Egyetemi edző vinné rájátszásba a Dallast

 

Jim Montgomery feladata, hogy két gyenge szezon után playoffba vezesse a liga egyik legjobb támadósorával rendelkező alakulatot.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

Ha az Edmonton szurkolói csalódásként élték meg a tavalyi szezont, akkor ez hatványozottan igaz a Stars szurkolóira, akik legutóbb 2016-ban láttak playoffmérkőzést. A Benn, Seguin, Radulov sortól hiába rettegett az egész liga, mögöttük olyan nagy volt az űr, hogy az a rájátszás rovására ment. A már említett trió nagyon odatette magát, több mint 100 gólt lőttek, és egy híján 230 pontot tettek a közösbe. De ez is kevésnek bizonyult, mert a házi rangsorban a következő csatárnak – név szerint Mattias Janmarknak – csupán 34 pontra futotta, és olyan sem akadt, aki legalább húsz alkalommal eredményes lett volna. Ebbe a hatalmas hézagba csak az elit hátvéd John Klingberg tudott befurakodni 67 ponttal.

Ekkora lyukat a csatársorban valószínűleg egyik csapat sem bírt volna el, ezért a szakvezetés a mélység megerősítése mellett döntött nyáron, a támadók és a bekkek között egyaránt. Első körben jött a régi-új, de még mindig csak 23 éves Valerij Nyicsuskin, aki kétéves KHL-es kitérő után tért vissza Texasba, és akitől legalább 50-60 pontot várnak. Mellette Blake Comeau jött még áthidalni a szakadékot, aki hároméves szerződést kapott, és aki a harmadik sorban játszhat kétirányú játékot, azaz az elvárt 35-40 pont mellett az ellenfél legjobbjait is távol kell tartania a kaputól. Comeau a szerződés aláírása után adott interjúban meg is jegyezte: meglepődött, hogy ilyen erős kerettel a Stars nem jutott a rájátszásba.

montgomery

A Stars előtt álló legnagyobb kihívás a védekezés és a támadás közötti összhang megteremtése lesz. Erről mindent elmondanak a plusz/mínusz mutatók: a Seguin mögött játszó három center, a Spezza, Janmark, Shore trió mínusz 55-öt produkált, amiből Shore egymaga 30-at termelt. Külön érdekesség, hogy ebben a mutatóban a bekkek között sokkal kisebbek a különbségek, mint a csatároknál. A már említett Klingberg egymaga ütögetett össze 67 pontot, míg a másik öt legtöbbet játszó társa összesen 83-at, amiből Lindell 27-et szerzett. Ez nyilván nagy különbség, viszont a szezonban jégre lépett kilenc védőből csak hárman mentek mínuszba, és a legrosszabb is csak mínusz 6 volt. Látható tehát, hogy nem a kapott gólok száma volt sok (222, ami holtversenyben a hatodik legkevesebbb), hanem a kevesebb és egyenlőtlenül eloszló lőtteké (231-gyel a Stars 18. volt a mezőnyben). A védelemben egy lényeges változás történt. Távozott Dan Hamhuis, akinek a helyét Lindell foglalhatja el Klingberg mellett. Helyére a 2017-es draft harmadik választottja, a finn Miro Heiskanen áll. A 19 éves bekk az elmúlt két szezonban a Helsinkiben játszott, és a 2017/18-as szezonban minden kategóriában (gól, assziszt, pont) legalább megduplázta a tavalyi eredményét, így hatalmasak az elvárások vele szemben.

Végezetül ott a kapusposzt, ahol a teljesen új Ben Bishop, Anton Hudobin párossal vágnak neki a szezonnak. Nem kérdés, hogy Bishop lesz az első számú, ami végre stabilitást adhat a csapatnak. Az elmúlt években ugyanis a Dallas nem tudta letenni a voksát sem Kari Lehtonen, sem Antti Niemi mellett, márpedig a rájátszásba jutás egyik alapfeltétele, hogy a csapatnak fix kezdőkapusa legyen.

Összefoglalva: Jim Montgomerynek, az új vezetőedzőnek – aki most debütál az NHL-ben – a balanszt kell megteremtenie a felkészülési időszakban, egyrészt a sorok, másrészt a védekezés és a támadás között. Az egyetemen sikert sikerre halmozó szakvezető is ezt emelte ki a székfoglalójában: „Amikor felkértek a munkára, és megnéztem a csapat összetételét, nagyon izgatott lettem. Mindenki és minden itt van, amire csak szükségem lehet. A sztárok mellett megvannak a játékosok a mélységhez, remek képességekkel, gyorsak, nagyok, technikásak. Ebbe a csoportba érkezik Nyicsuskin és Heiskanen, akik most lépnek a legjobb korba, és a legtöbbet lehet belőlük kihozni.”

A 49 éves szakember centerként 122 NHL-meccsen lépett jégre, az AHL-ben 451 találkozón 493 pontot szerzett. 36 évesen kezdett edzősködni, az elmúlt öt évben a University of Denver vezetőedzőjeként dolgozott. Ennyi idő alatt fel is vitte a csapatot a csúcsra, a 2016/17-es szezonban megnyerték az egyetemi bajnokságot, Montgomeryt az év edzőjévé választották. Most pályafutása legnagyobb kihívása előtt áll: elődje, Ken Hitchock nagyjából rendbe rakta a védekezést, ám ez a támadójáték rovására ment. Montgomerytől azt várják, hogy hátul őrizze meg a fegyelmet, elöl pedig biztosítson kreativitást a csatárok számára.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk