Veszélyes ellenfél érkezik a Tüskecsarnokba

   

A Liptószentmiklóst előzetesen nem sorolták a favoritok közé, csakhogy most 4 meccsből 9 ponttal a 3. helyen áll az Extraligában.

A MAC Újbuda csapatának nem sikerült fényesen a debütálása a szlovák bázisú nemzetközi bajnokságban, az Érsekújvár elleni 1-7 azt mutatta, sok munka várhat Majoross Gergely csapatára. Azt akkor még nem sejthette a közönség, hogy ez a munka igen hamar édes gyümölcsöket hozhat. A második körben szoros vereség következett Poprádon, majd a harmadikban és a negyedikben az előző szezon két döntősével szemben kellett helytállni. Ez igen magas színvonalon sikerült: a Besztercebányát jelentős visszhangot keltve 4-0-ra legyőzte Majoross Gergely csapata, majd a Dukla Trencín otthonából is elhozott 1 pontot, háromszori vezetést követően. A 4 meccsen begyűjtött 4 egység egyelőre a 11. helyhez elég, ám az ellenfelek minőségét tekintve semmi ok a panaszra. A MAC javuló mutatóit az önfeláldozó védekezés és a bátor támadójáték mellett a kapusok teljesítményének is köszönheti. Bálizs Bence és Rajna Miklós – ahogy azt a vezetőedző a szezonkezdet előtt előrevetítette – váltják egymást, előbbi a második és a harmadik, utóbbi az első és a negyedik találkozón állt a vasak közé. Bálizs mindkétszer fantasztikus volt, míg Rajna Trencsénben halmozott bravúrt bravúrra, főként a második és a harmadik harmadban.

Ide tartozik még, hogy a keret magja hosszabb ideje együtt dolgozik, ismerik egymást, összeszokottak, de nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe – elfogadva a magasabb kihívásokat – a népes fiatal kontingens is. Vegyük csak észre: a MAC házi gól- és pontkirálya ebben a pillanatban nem más, mint a 21 éves Szabad Kevin, aki ugyanúgy 3 találatnál jár, miként tavaly az egész Erste Liga-szezonban.

Bizonyára fontos továbbá, hogy egyelőre semmi sem kényszeríti arra Majoross Gergelyt, hogy érdemben változtasson a sorok összetételén, a MAC hajszálra ugyanabban a felállásban korcsolyázik ki vasárnap délután az újabb mérkőzésre, ahogyan Trencsénben. Annyi a differencia, hogy a rotálás jegyében ezúttal Bálizs Bence lesz a kezdő kapus.

De mire számíthatunk a liptószentmiklósiaktól?

Az MHK32 Liptovsky Mikulás 2010-ben esett ki  a szlovák élvonalból, és a sokszoros válogatott Jan Laco, a világbajnok Marek Uram vagy a magyarországi csapatokban is megfordult Marcel Petran, Juraj Kadlubiak, Igor Rufus és Milan Varga korábbi klubja ezt követően 5 szezonon át hiába próbálkozott a visszajutással, rendre elbukott. 2016-ban aztán az osztályozón sikerült visszakerülni az időközben anyagi problémákat felhalmozó Skalica kárára, és azóta mindkét évben a kieséses csoportkörben menekültek meg az újbóli visszazuhanástól.

Nincs könnyű helyzetben a klub, mert nyár végén megkezdődött a liptószentmiklósi csarnok felújítása, amelynek befejezését csak október közepére ígérik. Addig minden meccsüket idegenben játsszák le kettő kivételével, amikor az iglói jégcsarnok lesz a hazai pályájuk. A csapat élén ugyanaz a tréner, Anton Tomko áll, akivel befejezték az előző idényt. Erősítésnek érkezett többek között a korábban a Ferencvárosban is megfordult Peter Lichanec, a svéd Arkaitx Edgren és a finn Miika Heikkila. Visszatértek Liptószentmiklósra a Huna testvérek is, Robert és Richard. A klubnál tulajdonosi szerepkört is vállaló Marek Uram ugyancsak bevethető, ám ő az edzőnek is segít a meccsek elemzésében. Így vagy úgy, az elmenők és az érkezők tudása, képessége a szlovákiai hokiszakértők szerint nagyjából egy szinten van, így körülbelül ugyanazt a játékerőt kellene képviselnie a csapatnak papíron, mint egy éve.

Ehhez képest remekül kezdték a szezont: Besztercebányán ők is legyőzték az aktuális bajnoki címvédőt túlórában, majd a MAC-hoz hasonlóan pontot loptak Trencsénből. Ezt követően győztek Gyetván és a juniorválogatott ellen – vagyis egyáltalán nincs még rendes játékidős vereségük.

Magyarán: senki sem érezheti magát biztonságban ellenük. Csakis akkor lehet legyőzni őket, ha a MAC Újbuda pontosan abban a szellemben és azon az energiaszinten játszik vasárnap is, ahogyan a legutóbbi alkalmakkor. A mérkőzés az előzetesen megadottnál fél órával korábban kezdődik, 17:30-kor dobják be a korongot a Tüskecsarnokban. A találkozót élőben közvetíti a Digi Sport.

macszabad

MAC Újbuda–MHk 32 Liptovsky Mikulás 2-3

   

Sorozatban harmadszor szerzett pontot a MAC Újbuda az Extraligában: ezúttal egyet, miután büntetőkkel kikapott a Liptószentmiklóstól.

Remekül kezdett a MAC, gyorsan emberelőnybe került, amit villámgyorsan ki is használt, Jared Brown remek passzt kapott, éles szögből bevágta a 2. percben. A folytatásban is sokáig a hazai csapat dominált, Pozsgainak, Terbócsnak, Orbannak is volt helyzete. Igen ám, csakhogy a Liptószentmiklósnak ugyanúgy sikerült kihasználnia az első fórját, Robert Hunát magára hagyták, Bálizs Bence nem érhetett vissza a rövidre, 1-1 – és még csak a 7. percben jártunk. Nem mondhatni, hogy ne lett volna lehetőségük ezután a vendégeknek, de összességében az Újbuda irányította a játékot, veszélyesebbek is voltak a támadásai. Akárcsak Trencsénben, Kreisz Brúnó megint jó cselekkel lavírozta magát ziccerbe, a lövése nem ment be, az ismétlés sem, a kipattanót Odnoga nem tudta felemelni fonákkal. Később egy kettős előnyt kellett kibekkelnie a MAC-nak, ami után a kékek domináltak újfent, igaz, voltak veszélyes megindulásai az ellenfélnek is.

A második felvonás kisebb liptószentmiklósi tűzijátékkal kezdődött, de Bálizs a helyén volt. Utána is aktívabbak voltak a vendégek, különösen az első húsz perchez képest, de elpuskázták a helyzeteiket. Mígnem a 29. percben a MAC beszorította ellenfelét a fiatal sor által, Garát lőtt, Kiszlicin védett, a korong itt maradt, Kreisz visszaadta a bekknek, ő újra a kapu felé tette távolról, a Vasasból felhívott Pápa Márton remek mozdulattal ért bele, 2-1. Innentől a Majoross-csapat percei következtek, egymás után alakították ki a helyzeteket, Terbócs, Klempa, Pápa, Szabad és mások is növelhették volna az előnyt, kimaradt minden. Aztán a 36. pefcben megint jött Robert Huna, pont ott és úgy hagyták magára, és első ránézésre hajszálra ugyanoda lőtte, 2-2.

Míg az első két menetben a MAC, a harmadikban egyértelműen a Liptovsky Mikulás tűnt erősebb gárdánakk, szinte végig uralták a jeget a vendégek. Számos gólszerzési lehetőségük akadt, Bálizs azonban kiválóan védett. Egy liptói emberelőnyös szituációban Robert Huna hozhatta volna össze a mesterhármast, a pakk félig-meddig túljutott a magyar kapuson, aki ráfeküdt, majd fordult egyet háton, semmilyen kameraállásból nem volt megállapítható, hogy esetleg túljutott volna a gólvonalon a játékszer. A továbbiakban is több helyzetük volt a szlovákoknak, ezzel együtt azon sem lehetett volna csodálkozni, ha valamelyik kontrából a magyarok viszik dűlőre a dolgot.

A ráadás kétségkívül a MAC-é volt, előbb a Langkow–Dansereau duó hozta össze a harmadikat hajszál híján, majd Brown előtt adódott ziccer. A liptóiak elcserélték magukat, 4 a 3 ellen mehettek a kékek, csak középtávoli lövésekre futotta, maradt a 2-2, az utolsó pillanatokban Bálizs kapuja előtt alakult ki egy lehetőség, az is kimaradt.

Jöhettek a büntetők. Robert Huna belőtte. Langkow kihagyta. Lihanec elhibázta. Orban is. Kriska kisodródott, elrontotta. Dansereau sem tudott túljárni Kiszlicin eszén. Nádasdi próbálkozását védte Bálizs. Brown betette! Uhrik nemkülöben. Bodónak nem jött össze. A Liptószentmiklós nyert 3-2-re.

mac

fotó: Manases István/MAC

Majoross: Egyszerűen nem voltunk elég élesek

 

A MAC Újbuda vezetőedzője így látta a Liptószentmiklós elleni vasárnap esti találkozót.

“Csalódottak vagyunk a mérkőzés után, annak ellenére, hogy pontot szereztünk. Azt gondolom, játszottunk már ennél sokkal jobban is, de nem az volt a probléma, hogy valamiben nem vagyunk elég jók, hanem egyszerűen nem voltunk elég élesek. Nem úgy álltunk bele a mérkőzésbe, ahogy az elvárható lett volna, és bár dolgoztunk becsülettel, azzal nem volt gond, ennek ellenére nagy szenvedés lett a vége, amiből – még egyszer mondom – kijöhettünk volna sokkal jobban is, hogyha sikerül élesebbnek lenni. Azt is tudtuk nyilván, hogy ennek a sorozatnak az egyik nagy kihívása számunkra az lesz, hogy nincs idő soha egy kicsit sem kiengedni, nekünk mindig a legjobbunkat kell nyújtanunk ahhoz, hogy a topcsapatok ellen helytálljunk, és pontot, pontokat szerezzünk. Ahogy az elmúlt meccseken, a középcsapatok nagy része a gyengébb játékot meg fogja büntetni, és a mezőny végéhez tartozó csapatok ellen is a legjobbunkra van szükség, ha nyerni szeretnénk. Az, hogy ezt meg tudjuk valósítani hetente háromszor, nagy kihívás. Sokszor fogunk még ilyen szituációval szembesülni. Mindent tanulnunk kell ebben az új helyzetben. Tudnunk kell kezelni a sikereket ugyanúgy, mint a kudarcokat. Ha elégedettek vagyunk, ha fáradtak vagyunk, nekünk teljesíteni kell. Ez tegnap csak részben valósult meg.”

Extraliga, 2018. szept. 23., vasárnap.
Bálizs: 92,7% (Rajna)
K
Kiszlicin: 92,3% (Holly)
Pozsgai, Macaulay, Szabad, Nagy Krisztián, Terbócs
1
Nadasdi, Mezovsky, Kriska, Huna Richard, Huna Robert
Burt, Dudas, Langkow, Klempa, Dansereau
2
Kurali, Suchy, Vybiral, Lichanec, Sukel
Fejes, Garát, Orban, Brown, Bodó
3
Nemec, Horváth, Piatka, Listiak, Stevuliak
Odnoga, Pápa, Kreisz, Odnoga
4
Baca, Korí­m, Ziak, Uhrík, Osko
Majoross Gergely
E
Anton Tomko
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:11 MÚB PP Brown Nagy Krisztián Bodó
1-1 06:50 LMI PP Huna Robert Kriska Huna Richard
2-1 29:00 MÚB Pápa Garát Kreisz
2-2 35:57 LMI Huna Robert Kriska
2-3 65:00 LMI GWS Uhrík
25 Kapura lövések száma 40
12 Kiállításpercek 12

A MAC–Liptószentmiklós bővebb összefoglalója

   

Ezen a meccsen sem csak gólok voltak, hanem helyzetek is szép számmal. A büntetők közül viszont csupán a győztest szerkesztették bele a videóba.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum