Nem számít verhetetlen csapatnak a Zsolna

   

A DVTK Jegesmedvék hazai jégen jó eséllyel szállnak harcba első Extraliga-pontjaikért.

A miskolciak Extraliga-bemutatkozása sem sikerült fényesen, Glen Hanlon tanítványai fél tucat gólt kaptak egy ellenében a bivalyerős HK Nitra otthonában. Az MsHK Zilina verhetőbb ellenfélnek tűnik, csakhogy nem árt tudni, hogy ebben a mezőnyben egyetlen csapatot sem szabad fél vállról venni. Ez a veszély persze nem is fenyeget. “A pénteki vereségből levontuk a tanulságokat, és teljes erőbedobással készülünk a hazai nyitómérkőzésünkre – nyilatkozta Glen Hanlon vezetőedző a klubhonlapnak. – Bízom benne, hogy ezúttal az adódó lehetőségeinket gólokra váltjuk.”

Az MsHK Zilina mögött eseménydús nyár van, ezek az események azonban nem a pályán és az öltözőben, hanem a tárgyalóasztalok mellett zajlottak. Egy adott pillanatban úgy tűnt, Zsolna kikerül az Extraliga városai közül, és esetleg Nagymihály lép a helyére. A klub körüli vezetői válság és azt kísérő pénzügyi nehézségek végül úgy oldódtak meg, hogy a régi vezetés távozott, és a város a saját embereit ültette a klub vezetői székeibe. Némi pénz is került tőlük a csapathoz, ez a ligától kapott rajtpénzzel és a két magyar csapat nevezési díjából rájuk jutó summával együtt elegendő volt, hogy elkezdjék a keret kialakítását és a felkészülést. Mire idáig jutottak, addigra augusztus eleje lett, így a Zilina jó négyhetes késésben van a többiekhez képest.

A dolgok késői rendeződése miatt a csapat a játékosok szerződtetésekor is hátrányban volt, ennek ellenére sikerült több jó hokist is megszereznie. A légiósszekciót nyolc cseh és két orosz alkotja. Közülük is kiemelendik Jozef Balej neve. A 36 éves csatár eljutott az NHL-ig is, míg tavaly a Medvescak színeiben az EBEL-ben játszott. A két orosz közül a 27 éves Alekszandr Fedoszejev tűnik jobbnak, ő korábban volt MHL- és VHL-bajnok, és 91 KHL-meccse is van. A habarovszki születésű Nyikolaj Zsilinnek is van 10 KHL-mérkőzése, de ő karrierje túlnyomó részét a VHL-ben töltötte, Zsolnára az Ázsiai Ligából szerződött. Akiben a legtöbb mocorog a légiósok közül, az valószínűleg a 25 éves Petr Beránek lesz. Ő fiatalként töltött egy évet Finnországban, majd kettőt Kanadában. Onnan visszatérve még juniorként kezdte felnőttkarrierjét az EBEL-es Znojmóban. Nem is rosszul, 43 meccsen 20 pontot csinált. Volt U18-as és U20-as világbajnokságon is. Első felnőtt évét is Znojmóban töltötte, azóta cseh csapatoknál játszott, de az élvonalban nem tudott gyökeret verni, főleg a másodosztályban szerepelt.

“Végleges keretünk két nappal az első éles meccsünk előtt alakult ki  – mondta a Hokejportalnak Pavel Paukovcek vezetőedző. – Még mintegy három-négy hétre lesz szükségünk, hogy elsajátítsuk a játékrendszerünket. Szerencsére olyan játékosaink vannak, akiknek a vérükben van a hoki, érzékük van hozzá, és ez a legfontosabb ebben a pillanatban.”

A Zilina a nyitófordulóban egyébként hazai jégen kapott ki 5-4-re a Detvától, az előző idény utolsójától, ez is mutatja, hogy nem verhetetlen a csapat.

Megkérdeztük minderről Strenk Hunort, a DVTK Jegesmedvék másodedzőjét is: “Nem kezdtünk rosszul Nyitrán – kezdte a fiatal szakember. – Bár az elején kaptunk egy szerencsétlen gólt, később kiegyenlítettük a játék képét, gólt lőttünk és két akciónkat is kapuvassal zártuk. 25-30 percig bírtuk, aztán a Nitra fölénk kerekedett, de erre az első 25-30 percre lehet építeni. Az elmúlt években a vendégcsapatok nem nyerni jártak Miskolcra, és nagyon szeretnénk, ha továbbra is oroszlánbarlang tudna maradni a hazai pályánk. A várakozások nagyok, biztos vagyok abban, hogy a lelkes közönségünk rengeteget fog segíteni nekünk. Szerencsére csak apróbb sérüléseket szereztek a játékosok a nyitó fordulóban, mindenki harcra kész, nagyon várjuk a hazai bemutatkozásunkat. Az ellenfelünknek nem volt könnyű nyara, ezt jól tudjuk, de azt is látjuk, hogy ebben a ligában tényleg mindenki legyőzhet mindenkit. A nyitónapon például az osztályozós Liptovsky Mikulás a bajnok Banska Bystrica otthonában nyert. Éppen ezért erős ellenfélre számítunk. Nem szeretnénk latolgatni az esélyeket, ki akarunk adni mindent magunkból, és reméljük, ez jó eredményt érhet.”

A találkozó 17:30-kor kezdődik, és a Digi Sport élőben közvetíti.

dvtkjegesmedvek

DVTK Jegesmedvék–MsHK Zilina 6-2

   

Első hazai mérkőzésüket játszották a miskolciak az Extraligában, és a zsolnaiak elleni győzelemmel hokitörténelmet írtak.

A mérkőzés nem is kezdődhetett volna jobban a DVTK Jegesmedvék számára: már 13 másodperc elteltével vezettek a hazaiak, Magosi vitte be a korongot a palánk mellett a támadó harmadba, majd hihetetlen nagy gólt ragasztott a felső sarokba (1-0). Még két perc sem telt el, amikor Loiseau cselezte be magát hátulról a kapu elé, de lövését mamuttal védte Mikolas. A következő cserében növelték előnyüket a Jegesmedvék: egy kipattanót Hajós vágott be közelről (2-0). Pavel Paukovcek rögtön időt kért, mert csapata láthatóan kicsit megzavarodott a lendületes miskolci kezdéstől. Továbbra is a miskolciak diktálták a tempót, gyorsabban és veszélyesebben játszottak. A vendégek lassan tértek magukhoz, kellett hozzá pár perc, mire komolyabb védésre késztették Adorjánt. A harmad közepén már ide-oda hokit láthattak a nézők, de Mikolasnak még mindig több védeni valója volt. A 14. percben Hajós adott remek keresztpasszt Ritónak a kapu előtt, ám ő pár centit tévedett. A miskolciak jól kézben tartották a mérkőzést, a Zsolna nem tudta igazán nyomás alá helyezni vendéglátóját, így a szépítés sem tűnt túl közelinek, és ebben a 20 percben már nem is esett több gól.

A második harmadot is a Jegesmedvék kezdték jobban, egymás után alakították ki a helyzeteket, de Mikolas jól védett. A 24. percben meleg pillanatokat élt át a miskolci csapat: a vendégek több nagy helyzetet is kihagytak, ezért Glen Hanlon időt kért, hogy megtörje a Zsolna lendületét, és a sajátjait pedig felpörgesse. Ez működött is, a következő cserék már sokkal jobban sikerültek, ismét a miskolciak lettek veszélyesebbek. Visszavette a játék irányítását a hazai gárda, újra a vendégkapu előtt kopott jobban a jég. Az első emberelőnyt a miskolciak kapták a 31. percben, amit sikerült is kihasználni: Vas a kék vonalról nem lőtt, hanem a középen álló Kulmala felé passzolt erősen, ő pedig úgy szúrt bele, hogy a pakk a felső sarokba vágódott (3-0). És ha egy üzlet beindul! Három perc múlva növelték előnyüket a Jegesmedvék: Milam egy háromszögelés után kapta vissza a korongot a zsolnai kapunál, az előtte álló Vas felugrott, és az amerikai védő az ő helyén lőtte ki a rövid sarkot (4-0). A Zsolna edzője kapust cserélt, Horcicka állt a vasak elé. Gyorsan jött a válasz: egy perc múlva egy kék vonalas lövés után kavarodás alakult ki a miskolci kapu előtt, a korong Hvila elé pattant, aki egy méterről nem hibázott (4-1). A gólzsák aztán teljesen kiszakadt, 22 másodperc elteltével újabb hazai találatnak örülhettek a miskolci szurkolók: Kiss kék vonalas lövése akadt be a hosszú sarokba (5-1). Pontosan két perccel a lefújás előtt a Zsolna került emberelőnybe, de mindössze egy veszélyes lövésre futotta az erejükből.

miszil2018089

Fotó: Teszárovics Zsuzsa

A harmadik játékrészben nem változott a meccs képe. A Jegesmedvék kontrollálták a játékot, jól fékezték meg a zsolnai támadásokat, miközben több helyzetet is kialakítottak. A 45. percben jött az újabb miskolci előny, és ennek során alaposan letesztelték a Horcicka kapust, aki azonban állta a sarat. Sőt, emberhátrányból szépítettek a zöld-sárgák: egy kék vonalas lövés megpattant az egyik hazai védőn, és Beranek közelről passzolt a kapuba (5-2). A Zsolna nem adta fel, küzdöttek az újabb gólokért, de Adorján magabiztos volt. Az 54. percben gyönyörű góllal örvendeztették meg szurkolóikat a Jegesmedvék. Crawford a saját alapvonaláról ugratta ki Loiseaut, aki a leshatáron lépett ki, majd a kapus lábai között lőtte a korongot a hálóba (6-2). Az utolsó percek már igazán nagy izgalmakat nem hoztak, az eredmény sem változott, így a DVTK Jegesmedvék magabiztos játékkal, remek győzelemmel mutatkoztak be hazai pályán az Extraligában.

Hanlon: Tetszett, ahogy kezeltük a mérkőzést

   

Vezetőedzői nyilatkozatok a DVTK Jegesmedvék történelmi diadala után.

Glen Hanlon: “Nagyon jól kezdtünk, éppen fordítva, mint Nyitrán, ezúttal mi lőttünk gólt az első percben. Ez megadta a kellő lökést, önbizalmat, ez a lendület vitt bennünket tovább. Nagyon tetszett, ahogyan végig kezeltük a mérkőzést, a játékosok megértették, hogy 60 percen keresztül kell a megfelelő módon játszani. Sok helyzetünk volt, ezekből szép gólokat lőttünk.

Pavel Paukovcek: “Az első harmad a hazai csapaté volt, nagyon jól kezdtek, nekünk viszont a lábunkban volt az ötórás buszút. Sajnos csak a második harmad közepén kezdtük felvenni a játék ritmusát. A harmadik miskolci gól volt szerintem a mérkőzés fordulópontja, és bár 0-4 után szinte rögtön a kapuba találtunk, fél perc múlva kaptunk egy újabbat. Láttam biztató jeleket a mérkőzés folyamán, de nagyon sok munka vár még ránk.”

Extraliga, 2018. szept. 16., vasárnap.
Adorján: 90,9%
K
Mikolas: 81,0% (Horcicka: 84,6%)
Crawford, Kiss, Miskolczi, Galanisz, Magosi
1
Kucny, Bagin, Huna, Surovka, Jencik
Szirányi, Slovák, Pance, Kulmala, Somogyi
2
Zsilin, Jankovic, Hvila, Huzevka, Balej
Rusk, Milam, Harrison, Vas, Loiseau
3
Piegl, Matejka, Barta, Ruckay, Beranek
Láda, Vojtkó, Ritó, Hajós, Vincze
4
Mendrej, Pastor, Ondrus, Sikela
Glen Hanlon
E
Pavel Paukovcek
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:13 MIS Magosi Crawford Kiss
2-0 02:13 MIS Hajós Kiss
3-0 31:23 MIS PP Kulmala Vas Szirányi
4-0 33:10 MIS Milam Loiseau Harrison
4-1 34:18 ZIL Hvila Balej Zsilin
5-1 35:00 MIS Kiss Vas Crawford
5-2 46:20 ZIL SH Barta Beranek
6-2 53:05 MIS Loiseau Vas Crawford
34 Kapura lövések száma 22
2 Kiállításpercek 6

A DVTK Jegesmedvék–Zilina galériája

   

A DVTK Jegesmedvék–MsHK Zilina góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum