A liga egyik legerősebb klubjánál kezd a DVTK

   

A Jegesmedvék nagyon várják, hogy végre tétmérkőzést játszhassanak.

A DVTK Jegesmedvék izgalmas és tartalmas előszezonon vannak túl, melynek során jó néhányszor megmutatták, hogy van bennük kraft. Kezdésként ugyan nagyarányú vereségbe szaladtak bele Kassán, de később visszavágtak, a Tátra Kupán pedig legyőzték a cseh extraligás Vitkovicét is. Az elmúlt hetekben ugyanakkor néhány kulcsjátékosukat sérülések hátráltatták, de mint megtudtuk, mostanra Vas János és Ryan Harrison is felépült, teljes kerettel kezdheti tehát története első Extraliga-szezonját a csapat.

“A megterhelő felkészülési időszak után az egész csapat nagyon várja, hogy végre tétmérkőzést játszhassunk – nyilatkozta Glen Hanlon a klub honlapján. – Úgy gondolom a játékosaim megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy elkezdjük a bajnokságot. Természetesen nagyon fontosnak tartom, hogy sikerrel indítsuk a szezont, hiszen ez nagy önbizalmat adhat nekünk a folytatásra.”

Az első győzelem megszerzése természetesen nem lesz egyszerű, hiszen a pénteki ellenfél, a HK Nitra az elmúlt hat évben a legerősebb klubok közé tartozott a szlovák bajnokságban. 2013 óta nem volt idény, amikor ne kerültek volna dobogóra az alapszakasz végén, és minden szezonban eljutottak legalább az elődöntőig, három alkalommal a döntőig, sőt 2016-ban a bajnoki címig is. A legutóbbi idényben az alapszakasz élén végeztek, de az elődöntőben elvéreztek. Ezt követően az Andrej Kmec, Antonin Stavjana edzőpáros és a klubvezetés a csapat alapos átalakítása mellett döntött. Kis túlzással kő kövön nem maradt Nyitrán, 16 játékostól váltak meg. Elment Paulovic, Mikus, Kristof és velük 142 pont is, megváltak a már-már ősnyitrainak számító Peter Ordzovenskytől és Henrich Ruckaytól, de távozott például Macik, Kutálek vagy a végül Miskolcra került Jamie Milam is. Végül összesen nyolcan maradtak.

A Nitra abban egyedülálló a szlovákiai klubok között, hogy hazai játékosai mellett csak észak-amerikai légiósai vannak, egyetlen cseh sincs a keretben. A hét kanadai játékos érdekes karaktert adhat nekik az általában technikás, kombinatív, cseh-szlovákos játékot játszó többiek között. A magyar csapatok közt éppen a Miskolc és a MAC az, amelyek ugyancsak észak-amerikai stílusú hokit játszanak, így összecsapásaik a Nitrával különösen érdekesek lesznek.

A Nitra Grazban négyes tornával zárta felkészülését, ezen a svájci Rapperswiltől elszenvedett vereséget követően a Grazcal meccselt a bronzéremért, és Šimboch – Mezei, McCormack, Sloboda, Morrison, Versteeg, Rácz, Pupák, Rais – Gašparovič, Slovák, Buček – Mychan, Richard, Lantoši – Scheidl, Bortňák, Rapáč – Hrušík, Čaládi, Pätoprstý összeállításban figyelemre méltó, 9-5-ös győzelmet aratott. Bár nem várható, hogy minden meccsen kinyílik a gólzsák, de a kilenc lőtt gól kellő lendületet adhat a csapatnak a rajtra. Egyébként is igencsak gólgazdagra sikerült a Nitra felkészülése, a Fehérvár, a MAC, az UTE egyaránt nagyarányú vereségbe szaladt bele ellene. Ugyanakkor mindez nem vakítja el őket. “Természetesen mindig jobb nyerni az utolsó felkészülési meccsen, mint vereséget szenvedni. Ráadásul sok gólt is lőttünk – de ez a fejezet már lezárult” – intett józanságra a csapathonlapnak adott nyilatkozatában Andrej Kmec vezetőedző.

A rajt előtti izgalom a tetőfokára hágott. “Már a csütörtöki edzésen is érezhető volt, hogy közeleg a rajt – mondta Kmec. – Érezni az izgatottságot a levegőben. Fontos emlékeztetni arra, hogy sok olyan játékos van nálunk, aki nemcsak a klubnál újonc, hanem a szlovák ligában sem játszott eddig. Nincs tapasztalatuk az itteni viszonyokról. Természetesen eltökéltek vagyunk, hogy a legjobb játékunkat mutassuk, de nem valószínű, hogy ez már az első meccsen látható lesz. Viszont hosszú a bajnokság, a végén fog minden eldőlni. Elsősorban tengerentúli játékosaink az előszezonban elég sok kiállítást szedtek össze, sok verekedésben voltak benne. Sokan közülük most játszanak először Európában. Hozzá kell még szokniuk néhány dologhoz. Beszélgettünk velük, tudják, mit várunk tőlük a bajnokságban. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy fogják alkalmazni az új szabályokat, különösen a késői ütközésre vonatkozó előírásokat. Pénteki ellenfelünkről, a Miskolcról tudjuk, hogy erős csapat. Ismerjük Glen Hanlont, aki általában a biztonságos védekezésre alapozza a csapatai játékát. Az előző idényből emlékszünk arra, hogy a Miskolc nagyon keményen dolgozott hátul, a saját zónájában, és kereste a lehetőségeket a gyors megugrásokra, amelyekből életveszélyes volt. Meglátjuk, most mire készülnek, de arra számítunk, hogy az ellentámadásaik továbbra is rendkívül veszélyesek lehetnek. Oda kell figyelnünk a kiállításokra is. Egy jó csapat jó légiósokkal nagyon veszélyes tud lenni ezekből, ezt pontosan tudjuk.”

A Nitrában mindenki egészséges, már Siska is teljes erőbedobással tudott tréningezni, de az ő játékára a vezetőedző elmondása szerint még biztosan nem kerül sor a nyitó fordulóban.

dvtk2018-hanlon

fotó: dvtk.eu

HK Nitra–DVTK Jegesmedvék 6-1

   

Tisztességes helytállással, de vereséggel kezdték az Extraligát a Jegesmedvék, akik megszerezték első góljukat a szlovák elitben.

Mivel egy órával hamarabb kezdtek a DVTK Jegesmedvék, mint a MAC Újbuda, így hivatalosan a miskolci csapaté a hokitörténelmi premier: amikor egy magyar gárda először lépett jégre a szlovák Extraligában. A Jegesmedvék ráadásul egy visszavágóval kezdhették a szezont, hiszen a Visegrád Kupa döntőjét éppen a Nyitrával vívták, és csak szétlövéssel bukták el. Itt volt tehát a lehetőség, hogy elégtételt vegyenek, de ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, hiszen a liga utóbbi szezonjainak egyik legeredményesebb csapata volt az ellenfél. A mérkőzés nagyon rosszul kezdődött a miskolciaknak, hiszen még el sem telt az első perc, máris megszerezte a vezetést a Nyitra: Lantosi korcsolyázta le a védőjét egy hosszú passzal, és a korongot különleges mozdulattal, a botot magától távol tartva pöckölte Adorján mellett a kapuba (1-0). A gól után is a hazaiak irányították a játékot, többet támadtak, és amint lehetőségük volt, azonnal lőttek. Adorjánnak így az első nyolc percben két bravúrt is be kellett mutatnia. A Jegesmedvék inkább kontrázni tudtak, ám lövőhelyzetük kevés akadt, azokat pedig hárította Simboch. Az első emberelőnyt a miskolciak kapták a 9. percben, amely nem sokkal később szűk egyperces kettős fórrá vált, és bár Simboch egyszer bravúrral, többször pedig simán védett, végül nem sikerült gólra váltani a nagy lehetőséget. Teljes létszámban kiegyenlítettebb lett a játék, egymás után tűntek fel a csapatok a másik kapuja előtt, de igazán veszélyes helyzet ritkán adódott. Az utolsó percekben sikerült egy kicsit megizzasztani a nyitrai kapust, hiszen előbb Somogyi nagy bombája, majd egy kapu előtti kavarodás okozott neki megoldandó feladatot, de kifogni nem sikerült rajta. Cserébe egy gyors hazai kontra érkezett, amelynek végén Adorján védett nagyot.

NITMIS VK

Fotó: HK Nitra

A második harmad elején alaposan bekezdett a Nyitra, valószínűleg komoly fejmosást kaphattak az előző harmad második felében mutatott gyengébb játékért, amikor a miskolciak többször is veszélyeztetni tudtak. A 25. percben a Nyitra került emberelőnybe, de a miskolciak végül kivédekezték azt. Két perc múlva a Jegesmedvék 2 az 1 ellen vihették a korongot, ám a lövést védte a hazai hálóőr. Továbbra is nyomott a házigazda, amelynek eredménye egy újabb miskolci kiállítás lett a 30. percben, ám nem sokkal később ez egy 4 a 4 elleni szituációvá szelídült. Ebből viszont a Nyitra jött ki jobban, miután a 31. percben Matus adta fel a korongot a kék vonalon helyezkedő Morrisonnak, aki kapásból elemi erővel lőtt a felső sarokba (2-0). Fél perc múlva ismét – igaz rövid – kettős előnyben játszhattak a Jegesmedvék, ám nem sikerült betalálni, bár egyszer a korong centikkel pattogott el a kapuvas mellett. Kiegészülve továbbra is a házigazdák támadtak többet, és nagy szükség volt Adorján remek formájára. A 37. percben három nyitrai csatár mehetett egy vendég védőre, ám nem tudták megoldani a feladatot. Az utolsó pontosan két perc vendégelőnyben telt, ezúttal is eredmény nélkül.

A harmadik játékrész elején, a 43. percben ismét a hazaiak próbálhatták ki speciális előre játékukat, és egy sakkmattra passzolt játék végén Blackwater emelt az üresen maradt kapuba (3-0). Ezután is főként a miskolci térfélen folyt a játék, és öt perc múlva ismét a hazaiak találtak be: Marek Slovak kapott remek passzt oldalról, és közelről a keresztvas alá emelt (4-0). A gól után Glen Hanlon időt kért, hogy megnyugtassa csapatát, és rendezni tudják a sorokat. A Jegesmedvék keményen küzdöttek a szépítésért, ami a 52. percben sikerült is, amikor emberelőnyben Vas a kék vonal közeléből lövésre szánta el magát, amibe Kulmala szúrt bele és a pakk védhetetlenül vágódott a kapuba (4-1). Három perc múlva fél percig kettős fórban játszhattak a hazaiak, és ki is használták azt: Mezei lövése a hátsó palánkról pattant vissza a kapu elé, és az üresen maradt Slovak egy lépésről nem hibázott (5-1). Az utolsó percek is jórészt a miskolci harmadban teltek el, és öt másodperccel a vége előtt újabb gólt ért el a Nyitra: Lantosi az előtte lévő védő lába mellett lőtte el a korongot, amely Adorján mammutjai között csorgott a kapuba (6-1).

A DVTK Jegesmedvék 6-1-re kikaptak első extraligás meccsükön, a miskolciak vasárnap a Zsolnát fogadják.

Glen Hanlon: Nagyon kreatívak voltak a nyitraiak

   

Edzői nyilatkozatok a HK Nitra–DVTK Jegesmedvék Extraliga-mérkőzés után.

Antonin Stavjana, edző, Nitra: “Nagyon jól szálltunk be a meccsbe, és ez segített abban, hogy megszerezzük első gólunkat. Ugyanakkor ez kicsit kontraproduktív is lett, néhány jó csere után vezetést szereztünk, és ettől a srácok kényelmesebbé váltak. Annak ellenére, hogy maradt az 1-0, a nézők szerintem nem unatkoztak, mindkét oldalon voltak helyzetek. A második gólunk után mintha a vendégek kondíciója elfogyott volna. Kényelmesen játszva lett 6-1 a javunkra, az eredménnyel természetesen elégedettek vagyunk.”

Glen Hanlon, vezetőedző, Miskolc: “Először is gratulálni szeretnék a hazai csapatnak a győzelemhez. A Nitra nagyon jól játszott, a nézők bizonyára elégedettek ezzel. Nagyon kreatívak voltak a nyitraiak. Van még további 55 mérkőzésünk, hogy elérjünk erre a szintre. Nagyon fontos volt, hogy a hazaiak remekül éltek az emberelőnyeikkel, mi viszont nem tudtuk kihasználni azokat.”

Extraliga, 2758 néző. Játékvezetők: Goga, Jonák, Kollár, Rojík.
Simboch: 96,3% (Foltán)
K
Adorján: 85,7% (Duschek)
Mezei, McCormack, Blackwater, Slovák M., Bucek
1
Crawford, Kiss, Milam, Galanisz, Magosi
Rais, Morrison, Mychan, Richard, Lantosi
2
Szirányi, Slovák T., Pance, Kulmala, Somogyi
Versteeg, Rácz, Scheidl, Bortnák, Rapác
3
Rusk, Milam, Harrison, Vas, Loiseau
Pupak, Gasparovic, Hrusík, Caladi, Patoprsty
4
Láda, Vojtkó, Ritó, Hajós, Vincze
Antonín Stavjana
E
Glen Hanlon
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:58 NIT Lantosi Mychan
2-0 30:32 NIT Morrison Lantosi Rais
3-0 42:09 NIT PP Blackwater Slovák M. Bucek
4-0 47:35 NIT Slovák M. Rapác
4-1 51:40 MIS Kulmala Vas Szirányi
5-1 54:43 NIT PP2 Slovák M. Mezei
6-1 59:55 NIT Lantosi Richard
42 Kapura lövések száma 27
12 Kiállításpercek 10

A Nitra–DVTK Jegesmedvék találkozó góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum