Mennyit tud segíteni egy 35 éves sztárcsatár?

 

A Los Angeles kötötte a holtszezon egyik legérdekesebb üzletét, amikor megállapodott az NHL-be visszatérő Ilja Kovalcsukkal.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk olvasóinknak a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

A Los Angeles kicsit megfáradt két kupagyőzelme után. Darryl Sutter vezetőedzővel a 2014-es második sikert követően már csak egy playoff jött össze, így a Kings tavaly új edzővel, John Stevensszel vágott neki a szezonnak. Stevens az első évében rögtön rájátszásba vezette a csapatot, ott azonban látványosan kiütközött az egész idény legnagyobb problémája: nem volt kinek gólt szereznie. A Kings fejéről a Vegas verte le a koronát, nem is akárhogyan, kisöpörte ellenfelét, két meccsen gólt sem kapott, négyen összesen három találatot engedélyezett ellenfelének. Nem titkoltan ennek ellensúlyozására érkezett Kaliforniába a korábbi orosz gólgyáros Kovalcsuk, aki talán a házi ranglistán is megszoríthatja a csapat legnagyobb csillagát, az utolsó 11 szezonból tízszer a legjobbnak bizonyuló Anze Kopitart.

Kovalcsuk előzetesen körbejárta a fél NHL-t, meghallgatta az ajánlatokat, majd kijelentette: csak olyan csapathoz akar menni, ahol van reális esély a végső győzelemre. Ez azért fontos a számára, mivel már csak a Stanley Kupa hiányzik neki, hogy a Triple Gold Club tagja legyen, ahova csak azok kerülhetnek, akiknek a három legértékesebb trófeából is van legalább egy: olimpiai és világbajnoki aranyéremből, illetve Stanley Kupából. Ha nem is könnyen, de Los Angelesben összeállhat egy potens csapat, amennyiben Stevens a helyére rakja a kirakós minden darabját, és a fiatalok pozícióit is meg tudja találni. Az edző első körben elmondta, az 5 év KHL után visszatérő Kovalcsukot Kopitarral és Brownnal akarja egy sorban játszatni, ami így bombaerős trió lehet, hiszen a szlovén center és a korábbi kapitány egyaránt élete legjobbját futotta tavaly, előbbi 92, utóbbi 61 ponttal. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Kovalcsuk pont/meccses játékos volt az NHL-ben ? és persze a KHL-ben is ?, akkor ez valóban rettegett hármas lehet.

Stevens arról is beszélt, hogy ismét összeállhat a hetvenes sor, amelynek tagjai fejenként 50-60 pontot is szerezhetnek, ami már izmos második trió. A Tanner Pearson (70) és Tyler Toffoli (73) között játszó Jeff Carter (77) ugyanis a tavalyi szezon nagy részét kihagyta, de amikor az utolsó harmadra visszatért, 27 meccsen 13 gólt lőtt és 22 pontot szerzett. Végül nagy kérdés, hogy a tavaly bemutatkozó fiatalok mellé hogyan tud még több ifjoncot beépíteni a csapatba. A már említett húzóemberek ugyanis mind elmúltak 30 évesek: Kovalcsuk 35, Brown és Carter 34, Kopitar 31 esztendős, így lassan elkezdődhet az őrségváltás, amihez az embereket már most el kell kezdeni keresni. Tavaly Adrian Kempe (37 pont) és Alex Iafallo (25 pont) nem vallott szégyent, melléjük csatlakozott a 2017-es draft első körében választott Gabriel Vilardi, akiben hatalmas potenciált látnak.

la-kings

Ha van valami, ami nagyon egyben van Los Angelesben, az a védelem. A Kings tavaly 202 gólt kapott, a legkevesebbet a ligában, köszönhetően a Jonathan Quick, Darcy Kuemper, Jack Campbell kapustriónak. A hármas egészen elképesztő 92,4%-os hatékonysággal védett, és csak 2,34 gólt kapott átlagosan az egész szezonban. De nem csak a kapusokat, hanem a Drew Doughty vezette védelmet is meg kell dicsérni. A Norris-finalista bekk vezetésével, aki nem mellesleg 60 pontot termelt, alig-alig kaptak lövéseket a kapusok, nem is csak tavaly, hanem az elmúlt hét szezon összességében is. A 2011/12-es bajnokság óta 5 az 5 ellen a Los Angeles védelme 746 lövéssel kapott kevesebbet, mint amennyiszer ő maga lőtt az ellenfeleknek. Ez a szám amellett, hogy a legjobb az egész NHL-ben, elképesztő folytonosságra és megbízhatóságra utal. A védelemhez nem is nyúlt a menedzsment, csak a harmadik párban szereplő Christian Frolin ment, akit Jaret Anderson-Dolan vagy Daniel Brickley pótolhat. És természetesen ne feledkezzünk meg a trade deadline idején megszerzett Dion Phaneufről sem, aki miután Ottawából a nyugati partra került, megtáltosodott és elkezdte a pontgyártást.

A Staples Centerben tehát ismét nagy terveket szőnek, és nem alaptalanul. Stevens keze alatt ütőképes gárda van, amely ha megtalálja az utat a góllövéshez, akkor sok örömöt szerezhet szurkolóinak.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN ÉLŐ
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum