Most Rajna Miklóssal megy csatába a MAC

   

A bajnokverő újbudaiaknak a negyedik Extraliga-körben is bivalyerős ellenfél jutott, Trencsénben próbálhatnak ismét pontot-pontokat szerezni.

Egy egyértelmű és egy szoros vereség után kedden megszerezte első győzelmét a szlovák bázisú nemzetközi bajnokságban a MAC Újbuda. A siker értékét növeli, hogy a bajnoki címvédő Besztercebányát tudták felülmúlni a Tüskecsarnokban, ráadásul úgy, hogy a parádésan védő Bálizs Bence gólt sem kapott. A hazai csapatban a kapuson kívül is többen nyújtottak kiváló teljesítményt a 4-0 alkalmából, így mások mellett a Nagy Krisztián–Terbócs István duó, akik mellé meccs közben került fel a duplázó Szabad Kevin. Nyilvánvaló, hogy minimum hasonló produkcióra lesz szükség a tavalyi finalista Dukla ellen is, amennyiben a MAC folytatni szeretné a pontgyűjtést.

“A sikeresen zárult keddi mérkőzés után újabb kihívás érkezik pénteken, egy újabb topcsapat ellen, Trencsénben. Arra kell figyelnünk, hogy ugyanazokat az erényeket tudjuk csillogtatni, amelyeket sikerült kedden, akkor lehetünk csak sikeresek. Fontos, hogy mindezt fejben tudjuk tartani” – fogalmazott ennek kapcsán a klub hivatalos közösségi oldalán Majoross Gergely.

A vezetőedzőtől blogunk megtudta: ezúttal Rajna Miklós kap lehetőséget a kapuban, a sorok pedig úgy állnak fel, ahogyan három napja lejöttek a jégről. Vagyis a védelem semennyit sem változik, míg elöl Terbócs, Nagy Krisztián, Szabad – Langkow, Klempa, Dansereau – Bodo, Brown, Orban – Szigeti, Kreisz, Odnoga triók támadhatnak, a Schiller-Vasas HC-tól felhívott Pápa Márton pedig tizenharmadik csatárként vár bevetésre.

Az Újpest elleni felkészülési mérkőzés kapcsán már írtuk korábban, hogy a Dukla Trencín a szlovák hoki igazi nagyágyúi közé tartozik, még akkor is, ha az elmúlt évtizede enyhén szólva sem tartozik a sikeresek közé. Annyira nem, hogy 2017-ben csak osztályozón menekült meg a klub a másodvonaltól. Az ijedség hatott, tavaly repülőrajtot vettek, sokáig magasan vezették a mezőnyt, majd az alapszakasz harmadik helyén zártak. A lendület kitartott a rájátszásra is, döntőig meneteltek, ahol a Besztercebánya hárommeccses előnyt szerzett. Ekkor kevesen gondolták volna, hogy hetedik találkozó fog dönteni. Mégis így lett, a Trencín azonban elbukta a döntők döntőjét a címvédővel szemben.

Az új szezonra nem sokat változott a keret, a jelenlegi 27 játékosból 21 tavaly is játszott a klubnál. Összeszokatlanságról tehát nem beszélhetünk. A trencséni közönség érti és szereti a hokit, a HK Poprad elleni nyitómeccsen több mint négyezren voltak a Pavol Demitra Jégcsarnokban, a Liptovsky Mikulás ellen pedig több mint háromezren. Mindkétszer győzelemnek örülhettek, bár másodjára ez csak túlórában jött össze. Hazai pályán tehát eddig veretlen a Dukla a bajnoki idényben, és a céljuk nyilván az, hogy péntek este se változzon a helyzet.

Hogy segíthet-e ebben egyik kiválóságuk, Peter Sojcik, az majd kiderül. A játékos még a Besztercebánya elleni tavalyi döntő hatodik meccsét követően kapott ötmérkőzéses eltiltást, amelynek mérséklését 3 letöltése után kérhette. Ez megtörtént, Sojcik abban reménykedik, hogy megkegyelmeznek neki, és ő is ott lehet a MAC ellen. “A szezon elején vagyunk, ilyenkor mindenki jó erőben van, viszont nem megy minden tökéletesen – mondta a csapathonlapnak a kilátásokat latolgatva. – Az elmúlt év eleje is arról szólt, hogy azokat a dolgokat javítgassuk, amelyekben gyengébbek vagyunk. Ilyenkor még semmi nem százszázalékos. Új játékosok is vannak, velük is össze kell szokni, ahogy egyre többet játszunk együtt, úgy lesz egyre jobb. Kedden is láthattuk, hogy ebben a bajnokságban nincs gyenge csapat. Ellenünk a liptóiak szereztek pontot, a budapestiek a bajnoki címvédőt győzték le 4-0-ra. Ez figyelmeztető jel a számunkra, nem nézhetjük le az újoncokat. Hazai jégen fogunk játszani, ez még inkább a győzelemre sarkall bennünket. Ha keményen dolgozunk a jégen, annak meglesz az eredménye.”

nagykrisztian

fotó: Manases István/MAC

Dukla Trencín–MAC Újbuda 4-3

   

Rengeteg munkával – önnön fegyelmezetlenségeit is kompenzálva – és Rajna-bravúrokkal szerzett pontot a MAC a favorit Dukla Trencín otthonában.

Nem mondhatni, hogy nekiugrottak volna egymásnak a csapatok, mégis gólzáporba torkollott a nyitó harmad bő fele. A MAC már az első percben kapott egy előnyt, nem élt vele, veszélyes szituációig igen, kapura lövésig nem jutott. Nem úgy valamivel később, amikor az első trencséni emberfór vége felé Szabad Kevin jutott koronghoz, meglódult, a védője hasra esett, a fiatal támadó egyedül mehetett a kapusra, finom csellel elfektette, fonákkal betette, 0-1. Sokáig nem örülhetett a magyar csapat, jött az újabb kiállítás – az ellenfél harmadában szedte össze Klempa –, ebből perfekt háromszögelés végén Peter Ölvecky egyenlített, 1-1. Két perc sem kellett hozzá, és megint vezetett a MAC: Nagy Krisztián nemes egyszerűséggel lekorcsolyázta tanácstalan védőjét, majd nem hibázott, 1-2. Ezúttal mindössze 21 másodperc kellett az újabb találatig, Radivojevic és Ölvecky kéz a kézben lépték át a kék vonalat, utóbbi lőtt a lábak alatt, bement, 2-2. Ekkor még csak a 11. percben jártunk. Innentől valamivel határozottabban koncentráltak a felek a védekezésre is, újabb gól nem született. Újbudai részről Kreisz Brúnónak volt nagy helyzete, maga csinálta meg, két védőt kicselezetett, ám Michal Valent kapus eszén nem tudott túljárni. A túloldalon Rajna Miklósnak is volt minimum két jelentős bravúrja, az utolsó másodpercekkel a szünet előtt, amikor Macaulay elesett a sarokban, így a MAC-kapus magára maradt, de megoldotta.

A második felvonás elején hiába próbálta magához ragadni a kezdeményezést a Trencsén, a 22. perc elején a korongot is eladták, el is védekezték magukat, Bodo szemfülesen vette észre, hogy Orban kiugrásra készen vár, előbbi adta a pakkot, utóbbi kilépett, 2-3. Innentől viszont mégis magához ragadta az irányítást a Dukla, nem utolsósorban azért, mert egymás után kapta a kiállításokat a MAC. Kettőt sikerült kivédekezni, annak is köszönhetően, hogy Rajna Miklós egyre inkább felnőtt a feladathoz, a harmadikat már nem, egy kavarodás után Bliznák volt eredményes, 3-3 a 33. percben. Ezt követően is domináltak a hazaiak, ha nem is nyomasztó mértékben, és ha a MAC-kontrák sem voltak veszélytelenek. Összességében negyven perc után nem volt oka bánkódni a magyar csapatnak az iksz miatt, pláne, hogy ebben a húsz percben 17-5-re nyerte a kapura lövéseket a Trencsén.

Az utolsó felvonás áthúzódó újbudai emberelőnnyel indult, ezzel nem élt a csapat, felállni sem sikerült. Kisvártatva egy eladott koronggal Brown találta magát egyedül, szemben a kapussal, aki fantasztikus bravúrral védett. Ez mintha megadta volna a jelet a MAC-nak arra, hogy legyen bátrabb, jó néhány helyzetet kialakított és ki is hagyott a következő percekben. Később apránként vsszavette a dominanciát a Dukla, ekkor az önfeláldozó védekezés mellett Rajna kapus tartotta meccsben a csapatot. Az utolsó percekben ismét adódtak jó lehetőségek az újbudaiak előtt, Brown irtózatos felsővasat is lőtt. A rendes játékidő végén ki kellett még védekezni egy hátrányt, megoldották, maradt a 3-3, a MAC pontot szerzett.

A ráadásban ismét a Trencsén ragadta magához a kezdeményezést, mégsem hiányzott sok ahhoz, hogy a vendégek vigyél el a pluszpontot, Nagy Krisztián kiugrott, de ezúttal nem sikerült túljárnia a hálóőr eszén. Ugyanabban a támadásban Terbócs szabálytalankodott elöl, jött az újabb két perc. Ezt már kihasználták a szlovákok, Bartovic döntött, 4-3.

macus

fotó: Manases István/MAC

Majoross: Talán megint sok volt a kiállítás

 

Az újbudai Extraliga-csapat vezetőedzője így látta a MAC trencséni pontszerzését.

“Nagyon sokat dolgozunk ezeken a meccseken azért, hogy meg tudjuk védeni a kapunkat. Természetesen vétünk hibákat a pálya egészén, de azt hiszem, hogy száz százalékig elégedettek lehetünk azzal a hozzáállással és munkamorállal, amit a csapattól kapunk és látunk. Ez az, amire építeni szeretnénk az egész szezonunkat. Talán megint sok volt a kiállítás, amit vissza kell néznem, hogy melyek ezek közül azok, amelyek elkerülhetőek lennének. Az a baj, hogy ezek a nagyon erős csapatok tudnak dominálni minket – ha nem is nyomasztó a dominancia, de van –, és ha ebbe még beletűzdelünk ennyi kiállítást, akkor bizonyos időszakokra borul a pálya, ami nyilván nehéz helyzetbe hoz minket. Boldogok vagyunk a befektetett munkával, azt hiszem, hogy nagyon kell örülnünk annak, hogy innen egy ponttal tudtunk távozni, és persze tudjuk, hogy közel voltunk ahhoz, hogy akár kettőt vagy hármat is szerezzünk, úgyhogy megyünk tovább a kijelölt úton.”

rajna

fotó: MAC Újbuda-facebook

Extraliga, 2018. szept. 21., péntek.
Valent: 84,2%
K
Rajna: 89,2% (Bálizs)
Rygl, Starosta, Radivojevic, Ölvecky, Sojcik
1
Pozsgai, Macaulay, Szabad, Nagy Krisztián, Terbócs
Cebák, Frühauf, Bartovic, Varga, Bliznak
2
Burt, Dudas, Langkow, Klempa, Dansereau
Bokros, Holenda, Hlinka, Sádecky, Hecl
3
Vokla, Garát, Orban, Brown, Bodó
Pardavy, Hudec M., Hudec D., Mikula, Svec
4
Odnoga, Fejes, Pápa, Kreisz, Szigeti
Peter Oremus
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:35 MÚB SH Szabad Langkow
1-1 08:36 TRE PP Ölvecky Bliznak Radivojevic
1-2 10:11 MÚB Nagy Krisztián Szabad Dudas
2-2 10:32 TRE Ölvecky Radivojevic
2-3 21:17 MÚB Orban Bodó Dudas
3-3 32:56 TRE PP Bliznak Starosta Radivojevic
4-3 63:12 TRE PP Bartovic Frühauf Bliznak
37 Kapura lövések száma 19
6 Kiállításpercek 18

Így szerzett pontot a MAC a Trencsén otthonában

   

A hosszabbításos Dukla Trencín–MAC Újbuda Extraliga-meccs összefoglalója.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum