Sokkal több van ebben a Flyersben

 

A potenciál hosszú ideje megvan a csapatban, ám valami miatt rendre félresiklik a szezon. 2019 a Philadelphia éve is lehet.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk olvasóinknak a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

Érdekes sormintát produkált a Flyers az elmúlt hat évben. 2013 óta minden szezont pozitív mérleggel hozott le, mégis csak háromszor ? 2014-ben, 2016-ban és 2018-ban ? jutott a rájátszásba, ahol minden alkalommal az első kör jelentette a végállomást. Pedig papíron a Flyers sokkal többre hivatott. Adott a Claude Giroux (102 pont), Jakub Voracek (85), Sean Couturier (76), Shayne Gostisbehere (65) négyes, amely 328 pontot szerzett, ez a második legjobb eredmény a Pittsburgh 330-a után a legjobb négy játékost figyelembe véve. A Flyersben a gond ott kezdődik, hogy amíg ez a kvartett a 2016/17-es szezonhoz képest 192-ről 328-ra emelte pontjai számát, addig a csapat többi része 365-ről csak 378-ra. A Philly tehát fejnehéz társaság, éppen ezért idén nyáron Ron Hextall GM azon munkálkodott, hogy a kvartett és a csapat többi része közötti ollót minél kisebbre zárja. A csatársorban olyanoktól szabadult meg, mint Matt Read és Valterri Filpulla, hátul pedig Colin McDonaldot és Brandon Manninget küldte el.

A két csatár helyére érkezett egyrészt Jori Lehtera, másrészt az a James van Riemsdyk, aki hatéves torontói kitérő után tért vissza. Utóbbival nagy tervei vannak Dave Hakstol vezetőedzőnek, mert az 50-60 pontot éves szinten gond nélkül összegereblyéző balszélső nemcsak 5 az 5 ellen, hanem az eddig is bombaerős emberelőnyös részlegben is komoly szerepet kaphat. Az elmúlt három évben Giroux-nál több pontot senki sem szerzett fórban (94) az egész ligában, Gostisbehere a második volt a védők között 78 ponttal (a 82 pontos Brent Burns mögött), és a 40 gólos Simmondsnál is csak Alekszandr Ovecskin büszkélkedhet több előnyös találattal ebben az időszakban. És akkor még nem is beszéltünk a top 10-ben végzett 81 pontos Voracekről. Ide érkezett a fórban 11 találatot szerző Van Riemsdyk, aki a kapu előtti darálóban nagyon otthonosan mozog, és a beleszúrások egyik nagymestere a ligában. Végignézve ezen a hatoson az sem elképzelhetetlen, hogy a Flyersé lesz a leggólerősebb előnyjáték a következő szezonban.

A csatársor nagy kérdése, hogy Hakstol kit tesz a harmadik sor közepére. Ide négy játékos is alkalmas lehet: Lehtera, Jordan Weal, Scott Laughton és Travis Konecny közül bárki bemehet centerbe. Hakstol variációs lehetőségeit növeli, hogy Weal és Konecny a szélen is bevethető, attól függően, hogy ki az ellenfél, milyen játékerőt képvisel, és mit kíván a taktika. A csatársorból még egy embert érdemes kiemelni: Oskar Lindblomot. A 22 éves svéd tavaly már kapott lehetőséget a legjobbak között, mégpedig Nolan Patrick mellett, és egyáltalán nem vallott szégyent, kivétel nélkül mindenki elégedett volt a teljesítményével házon belül.

phi2

A csatársor adott, a védelemben azonban már vannak kérdőjelek, főleg a kapusposztot illetően. A Flyers nem igazolt senkit a hátsó hatosba, nem pótolták a már említett távozókat, Hextall és Hakstol inkább bízik a fiatalokban. Erre minden okuk megvan, mert a 24 év alatti hátvédek rendkívül ponterősek, a második legtöbbet szerezték tavaly a Columbus mögött. A Gostisbehere, Ivan Provorov, Travis Sanheim, Robert Hagg négyes 125 pontot szerzett, és Hagg volt az egyetlen, aki a plusz/mínusz mutatóban negatív számmal zárt. Némi gonddal azonban így is szembesülniük kell. A csapat második legjobb bekkje, Andrew MacDonald megsérült, és az első hónapot valószínűleg ki kell hagynia. És egyelőre nincs kivel pótolni őt. Két név jöhet szóba: az egyik a 21 éves Philippe Myers ? őt senki sem draftolta ?, aki tavaly kerek félszáz AHL meccsen 21 pontot szerzett, amihez a playoffban még hozzátett hetet. A másik a volt első körös T. J. Brennan, aki 2011-ben mutatkozott be az NHL-ben, viszont azóta csak 53 mérkőzést játszott a legjobbak között. Ha tippelni kellene, akkor Hakstol és Hextall filozófiája alapján Myersre tennénk a voksunkat.

Ha van csapatrész, ahol elbukhat a Flyers, akkor az a kapusposzt. A Neuvirth, Elliott kettősnek már az alapszakaszban is voltak komoly megingásai, ezért a cserestop előtt érkezett Petr Mrazek a Detroitból. Azonban ő sem váltotta meg világot, a trió 85%-os hatékonyságot és 4,5-ös gólátlagot hozott a playoffban. Mrazek ezek után Carolinába távozott, Neuvirth és Elliott ellenben maradt, de lehet, hogy nem sokáig. Mindkét kapusnak jövő nyáron jár le a szerződése, mindkettő csípősérüléssel bajlódik, így az sem lenne meglepő, hogy ha megválnának tőlük, és itt is a fiatalítás kerülne előtérbe. Ebben az esetben jöhetne a roppant tehetséges Carter Hart és Alex Lyon, és akkor szűk 4 millió dolláros helyet is fel tudnának szabadítani a fizetési plafon alatt.

Philadelphiában tehát minden adott a jó szezonhoz: van rutin, lendület, húzóemberek, ígéretes fiatalok, kémia a sorok között. Már csak annyi hiányzik, hogy a fejekben is rend legyen. Ha ezt eléri Hakstol, akkor a következő években komolyan kell számolni a Flyersszel mint Stanley Kupa-esélyessel.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum