Fiatalok fiatalok ellen a Vasas Jégcentrumban

   

Két hasonló karakterű csapat néz farkasszemet egymással Schiller-Vasas HC és a Vienna Capitals II meccsén délután.

A Vasas vendége a Vienna Capitals farmcsapata lesz, mindkét együttes hemzseg a tapasztalatlan játékosoktól. Éppen ezért mindkettő úgy tartja számon ezt az összecsapást, mint a kevés nyerhető egyikét. Komoly pofonból kell felállnia a sikerhez az egyiknek és a másiknak is. A Vienna kezdésnek idegenben legyőzte a KMH-t, majd hazai jégen előbb a Dunaújvárostól kapott ki 6-3-ra, pénteken pedig a Brassó nyert az Albert Schultz Halléban 7-1-re. A Vasas is jól kezdett, a jóval esélyesebbnek tartott Debrecen otthonából rabolt pontot, ám Dunaújvárosban nyolcat kapott az Acélbikáktól.

Fiatalokból álló csapatokról lévén szó nagy iramú mérkőzésre lehet számítani, rengeteg korcsolyázással. Ebben az a csapat lehet jobb, amelyik a nagy sebesség mellett pontosabban tud játszani, és jobban tudja kihasználni az adódó lehetőségeit. Megmutatták már, hogy képesek ügyes dolgokra, a KMH elleni Bécs-győzelem, illetve a Vasas debreceni pontszerzése a bizonyíték erre. Hogy kinek sikerül hamarabb visszatalálnia jó formájához, az döntő lehet.

A Vasas kiegészítő programokkal is készül, igyekeznek megadni a módját a hat év szünet után megrendezendő első hazai mérkőzésüknek. Előzetes jegyárusítást is rendeztek bónuszokkal – ütőt is nyerhettek a szerencsések –, ennek alapján úgy tűnik, szép számú közönség is összejöhet Káposztásmegyeren.

A klub hivatalos közösségi oldala Surányi Zsolt védőt kérdezte várakozásairól, azt a játékost remekbe szabott kék vonalas lövéssel szerezte meg csapata első élvonalbeli gólját még a Debrecen ellen: Surányi Zsolt: “Az egész csapat és én is mindent megtettünk eddig, elsősorban az első mérkőzésen. A másodikba nem úgy sikerült beleállnunk sajnos, de a végén megpróbáltunk legalább valamilyen szinten kozmetikázni az eredményen. A Vienna nagyon kemény, hajtós csapat, oda kell tennünk magunkat, korcsolyázni, lőni, blokkolni, ütközni – ahogy Godó bá’ mondani szokta –, aztán remélem, hogy hazai közönség előtt meglesz az első győzelmünk.”

“Sajnos a Brassó ellen messze nem játszottunk tudásunknak megfelelően – mondta blogunknak Santeri Heiskanen, a Vienna Capitals farmcsapatának vezetőedzője. – Nem korcsolyáztunk eleget, túlságosan is tiszteltük az ellenfelet. A nagy respekt oda vezetett, hogy azokat a dolgokat sem csináltuk meg, amiket tudunk. Az edzéseken jól mennek a dolgok, de ezt át kell ültetni a mérkőzésekre is. Wraneschitz jól védett a kapuban, 40 percen keresztül meccsben tartott bennünket, de 3-1 után, a harmadik harmad legelején emberhátrányban gólt kaptunk, és összeestünk. A csapat nem segített kapusunknak, újabb gólok jöttek. A Vasas hasonló csapat, mint a miénk, csupa fiatal játékos van a keretükben. Játékosaink egy része junior bajnokikon is találkozhatott már egymással. Szombaton csapatmegbeszélést tartottunk, igyekeztünk átbeszélni az eddigi mérkőzések tanulságait. A Vasas ellen le kell vetkőznünk az ellenfél túlzott tiszteletét, korcsolyázni kell, tempót diktálni, ismét odafigyelni a helyzetkihasználásra és a speciális játékokra. Vissza kell térnünk azokhoz a jó megoldásokhoz, amiket a nyitó mérkőzésen mutattunk.”

iranyajeg

Schiller Vasas HC–Vienna Capitals II 3-4

   

Egészen elképesztő körülmények között bukott el a három pontból kettőt a hazai csapat.

Nem lehet tudni, hogy állt volna bele a Vasas a meccsbe, mert már a 36. másodpercben gólt kapott. Sätmark szedett össze egy korongot a bécsi kapu mögött, a palánk mellett előreküldte, a félpályánál Artner szerezte meg, majd a kapuig gyalogolt vele senkitől sem zavartatva. Ez annyira megfogta a hazaiakat, hogy a következő 7-8 percben döntő fölénybe került a Vienna, sokszor öt az öt ellen is felálltak, de Koitmaa kapus tartotta a csapatát. A 11. percben ritkán látható góllal a semmiből egyenlített a Vasas, Oroszi ment be a támadóharmadba, távolról lőtt, a korong felperdült Zimmermann bárdján, a kapu tetejére esett, onnan a kapus hátára, onnan a kapuba. Az egyenlítés felhozta a Vasast, a harmad hátralevő részében a hazaiak támadtak veszélyesebben, de újabb gól nem esett.

A második felvonás jóval kiegyenlítettebb játékot hozott, itt is, ott is alakultak ki helyzetek. A Vasas tűnt kicsit pontosabbnak, ezért többet is tudott kapura lőni, a bécsiek sokszor rontották el a passzaikat ígéretes helyzetekben. Egy gól esett, a 29. percben egy kapu mögül középre visszatett korongot Pápa varrt fel Zimmermann füle mellett. Megérdemelten vezetett a Vasas a második szünetben.

Az utolsó felvonásban sokáig nem történt semmi, ami a jegyzőkönyvekbe kívánkozott volna – két-két kiállításon kívül –, majd az 57. percben Pápa Márton a második találatával megduplázta csapata előnyét. Szűk egy percen belül azonban Schlögl szépített, 3-2-nél jöhetett a végjáték. A Vasas ekkor emberelőnybe került, úgy tűnt, csak le kell pörgetni az órát. Csakhogy húsz másodperccel később Maxa hátrányból egyenlített, sőt még mindig a Vasas-fór alatt kisbüntetést kapott Bukor Rajmund, majd nem sokkal a vége előtt Czakó Barna is. A legdurvább az lett volna, ha az időt kérő bécsiek mindhárom pontot behúzzák, ám ez nem történt meg. A hosszabbítás elején így is betaláltak, 3-4 lett a végeredmény. A Schiller-Vasas HC két túlórás vereségnél, azaz két pontnál tart, de ezen a napon ennél többet is szerezhettek volna.

vasas

fotó: Schiller-Vasas HC-facebook

Mintha odatartottuk volna az arcunkat a pofonért

   

Vezetőedzői nyilatkozatok a drámai Schiller-Vasas HC–Vienna Capitals II mérkőzés után.

Ladányi Balázs, Vasas: “Nem kezdődött jól a meccs a számunkra, kellett 10 perc ahhoz, hogy a srácok levetkőzzék az elfogódottságukat. Azt követően viszont átvettük a játék irányítását, meg merem kockáztatni, jól játszottunk, és nem volt érdemtelen, hogy a második harmadban megfordítottuk az állást. Ebben az időszakban azt láttuk viszont a srácoktól, amit kértünk tőlük az edzéseken is. Aztán a harmadik harmadban lőttünk még egy gólt, közel kerültünk a győzelemhez. De gyakorlatilag a következő cserében gólt kaptunk, majd egy bécsi kiállítás alatt még egyet. Egy kicsit olyan volt ez, mintha mi tartottuk volna oda az arcunkat a pofonért. De nem szólhatok egyetlen rossz szót sem a csapatomra, a srácok nagyon szorgalmasak, mindent próbálnak megtenni, amit kérünk tőlük, viszont vannak dolgok, amelyekhez az edzéseken kívül más is kell, leginkább rutin és tapasztalat. Ennek mi még híján vagyunk, és ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megszerezni. Úgy látszik, az volt megírva valahol, hogy ezt a meccset még nem nekünk kell megnyerni, de remélem, előbb-utóbb eljön az az idő is, amikor az ilyen végjátékok a mi javunkra dőlnek el.”

Santeri Heiskanen, Vienna Capitals II.: “Az első tíz percben nagyon jól játszottunk, de aztán visszaestünk. Elkezdtünk hibázni, méghozzá sokat, egyszerű szituációkban, és ezzel rendszeresen esélyt adtunk az ellenfelünknek. Ráadásul jöttek buta kiállítások is. Sokat ültünk a büntetőpadon, kettős hátrányban is, szerencsére az emberhátrányok kivédekezése most is jól működött. 1-3-nál nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de szerencsére a csapat ekkor nagyszerű karaktert mutatott. Hamar felzárkóztunk, emberhátrányból egyenlítenünk is sikerült, majd előnyből a győztes gólt is megszereztük a hosszabbításban. Ennek ellenére nem tetszett a mai játékunk, és lesz mit megbeszélnünk az edzések során. Ugyanakkor a játékosok számára óriási élmény, hogy egy ilyen fordítás részesei voltak, meg tudtak menteni egy már-már elvesztett meccset. Ez mentálisan nagyon sokat jelent nekik. Szerencsére legközelebb csak pénteken játszunk ligameccset, így most lesz egy kis időnk ráfeküdni azokra a dolgokra, amelyekben az eddigi tapasztalatok alapján hiányosságaink vannak. Fiatal a csapatunk, folyamatosan tanulnunk kell.

Erste Liga, Vasas Jégcentrum, 800 néző. Játékvezetők: Salánki, Salánki, Soltész, Vincze.
Koitmaa: 89,2% (Tóth)
K
Zimmermann: 91,4% (Lichtenecker)
Bugár, Oroszi, Szlama, Fliszár, Varga
1
Saari, Piff, Artner, Bauer, Rohm
Bukor, Kováts, Czakó, Szlépka, Turbucz
2
Wolf, Satmark, Kittinger, Ranftl, Schlögl
Surányi, Tornyai, Székely-Mádai, Pápa, Rózsa
3
Müller, Pelz, Vendis, Hofer, Hiltunen
Bálint, Seregély, Hegyi, Gágyor, Csiki
4
Bayer, Maxa, Rejn
Ladányi Balázs, Revák Zoltán
E
Heiskanen Santeri, Sjöquist Johan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:36 VIC Artner Satmark Rohm
1-1 10:17 VAS Bálint
2-1 28:05 VAS Pápa Székely-Mádai Oroszi
3-1 56:15 VAS Pápa
3-2 57:10 VIC Schlögl Maxa Bauer
3-3 57:48 VIC SH Maxa Hiltunen
3-4 60:30 VIC Hiltunen Artner Saari
35 Kapura lövések száma 37
6 Kiállításpercek 12

A Schiller-Vasas–Vienna gójai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum