A MAC játékosait már nem kell külön motiválni

   

Nagy lehetőség és nagy felelősség, hogy az Extraligában versenyezhetünk – mondta blogunknak Majoross Gergely az Érsekújvár elleni meccs előtt.

A MAC Újbuda az MHC Mikron Nové Zámky ellen kezdi története első Extraliga-szezonját péntek este. A Tüskecsarnok-beli mérkőzésnek van néhány pikantériája is. Így például az, hogy a két csapat múlt heti érsekújvári edzőmérkőzésére messze nem a legjobb összeállításban állt fel a házigada, amit másnap kemény hangon kommentált a budapesti ligaújonc vezetőedzője. A téma kapcsán Majoross kérdésünkre úgy fogalmazott: “Nem hirtelen felindulásból mondtam, amit mondtam. Kárt okozott nekünk az Érsekújvár, sportszerűtlen volt a klubbal, a csapattal, a szurkolókkal szemben is. Úgy gondolom, ma már mindenkinek értenie kell, hogy végső soron egymásért vagyunk, ezért volt számomra idegen ez a dolog. De ezzel le is zárnám az ügyet, talán annyi tennék hozzá, hogy a csapatunkat már csak a történtek miatt sem kell külön motiválni. Hogy a nyilatkozatom hatására esetleg élesebb lenne pénteken az Újvár is? Ez nem foglalkoztat, engem az érdekel, hogy mi magunk legyünk élesek.”

További érdekesség, hogy a Hokejportal.sk az idényt felvezető sorozatában közvetlenül egymás mögé rangsorolta a két csapatot, a szakportál a Zámkyt a 8., a MAC Újbudát a 9. helyre várja az alapszakasz után. “Ezt szerintem nem lehet most megbecsülni, nehéz bármire is alapozni, senki sem tudja, mire vagyunk képesek, egyelőre mi magunk sem. Tíz meccs után már tisztább lesz a kép. Ez nem azt jelenti, hogy annyi időt adunk magunknak az átállásra. Az átállást ugyanis nem a jégen, nem a mérkőzéseken kell megtenni, hanem a mindennapokban. Ennek megfelelően dolgoztunk, a kihívást, amit az Extraliga jelent, ebben a felfogásban értelmeztük, és ehhez képest volt egyébként pozitív visszacsatolás a Roland Divatház Szuperkupa megnyerése. Egy biztos: nem szívesen fogadnám el, hogy az alapszakasz végén kilencedikek vagyunk” – kommentálta mindezt Majoross Gergely.

A Szuperkupa-sikerrel kapcsolatban kifejtette: “Felfogásom szerint csak nagyon erős ellenfelekkel érdemes találkozni a felkészülési időszakban, úgy lehet minél gyorsabban fejlődni. Ám ennek van egy árnyoldala is: megeshet, hogy nem ér bennünket érdemi sikerélmény. Mondtam is korábban, hogy egy szikra, egy nagy pozitív élmény még kellene, még jót tenne. Elcsípni valakit, hogy tudjuk, érezzük, jó úton járunk. Ezt vasárnap megkaptuk, erősebben, mint ahogy vártam és reméltem. Minimum partimeccset játszottunk a magyar EBEL-csapattal, le is győztük, megérdemelten, és ez nagy siker mindenki számára.”

Ezek után felmerül, hogy szükség van-e még valamilyen extrára az első meccs előtt? “Nem hiszem, hogy a srácok motiváltsága az én beszédemen fog múlni. A szintlépés megtörtént. Elmondtam már többször, hogy budapesti csapat ilyen színvonalú bajnokságban még nem szerepelt. Hatalmas dolog, hogy ezt a lehetőséget megkaptuk, de egyben nagyon nagy felelősség is. Ezzel szerintem mindenki tisztában van. Először is le akarjuk győzni az Érsekújvárt, ez nem is kérdés.”

Ami az ellenfelet illeti, azt mint minden évben, az idén is sötét lónak tekintik a szlovákiai szakírók. Ennek elsősorban az az oka, hogy a Nové Zámky vezetése olykor viharos gyorsasággal szokta cserélgetni mind az edzőket, mind a játékosokat. Az előző szezonban mintegy ötvenen fordultak meg a csapatban, amely meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott. Ennek egy 8. helyezés lett a következménye, akárcsak egy évvel korábban, majd kiesés a negyeddöntőben. Milan Jančuška, az új vezetőedző feladata lenne stabilitást vinni a történetbe, aki pontosan erre is készül. Azt mondta: “Minden játékost, aki a keretünkben van, mi választottunk, így bízunk is valamennyiükben. Hiszünk abban, hogy működni fog a csapatkémia.” A Zámky legnagyobb sztárja talán a frissiben igazolt cseh támadó, Richard Nejechleb lehet, aki a Litvinovból érkezik, és akit 2014-ben draftolt ugyan a New York Rangers, de csak az AHL-ig jutott a tengerentúlon.

Megkérdeztük várakozásairól Sucharda Ferenc klubelnököt is: “Nagy izgalommal várjuk az új szezont. A két magyar csapat érkezésével a korábbi MOL Liga-tagságunk miatt is két kiemelt ellenfelet kaptunk. Különösen a Jegesmedvék elleni mérkőzések számítanak igazi presztízscsatának számunkra, hiszen velük nagyon komoly mérkőzéseket vívtunk. A MAC akkor érkezett a MOL Ligába, amikor mi már elmentünk onnan, velük így még nem játszottunk bajnokit, de nagyon várjuk a találkozást. Biztosan érdekes és jó meccseket fogunk játszani velük is. Ami a csapatunkat illeti, az volt a célunk, hogy erősebbek legyünk, mint legutóbb. Szeretnénk előrelépni játékerőben. Hogy ez mire lehet elég, egyelőre nem merném megjósolni, néhány forduló után már okosabbak leszünk.”

A klub honlapja pedig ezt írta előzetesében: “Az MHC Nové Zámky harmadik évadjának vág neki a Tipsport ligában. Az első két szezonban bejutott a csapat a rájátszásba, és mindkét esetben végül a nyolcadik helyen végzett a bajnokságban. Az idei szezonban Milan Jančuška vezetése alatt magasabb helyezést szeretne elérni a csapat. A felkészülési szakaszban minőségi csapatok ellen jó eredményeket ért el az együttes, majd az előrehozott első bajnoki pontokért vívott meccsen 3-1-re győzte le a HK Orange 20 legénységét, és begyűjtötte az első három pontot. Budapesten teljes gőzzel győzelemre hajtanak majd az újvári fiúk az újbudai gárda ellen. Mindenképp minőségi, izgalmas csatára van kilátás.”

A MAC Újbuda szinte pontosan ugyanabban az összeállításban veszi fel a harcot péntek este, amelyben a Fehérvár AV19 ellen jégre lépett. A különbség annyi, hogy ezúttal 12 csatárral mennek, Majoross Barnabás hiányozni fog, míg a kapuban nem Bálizs Bence, hanem Rajna Miklós áll majd. Az összecsapás tehát 19 órakor kezdődik, a belépők 1500 forintba kerülnek, a Digi Sport élőben közvetít.

macujbuda

fotó: Mudra László/MJSZ

MAC Újbuda–Nové Zámky 1-7

   

Az Érsekújvár igen erős csapat képét mutatta a Tüskecsarnokban, és ez az eredményben is megmutatkozott.

Nagyon jól állt bele története első Extraliga-meccsébe a MAC Újbuda, már az első percben kialakított egy nagy helyzetet, és egy ideig a folytatásban is uralta a jeget. A vendégek a harmad harmadánál találtak magukra, onnantól kreatív és látványos jégkorongot mutattak, aminek meg is lett az eredménye, a 10. percben Juraj Jurik vette be Rajna Miklós kapuját. Nem sokáig búslakodhattunk, másfél perccel később Macaulay meglódult, fantasztikus visszapassza után a lendületből érkező Chris Langkow hatalmas gólt ragasztott a bal felsőbe. Sajnos hamar megkaptuk az első kiállításunkat, amelyet nem tudtunk kivédekezni, Ruckay oldalról lőtt, nem erősen, ám a pakk megpattant Fábry korcsolyáján, és azon mód bement, 1-2-nél tartottunk. A folytatásban az egyik és a másik oldalon is voltak helyzetek, de a MAC kicsit kevésbé magabiztosan jégkorongozott ekkor, mint az elején.

A második harmad első egy-két percében zavarodottnak tűnt a magyar gárda, ám ezt a periódust megúsztuk, összeszedtük magunkat, bizonyos időszakokra ismét irányítottuk a játékot, öt az öt ellen éppúgy, mint ígéretesen megjátszott emberelőnyeink során. Ám ezekből nem született gól, nem úgy, mint a felvonás közepétől egymás után érkező hátrányainkból. Pospisil és Strauch is fórból volt eredményes, kinyílt az olló, 1-4-nél mehettek pihenni a felek.

Az utolsó menet elején lényegében eldöntötte a nyitott kérdéseket az Újvár, Pospisil már az első percben megszerezte önmaga második, csapata ötödik gólját. A MAC apránként összeszedte magát, több helyzetet is kialakított, Dansereau, Nagy Krisztián és Kreisz is szépíthetett volna, ám a szlovák kapus a helyén volt. Közben a Zámky sem lankadt, sőt átvette megint a kezdeményezést. A hatodik gólt, amely az 53. percben született, szépségdíjasnak is mondhatnánk, ha nem magyar csapat kapta volna – a Pospisil-asszisztba Strauch tette bele az ütőjét –, majd a hetedik gyorsan jött utána, Zboril piszkált bele egy korongba a levegőben. A maradék idő lepergett, volt még ugyan egy előny ide, de azzal már nem tudott mit kezdeni a csapat, 1-7 lett a vége.

A MAC sorsát összességében a kiállítások pecsételték meg, de nem csupán ezen múlott, nyilvánvaló, hogy a minden tekintetben képzettebb csapat nyerte ezt a találkozót.

Fotó: Mudra László - MAC

fotó: Mudra László/MAC Újbuda

Majoross: Egyértelmű üzenetet kaptunk

 

Vezetőedzői vélemények az 1-7-es MAC Újbuda–Nové Zámky Extraliga-mérkőzés után.

Majoross Gergely, MAC: “Egyértelmű üzenetet kaptunk, hogy jobbnak kell lennünk. Nem voltunk elég gyorsak, elvesztettük a párharcokat, kihagytuk a saját emberelőnyeinket, miközben gólokat kaptunk emberhátrányban. Így nem is lehetett más az eredmény.”

Milan Jančuška, Érsekújvár: “Jó sikerült a felkészülésünk a mérkőzésre. Az első harmadban látszott, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Kicsit szokatlan volt a pálya, mert nagyobb, mint amelyen mi játszunk Érsekújváron. A döntő az volt, hogy sikerült kihasználnunk az emberelőnyeinket. A szurkolóinknak szeretném üzenni, hogy fantasztikusak voltak.”

Extraliga, 2018. szept. 14., péntek.
Rajna: 78,1% (Bálizs)
K
Kosaristan: 96,0% (Glosár)
Pozsgai, MacAulay, Klempa, Langkow, Dansereau
1
Kudla, Andersons, Strauch, Hruska, Pospisil
Burt, Dudas, Odnoga, Nagy Krisztián, Terbócs
2
Zatko, Hain, Jurík, Zboril, Ruckay
Vokla, Garát, Orban, Brown, Bodo
3
Novák, Ordzovensky, Rogon, Fábry, Nejezchleb
Fejes, Szabad, Kreisz, Szigeti
4
Hatala, König, Ondrusek, Videlka, Bajtek
Majoross Gergely
E
Milan Jancuska
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:29 NZÁ Jurík Zboril
1-1 10:57 MAC Langkow MacAulay
1-2 12:35 NZÁ PP Fábry Ruckay Novák
1-3 34:41 NZÁ Pospisil Strauch Videlka
1-4 38:46 NZÁ PP Strauch Hruska Zatko
1-5 40:39 NZÁ Pospisil Zboril Zatko
1-6 52:27 NZÁ Strauch Pospisil
1-7 53:08 NZÁ Zboril Ruckay
25 Kapura lövések száma 32
12 Kiállításpercek 12

A MAC Újbuda–Nové Zámky összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
november 16., péntek
EL 17:30 BRAUTE 0-3VÉGE
EL 17:30 GYEHKB 6-4VÉGE
EL 17:50 VC2SCC 2-5VÉGE
EXL 18:00 MACMIS 4-2VÉGE
  • DIGI SPORT 1
EL 18:30 TITFTC 2-4VÉGE
U20 18:30 ETOMIS 7-6 HVÉGE
EL 19:30 DEBDAB 3-4 HVÉGE
november 17., szombat
U18 13:00 ETOAVS 2-8VÉGE
U18 13:50 VASMIS 4-5VÉGE
U18 14:00 ZNOMAC 1-7VÉGE
U18 15:45 UTEDHK 3-2VÉGE
EBEL 17:30 AVSDEC 3-2VÉGE
  • DIGI SPORT 2
U18 17:30 KMHOHA 3-4VÉGE
U18 18:00 FTCDAB 3-8VÉGE
U20 18:35 UTEKMH 7-2VÉGE
november 18., vasárnap
U18 12:30 OKWDHK 3-7VÉGE
U20 13:30 AVSMAC 6-2VÉGE
EL 16:00 BRAHKB 5-1VÉGE
EXL 16:00 NITMIS 3-0VÉGE
U20 16:20 KMMDHK 2-3VÉGE
EL 17:30 GYEUTE 6-2VÉGE
EL 17:30 TITSCC 2-4VÉGE
EXL 17:30 MACNZÁ 4-3VÉGE
  • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBVAS 2-0VÉGE
november 19., hétfő
EL 16:50 VC2TIT 5-4VÉGE
EL 17:30 GYEBRA 1-4VÉGE
EL 20:00 DABSCC 2-8ÉLŐ
  • M4 SPORT
november 20., kedd
BL 17:00 PLZHCB 
  • SPORT 2
EXL 17:00 POPMAC 
U18 17:45 DABPEF 
U20 18:25 UTESAP 
EXL 18:30 MISZIL 
  • DIGI SPORT 1
EBEL 19:15 MZAAVS 
november 21., szerda
U20 18:20 KMHSAP 
U20 18:30 VASPEF 
U18 19:30 MACSCC 
november 22., csütörtök
U18 15:30 OHADHK 
U18 15:50 PEFMIS 
U18 18:00 ZEGVAS 
U20 18:00 MACKMM 
U18 18:30 AVSSCC 
U20 18:30 ETOUTE 
Partnerünk