Világbajnok edző csapatát fogadja a Fehérvár

   

Két nap alatt két hazai meccse lesz a magyar EBEL-klubnak, pénteken a Klagenfurt, szombaton az Innsbruck érkezik.

A Fehérvár AV19 jól kezdte a szezont, 5-2-re legyőzte a Medvescak Zagrebet – ezen a találkozón különösen Kóger Dániel csapatkapitány nyújtott kiemelkedő teljesítményt, egyik gólját a hét legszebbjei közé is beválasztották –, majd szoros meccsen kapott ki Bécsben a mindig bivalyerős Vienna Capitalstól. Nem lesz könnyebb ellenfél a Klagenfurt sem, amely még csak egy összecsapáson van túl, ám azon idegenben verte az egyelőre pont nélkül álló Red Bull Salzburgot.

A Klagenfurt az osztrák rekordbajnok, amely azonban 2013-ban jutott fel utoljára a csúcsra az osztrák bázisú nemzetközi bajnokságban, azóta egy drámai körülmények között elveszített döntőt tud felmutatni 2017-ből. Legutóbb negyeddöntős volt a csapat, de elbukott a későbbi bajnok Bolzanóval szemben. A klagenfurtiak ezen a nyáron is igyekeztek erősíteni, az érkezők listájáról talán két nevet érdemes kiemelni, Lars Haugenét, a norvég válogatott kapusáét, aki az idei A csoportos világbajnokságon is megmutatott ezt-azt a tudásából, illetve Adam Comrie-ét, akinek több mint 300 AHL-meccse van, és kezdésként 2 góllal tette le a névjegyét az EBEL-ben. Új a vezetőedző is az osztrák csapat kispadján, Petri Matikainen a KHL-es Avangard Omszkot is irányította korábban, míg 2011-ben másodedzőként részese volt a finn válogatott világbajnoki aranyérmének.

avskac-201711

Fotó: Soós Attila

A Volán honlapja részletesen kitér a két csapat közös történetére, eszerint eddig 56 alkalommal találkoztak tétmérkőzésen, ebből 23-szor a fehérváriak bizonyultak jobbnak. Nem termett azonban sok babér az AV19-nek az előző szezonban a Klagenfurt ellen, mind a négy találkozón a rekordbajnok bizonyult jobbnak. A magyar gárda utoljára 2016. december 30-án hagyhatta el győztesen a jeget a Klagenfurt ellenében, ráadásul 167 játékperccel ezelőtt tudta utoljára bevenni fehérvári játékos a KAC kapuját. Az eddig látottak alapján alighanem joggal bízhatunk abban, hogy most megtörik a jég.

Hannu Järvenpää még a Vienna-találkozó után így nyilatkozott a csapathonlapnak: „Két mérkőzés után egy győzelem és egy vereség a mérlegünk. Ezek alapján úgy látom, hogy ha kijavítjuk a védekezésünk apró hibáit és hasonló mentalitásban játszunk a következő mérkőzéseken, a szezon során az ilyen találkozókat meg fogjuk nyerni.”

Fontos információ még, hogy a csapatban bemutatkozik a napokban igazolt Michael Caruso, sérülés miatt nem léphet viszont jégre Eric Meland, Andrew Sarauer és Sárpátki Tamás. A mérkőzés este 18:45-kor kezdődik az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, és többkamerás online közvetítés is lesz róla.

A Fehérvár videót készített két játékosának várakozásairól, Stipsicz Bence védő és Reisz Áron csatár előzetesét itt tekinthetik meg:

Fehérvár–Klagenfurt 3-2

   

A magyar EBEL-csapat közel állt ahhoz, hogy rendes játékidőben verje a KAC-ot, ez végül Hári János győztes büntetőjével jött össze.

A mérkőzés jól kezdődött a Fehérvár számára, már a 2. percben emberelőnybe került. A fór legnagyobb helyzete Kóger Dániel előtt adódott, aki beleszúrt Hári János középre tett korongjába. A kiegészülés után a KAC játszott aktívabban, ez 5 a 4 elleni helyzetté érett számukra. A magyar csapatot nem zavarta meg az emberhátrány, egy jó passz után Jonathan Harty Lars Haugennel találta szemben magát, a kanadai csatár higgadtan becsúsztatta a korongot a kapus lábai között (1-0). Az osztrákok a folytatásban fokozták a nyomást, aztán a harmad hajrájában eljött a második hazai emberelőny, ahol centimétereken múlott a második gól.

A középső húsz perc enyhe klagenfurti fölényt hozott, mégis a Fehérvár lőtt gólt: a 32. percben egy hazai támadás során Tero Koskiranta keresztpassza után Anze Kuralt talált be Haugennek (2-0). A harmadik harmad első emberhátrányát kibekkeltek a hazaiak, ám a másodikat már kihasználták az osztrákok egy szép góllal. Korongjáratás végén Manuel Geier a kapu előtt álló Siim Liiviknek passzolt, aki háttal állva, fonákkal betalált Mac Carruthnak (2-1). A meccs hajrájában eljött a harmadik Volán-előny, amit kivédekeztek a vendégek. A végjátékban a KAC lehozta Haugent, a 6 az 5 elleni fölény sajnos góllá érett: Andrew Kozek lövése megpattalt Carruth előtt, a fehérváriak kapusa tehetetlen volt.

A hosszabbítás pörgős játékot hozott, de gólt nem. A büntetők második körében Kozek és Hári, a harmadikban Wahl és Sofron is betalált. A negyedik párban Hári belőtte, Kozek nem, így a Fehérvár 3-2-re győzött.

avskac-201809

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3238 néző. Játékvezetők: Baluska, Fichtner, Gatol, Soós.
Carruth: 94,7% (Kornakker)
K
Haugen: 84,2% (Madlener)
Harty, Szabó D., Kóger, Hári, Phillips
1
Comrie, Fischer, Geier M., Liivik, Geier S.
Stipsicz, Tikkanen, Szabó K., Erdély, Sofron
2
Gartner, Schumnig, Kozek, Koch, Petersen
Caruso, Glenn, Kuralt, Luttinen, Koskiranta
3
Unterweger, Strong, Bischofberger, Hundertpfund, Wahl
Láday, Sille, Szita, Reisz
4
Kernberger, Richter, Harand, Witting
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 07:18 FHA SH Harty Koskiranta Luttinen
2-0 31:25 FHA Kuralt Koskiranta Luttinen
2-1 47:54 KAC PP Liivik Geier M. Fischer
2-2 59:02 KAC Comrie Fischer Koch
3-2 65:00 FHA Hári
18 Kapura lövések száma 38
8 Kiállításpercek 6

A Fehérvár–Klagenfurt összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum