz edzés vagy egyéb más mozgás jön, sok üresjárat nincs a mindennapjaimban. De számomra ez most nagyon izgalmas időszak, és örömmel csinálom mind a kettőt, még ha kicsit fárasztó is.”

A debreceni szurkolók akkor most bízhatnak abban, hogy az Erste Liga egyik legjobb hálóőre évekig bosszantja majd teljesítményével az ellenfeleket? “Az egyetem nekem 7 féléves, 3 év tanulmányi idő és fél év gyakorlat. Ha a klub vezetői méltónak találnak arra, hogy jövőre is szerződést kínáljanak, én állok elébe. Most azonban az a legfontosabb, hogy az újrakezdés első évében jól teljesítsünk, és minél előrébb végezzünk. A többire úgyis választ ad az idő.”

hetenyi-deac

Fotó: Claus János (FTC)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 15., péntek
EBEL 19:15 RBSAVS 3-2 HVÉGE
március 16., szombat
EL 18:30 DEBFTC 0-3VÉGE
március 17., vasárnap
U20 12:30 AVSVIC 4-0VÉGE
EBEL 17:30 AVSRBS 4-6VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 17:30 SCCUTE 4-1VÉGE
EXL 18:00 ZVOMAC 3-1VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 SCCUTE 4-3ÉLŐ
március 19., kedd
KHL 17:30 DMOCSZ 
    • SPORT 2
U20 18:30 AVSMAC 
U20 18:40 UTEETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
március 20., szerda
KHL 17:30 AVGBAA 
    • SPORT 2
EL 18:30 UTESCC 
március 21., csütörtök
U18 19:00 FTCKMH 
Partnerünk