Tart a generációváltás a New York Rangersnél

 

A Gardenben az elmúlt szezon felénél elképesztő nagytakarítást tartottak. Korántsem biztos, hogy ez véget is ért.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk olvasóinknak a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

Bezárult az ablak. Az amerikai sportszlengben akkor használják ezt a kifejezést, amikor egy csapat számára elvész a reális esély a végső győzelemre. A Rangersnél ez az ablak hét évig nyitva volt, de idén januárban Glen Sather elnök és Jeff Gorton általános igazgató bezárta. Hiába jött össze azelőtt két-két csoportgyőzelem és konferenciadöntő, egy alapszakasz-elsőség és egy elvesztett finálé, a menedzsment úgy érezte, ebből a magból nem lehet többet kihozni, és kiárusította a fél csapatot. Már a szezon előtt elcserélték Antti Raantát és Derek Stepant, az évad közben pedig J. T. Millert, Rick Nasht, Michael Grabnert és a csapatkapitány Ryan McDonaght is. Mindezt úgy, hogy a Winter Classic után ? a szezon derekán ? a Rangers a csoportjában második volt, azaz stabil résztvevője lehetett volna a rájátszásnak.

A távozók helyét főleg fiatalokkal töltötték fel, így nem csoda, hogy a csapat mélyrepülésbe kezdett, és 2010 óta először lemaradt a playoffról. Mivel a Rangers nyáron inaktív volt a szabadpiacon, a következő szezonban is rengeteg játékos lesz a keretben, akik vagy most fognak bemutatkozni, vagy túlestek ugyan ezen, de még csak első teljes évükre készülnek. Közéjük tartozik Lias Anderson, Filip Chytil és Vinni Lettieri, akik mindhárman centerek, a védelemben Neal Pionk, Anthony DeAngelo és Libor Hajek, a kapuban Alexander Georgiev és Brandon Halverson. Velük még korántsem teljes a névsor, legalább féltucat játékos vár bevetésre, így lehetetlen megjósolni, hogy végül mennyit küldenek harcba élesben. Egy azonban biztos: egy ilyen fiatal kerethez a vezetőség olyan embert keresett, aki ért az ifjoncok nyelvén, és új életet hozhat az öltözőbe. A Rangers a kirúgott Alain Vigneault helyére a Boston University trénerét, az NHL-ben vezetőedzőként még sohasem dolgozó David Quinnt állította.

Az 52 éves szakvezetőnek bőven lesz mit helyre raknia mind a csatársorban, mind a védelemben. A Rangers hátsó alakzata bő egy évtizede liga egyik legjobb kapusa, Henrik Lundqvist köré épül. A tavalyi események azonban az ő teljesítményére is kihatottak, pályafutása legrosszabb mutatóival zárt. Sokatmondó adat, hogy a Lundqvist-érában, azaz 2005 és 2017 között a Rangers kapta a legkevesebb gólt, átlagosan 2,45-öt, tavaly viszont ez a szám 3,21-re ugrott, ami a negyedik legrosszabb volt. Hasonló a helyzet a kapott lövésekkel, ott a Rangers 29-es átlaga majdnem 36-ra emelkedett, ami az elmúlt fél évszázad legrosszabbja házon belül. A borzalmas szezon ellenére Lundqvist bizakodik, bő egy hete azt nyilatkozta, a gyenge előző szezon ellenére bízik a jó szereplésben, ugyanolyan motivált, mint korábban, és a célja továbbra is a Stanley Kupa elhódítása. Az ide vezető úton a védelemből négy hely már elkelt Pionk, Skjei, Staal és Shattenkirk jóvoltából, a maradék kettőre Smith, DeAngelo, Gilmour és Claesson pályázik. Kulcskérdés lesz, hogy mit mutat az elöl és hátul is kiváló játékerőt képviselő Shattenkirk. A 30 éves bekk a tavalyi szezon felét kihagyta sérülés miatt, de a legutolsó hírek szerint teljesen felépült, így McDonagh után ő lehet a vezér a kék vonalon.

rangers

Hasonló a helyzet a támadótrióknál, ahova jobban kellene egy leader, mint bármikor. A kékek évek óta keresnek egy igazi első soros centert, aki fazont adhatna a csapatnak. Az ő hiányában a soraikat tették rendkívül kiegyensúlyozottá. Az elmúlt hat évben nem volt játékos, aki elérte volna a 70 pontot, a hatvanas határt is csak négyen (Nash, Richards, Brassard, Zuccarello), köszönhetően a balansznak. Ez az egyensúly azonban tavaly felborult. Míg két éve 253 gólt szerezve a negyedik legeredményesebb volt a Rangers, egy éve csak 228-at lőttek, ami a 21. helyre volt elég, és ez volt a legnagyobb visszaesés minden csapatot figyelembe véve. Quinn nem csinált titkot abból, hogy ezt az egyensúlyt kívánja visszahozni, ezért egyelőre elképzelni sem lehet, hogy milyen hármasokat fog jégre küldeni. Talán csak az összeszokott Kreider, Zibanejad, Buchnevich trió marad együtt. A maradék kilenc helyből ötöt olyan játékos visz el, aki vagy a szezon közben érkezett (Spooner, Namesztnyikov), vagy újonc (Andersson, Chytil, Lettieri), így Quinn-nek lesz munkája, amíg megtalálja a kémiát.

Összefoglalva: hatalmas meglepetés lenne, ha a Rangers bejutna a rájátszásba. Ilyen csikócsapattal még egy playoff nélküli évet talán elfogadnak a Gardenben, de annak is következményei lennének. A cserestop idején biztosan túladnának Hayesen, Zuccarellón és Staalon is, aminek köszönhetően óriási hely keletkezne a fizetési plafon alatt. Ennek eredményeként a Rangers 2019 nyarán aktív lehetne a játékospiacon, ami előrevetíti, hogy olyan játékosok érkezhetnek, mint Artyemij Panarin, Matt Duchene vagy Jeff Skinner.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum