A Tampa lehet az új Washington Capitals

 

A csapat ötödik éve kezdi úgy a szezont, hogy a nagy esélyesek közé tartozik ? de a Stanley Kupa-győzelemre nincs garancia.

Keleten a Tampa Bay Lightning vette át a Washington helyét. A Capitals éveken át bombaformában játszott az alapszakaszban, majd rendre elhasalt legkésőbb a playoff második körében. A Bolts is ezt csinálja, azzal a különbséggel, hogy messzebre jut a rájátszásban ? de a Stanley Kupát nem sikerül elérnie. A Capitals idén tavasszal átlépte a saját árnyékát, hazavitte a serleget. Nyilván ugyanezt szeretné tenni Steven Stamkos csapata is. És erre most is és nekik is megvan minden esélyük.

A Tampa legnagyobb nyári szenzációját Steve Yzerman lemondása jelentette, aki távozott az általános igazgatói székből. A csapatot felépítő detroiti félisten ezentúl tanácsadóként segíti az utódául kinevezett Julien BriseBois-t. Yzerman szerződése még egy évre szól, és nem lenne meglepetés, ha utána Michigan felé venné az irányt, a Detroit felemelkedésén dolgozna. BriseBois-nak addig kell elsajátítania Yzerman trükkjeit és zsenialitását. Elsőre úgy tűnhet, nem lesz gondja, mert teljesen komplett csapatot kapott, amelyben lehetetlen bármilyen hibát felfedezni. BriseBois-nak ezért nem is az idei szezonra, inkább a következőre és azon is túlra kell koncentrálnia ? de erről később.

Kezdjük a sort a támadókkal, hiszen valószínűleg a Tampából fog kikerülni az egész liga legponterősebb triója: a Kucserov, Stamkos, Miller hármas. Kucserov tavaly kereken 100 ponttal zárt, Stamkos 86-tal, a szezon közben érkező Miller 18-cal 19 mérkőzésen. Kucserov és Stamkos elképesztő tempóban kezdték gyártani a pontokat, két hónap után is 1,5-es meccsátlagot produkáltak. Ám a lendületük megtört a szezon előrehaladtával, viszont Miller érkezése új impulzusokat hozott. Egészen a Washington elleni párharcig, ahol Kucserov és Miller is összeomlott. A Tampa csatársorában az a szenzációs, hogy az első sor hullámvölgye esetén van második és harmadik, amely átveszi a vezető szerepet. A második sorból Brayden Point, a harmadikból Yanni Gourde volt képes 60 pont feletti szezonra, ami nagyon impresszív. És akkor még nem esett szó Johnsonról vagy Killornról, akik bármikor képesek 50 pontot tenni a közösbe, akárcsak Ryan Callahan, aki azonban rengeteget volt sérült az elmúlt években. Végezetül ott van az az Antony Cirelli, aki első teljes idényére készül, és a harmadik vagy a negyedik sor centere lehet, átvéve a távozó Chris Kunitz helyét.

tampa

A Tampa tavaly 290 gólt lőtt, amivel messze megdöntötte a 259-es franchise-rekordot. Ehhez nemcsak a kiváló 5 az 5 elleni játékra volt szükség, hanem az átlag feletti emberelőnyös játékra és helyzetkihasználásra is. A Bolts minden negyedik fórt gólra váltott, és 11%-os hatékonysággal lőtt kapura az alapszakaszban, amivel mindkét kategóriában a legjobb volt az NHL-ben. A balansz tehát megvan a támadótriókban, de az eredményességhez kellett a Victor Hedman vezette védelem is, amely több mint 170 ponttal támogatta meg a csatárokat.

Az a védelem, amely valószínűleg utoljára játszik ebben a felállásban. A Hedman, McDonagh, Szergacsov trió 2021-ig együtt marad, de a Stralman, Coburn, Girardi hármas aligha. Utóbbi három játékosnak lejár a szerződése 2019 nyarán, miközben a legfiatalabb Stralman lesz közülük a maga 33 évével. Nem lenne meglepetés, ha Jon Cooper vezetőedző éppen emiatt egyre több lehetőséget biztosítana a Dotchin, Koekkoek párosnak, illetve a 2017-ben draftolt Callan Foote-nak, a legendás Adam Foote fiának. Ez így együtt kilenc hátvéd, amire szükség is van, mert a Tampa azon kevés csapatok egyike, amely rendszeresen hét védővel játszik. Ennyi bekk jelentős variációs lehetőségeket biztosít Cooper számára, és ez alaposan megnehezíti az ellenfelek dolgát. A Lightning hátvédjei tavaly összesen 526 meccsen léptek jégre, ez a legtöbb a ligában, és aligha fog idén változni.

Összefoglalva: miközben a fizetési plafon bevezetése óta minden csapatnak megvan a maga Achilles-sarka, ez a Tampáról a legkevésbé sem mondható el, így minden adott a nagy sikerhez. Steve Yzerman kiemelkedő csapatot rakott össze az évek során, amibe szinte lehetetlen belekötni. Ez a társaság két dolgot is nagyon tud. Egyrészt senki sem játszott náluk több playoffmeccset a 2014/15-ös szezon óta, másrészt tisztában vannak vele, hogy a szezon előtti hype semmire sem garancia májusban-júniusban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum