A Gyergyói HK is elkezdi az Erste Ligát

   

Az izmos kerettel rendelkező újonc első ellenfele rögtön a szintén nagyon erős FTC-Telekom lesz.

A gyergyóiak bemutatkozását azért kíséri kettőzött figyelem, mert nyáron rendesen bevásároltak KHL-es légiósokból. Vaclav Novak, az újdonsült sportigazgató orosz, kazah és fehérorosz “vendégmunkások” mellett orosz edzőt is hozott Gyergyóba. Az erdélyi játékosok közül is sikerült többeket hazacsábítani, bár itt a minőségi hokisok viszonylag alacsony száma miatt nem volt túl nagy mozgásterük, a Csíkszereda és a Brassó már lefölözte a piac nagy részét. A felkészülést nem gondolta túl a székely csapat, játszottak egy barátságos mérkőzést a Steauával, majd a Gyilkostó Kupán látták vendégül a bukarestieket, a Csíkszeredát és a Debrecent. A katonacsapatot kétszer verték 6-3-ra, a DEAC-tól hosszabbításban kaptak ki 3-2-re, a Szeredától rendes játékidőben 2-0-ra. A végső felvezetést két román bajnoki jelentette, a Brassó 3-2-re kapott ki Gyergyószentmiklóson, majd a Steauát Kézdivásárhelyen verte simán a GYHK, röviddel az Erste Liga-rajtja előtt.

De az előzményeknek túl nagy jelentőségük nincs, hiszen nem akármilyen játékosok érkeztek a klubhoz, amely kilenc év után tért vissza a magyar bázisú versenysorozatba. Nézzük, kikről is van szó! A kapuba érkezett a Fehéroroszországgal válogatottságig és vele olimpiáig, A csoportos világbajnokságig jutó Sztyepan Gorjacsevszkih, többszörös belorusz és ukrán bajnok, kétszeres Kontinentális Kupa-győztes, 2014-ben a VHL-t is megnyerték a Szariarka Karagandával. Ennek meg is lett a jutalma, a következő szezon már a Jugrában találta, 29 KHL-meccsen lépett pályára, 2,6 gólt kapott átlagban, 91%-kal védett. Kapusposzton tehát biztosan nem lesznek problémáik, ráadásul backupnak ott van Ruczuj Gellért is Csíkszeredából. A hátvédsorban két orosz légióst találunk: Alekszej Vaszilcsenko a VHL-es Metallurg Novokuznyeck, Gyenyisz Jezsov a KHL-es Lada Togliatti bekkje volt. Csatárposzton az Avtomobilisztot „rabolta le” az Alekszandr Tromifov, Vitalij Donyika és Gál Csaba alkotta szakvezetés, hiszen Dmitrij Pesztunov és Alekszej Szimakov is Jekatyerinburgból tette át a székehelyét Gyergyószentmiklósra. Pavel Vorobjov annak idején 1/11-es draft volt, és bár az NHL-ben nem sok sót evett meg, a világ második legjobb bajnokságában összesen 216 meccsen 26 gólt lőtt és 70 pontot szerzett. Kirill Jelagin eddigi pályafutása során az orosz második és harmadik vonalban, valamint a kazah bajnokságban játszott. A VHL-ben minden második meccsen pontot tudott szerezni, a kazah ligában ennél is sűrűbben. Ilyen szintű játékosok még nem nagyon szerepeltek eddig a magyar bázisú bajnokságban. Pesztunov junior-világbajnok, nyolcszáznál is több KHL-meccs rutinja van benne, Jezsov pedig egyenesen a Lada csapatkapitányi posztját hagyta ott.

A felkészülés során az orosz légió a hazai játékosokkal vegyes sorokban játszott, és ha Gyergyóban komolyan veszik a célkitűzésüket, hogy Jezsovékat nemcsak játszani, hanem tanítani is hozták, és hogy az első évben nem az eredmény a legfontosabb, akkor az Erste Ligában is ez lesz várható. Trofimov edzőnek az okozhat komoly dilemmát, hogy a jobbnál jobb játékosok közül ki lesz, aki egy adott mérkőzésen nem fog beférni az engedélyezett hat import közé.

gyergyosteaua

A fokozott érdeklődés a Gyergyói HK szereplésével kapcsolatban tehát maximálisan érthető, és az FTC-Telekom csapatáé lesz az érdem, hogy elsőként tapasztalhatják meg testközelből, mit jelent ekkora sztárok ellen játszani. A Fradi alaposan bemelegített a vasárnapi mérkőzésre, hiszen pénteken azzal a Csíkszeredával mérkőzött, amelyben szintén nem kevés orosz található. Akárcsak a korábbi két mérkőzésükön, a zöldek ezúttal sem tudták rendes játékidőben eldönteni a pontok sorsát. Eddig nem volt túl nagy szerencséjük a ráadásokkal, csak a Debrecent sikerült legyőzniük, az UTE két és fél perccel, a Csíkszereda 28 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, majd a pluszpontot is elvitte mindkettő.

Fodor Szabolcs vezetőedző meccs utáni nyilatkozatában igyekezett a pozitívumokra koncentrálni, de nehezen tudta leplezni csalódottságát. Egyet aludva a történtekre már kevésbé volt letört a szakvezető. “Végül is nem rossz eredmény a döntetlen Csíkszeredában – mondta blogunknak. – Egy nagyon jó csapat ellen, forró hangulatú csarnokban, nagyon lelkes és hangos közönség előtt közel álltunk a győzelemhez. Ezúttal nem lehettünk elégedetlenek a támadójátékkal és a helyzetkihasználással, viszont a korábbi meccseken jól működő védekezésünk nem volt tökéletes. Igyekszünk vasárnapra összegyúrni úgy a támadást és a védekezést, hogy mindkettő a helyére kerüljön. Remek játékosok vannak a gyergyóiaknál, de mi nem akarunk külön rájuk készülni, azt szeretnénk, ha a saját játékunkat tudnánk játszani. “

Gyergyói HK–FTC-Telekom 2-3

   

Kétszer nyerte meg a hosszabbításban a meccset a vendégcsapat, Rantanen szabályosnak tűnő gólját nem adták meg.

A Ferencváros négyből negyedszer játszott ráadásos meccset az Erste Ligában. A Gyergyói HK kétszer került előnybe, a zöld-fehérek kétszer egyenlítettek. Az első harmad 0-0-ja után Jezsov szerzett vezetést a hazaiaknak a másodikban, amire Walls válaszolt, de Pesztunovnak hála így is gyergyói előnnyel mehettek ismét pihenni a csapatok. A harmadik felvonásban aztán Switzer szólóból egalizált, és bár az utolsó percekben mindent megtett a Fradi, hogy eldöntse a találkozót még a rendes játékidőben, a helyzetek nem mentek be, jöhetett a három a három elleni ráadás. Jórészt a vendégek domináltak, egy megugrás végén Rantanen felvarrta a pakkot a bal felsőbe, a játékvezetők azonban nem adták meg a találatot. A korongbedobás után ismét a zöldek ragadták magukhoz a kezdeményezést és a korongot, Nagy Gergő ismét bevágta, ekkor már nem maradtak nyitott kérdések. A Gyergyó pontszerzéssel kezdte az Erste Ligát, az FTC-Telekom a maga negyedik túlórája alkalmából másodszor hozta el a pluszpontot.

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1300 néző. Játékvezetők: Csata, Csata, Crisan.
Gorjacsevszkih: 90,0% (Ruczuj)
K
Pleszkán: 90,9% (Arany)
Jezsov, Góga, Csergő, Szimakov, Pesztunov
1
Sarcia, Karmeniemi, Tóth A., Nagy G., Pavuk
Nagy Cs., Vaszilcsenko, Péter, Sára, Vorobjov
2
Jászai, Hegyi, Fitzgerald L., Switzer, Walls
Orbán, Kozma, Constantin, Timaru, Daradics
3
Boros, Rantanen, Tóth G., Farkas, Tóth Richárd
György, Ferencz Csibi, Benedek, Barabás, Lázár
4
Lengyel, Roczanov, Rafaj, Tóth Renátó
Alekszandr Trofimov
E
Fodor Szabolcs
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 28:56 GYE PP Jezsov Pesztunov Csergő
1-1 31:44 FTC PP Walls Fitzgerald L. Rantanen
2-1 34:26 GYE Pesztunov Csergő
2-2 41:38 FTC Switzer
2-3 61:20 FTC Nagy G. Walls Sarcia
22 Kapura lövések száma 30
8 Kiállításpercek 18

A Gyergyói HK–FTC Telekom összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum