Columbusban két playoffkanyart szeretnének

 

Eddig az első körben mindig elbuktak. A mag adott, jól is igazoltak nyáron, de mi lesz Panarinnal és Bobrovszkijjal?

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

A Blue Jackets két egymást követő évben bejutott a rájátszásba, de továbbra is az egyetlen csapat a ligában, amely még nem nyert párharcot. A csapat 2000 óta íródó történetében eddig mindössze négyszer kerültek a vonal fölé. Szerencsétlenségükre tavaly és idén is a későbbi bajnok búcsúztatta őket már az első körben. Nem hiába mondta John Tortorella vezetőedző a Washington elleni kiesés után, hogy jó a társaság, de vannak dolgok, amiken változtatni kell, ezek közül pedig az a legfontosabb, hogy ne elégedjenek meg a rájátszással, hanem higgyék el a játékosok, hogy képesek nyerni is.

Idén Artyemij Panarin és Szergej Bobrovszkij vitte be a csapatot a legjobb 16 közé, a csatár 81 meccsen 82 pontot szerzett, soha senki ennyit a franchise történetében. A kapus hátul ad hihetetlen tartást a csapatnak, ő kapja az egyik legtöbb lövést a ligában, mégsem ment 91,8% alá az elmúlt hat évben, egy szezont leszámítva. Nem véletlen, hogy ő az egyedüli jelenleg is aktív kapus, aki kétszer is megnyerte a Vezina-trófeát. Az elmúlt két évben összesen 12 shutoutja volt, ez is a legtöbb a ligában. Mellettük még két alapembere volt a közelmúlt sikereinek, az egyaránt roppant fiatal Seth Jones és Zach Werenski alkotta védőpáros. Annak ellenére, hogy előbbi 23, utóbbi 21 éves, ők az egyik legveszélyesebb duó a kék vonalon: az elmúlt két évben összesen 55 gólt, 183 pontot szereztek, amivel a harmadik helyre értek oda a Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic (58 gól, 203 pont), illetve a Roman Josi és P. K. Subban (52 gól, 201 pont) alkotta páros mögött.

columbus

A talapzat e stabil pontjai mellé a holtszezonban jól sikerült megerősíteni a keretet. Rá is fért a csapatra, hiszen Panarin 82 pontja 34-gyel volt több, mint a házi kanadai tabellán őt a második helyen követő Pierre-Luc Dubois-é (48 pont). Ez a harmadik legnagyobb távolság az első és második helyezett között (a legkiemelkedőbb Taylor Hall volt 41 pont előnnyel, a második Connor McDavid 38-cal). Nyáron érkezett Anthony Duclair Chicagóból, aki 20 évesen már 44 pontos szezont produkált, azonban a lendülete azóta megtört. Nála is nagyobb erősítést jelenthet a Bostonból átszerződött Riley Nash, aki 41 ponttal zárt idén, ráadásul center. A svéd Alexander Wennberg egyelőre nem váltotta meg a világot ezen a poszton, tavaly 59 pontja volt, idén 35, de bármikor visszatalálhat a megfelelő fejlődési pályára. Illetve említést érdemel még a 23 éves dán tehetség, Oliver Björkstrand: a herningi fiatalember 40 pontos szezont zárt. Az igazán fiatalok közül talán Vitalij Abramov bemutatkozását várják legjobban a szurkolók, ő a QMJHL-ben 56 meccset játszott tavaly, 104 pontot szerzett, és szintén center. Neki kijöhet a lépés a felnőttek között is, hiszen már 18 évesen bemutatkozott az AHL-ben, négy meccsen négy pontot szerezve.

A jövő tehát elvileg biztató Columbusban, ám van néhány körülmény, ami alaposan beárnyékolja a következő szezont. Ezek közül a legsúlyosabb a két orosz kulcsjátékos jövőjével kapcsolatos, egy év múlva mindkettejük szerződés lejár ugyanis. Panarin előbb arról beszélt nyilvánosan, hogy nem biztos benne, hogy a csapatnál képzeli el a jövőjét hosszú távon, majd arról spekuláltak a szakírók, hogy visszamenne Chicagóba. Bobrovszkij 30 éves lesz július elsején, ami kapusoknál még bőven a legjobb éveket jelenti, tehát vele hosszú távú szerződést kell kötni. Azonban egyelőre nem sikerült megállapodniuk a feleknek, és nincs kizárva, hogy Panarin nélkül ő sem szívesen maradna. További problémát jelent, hogy Werenski május elején vállműtéten esett át, és nem csak visszatérésének időpontja bizonytalan egy ekkora beavatkozás után, de az is kérdéses, tudja-e hozni a tőle megszokott formát. Ha a várakozásoknak megfelelően csak novemberben térhet vissza, akkor könnyen lehet, hogy addigra elmegy a hajó.

A jövő tehát felemásan fest a csapatnál. Egyrészt megvan a mag, amelyre építve összeállhatna egy keret, amely a rájátszásban is versenyképes, másrészt annyi potenciál egyelőre nincs bennük, hogy a legnagyobb sztárok közé emelkedő Panarin gondolkodás nélkül aláírja a hosszabbítást. Nélküle pedig nehéz lesz nemhogy megnyerni az első playoffpárharcot, de egyáltalán eljutni is odáig.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum