Eredményes bécsi szezonstartban bízik a DAB

   

A legjobb négy közé igyekvő Acélbikák a tavalyi utolsó Vienna Capitals II. otthonába látogatnak.

Az Erste Liga tavalyi alapszakasza alapján a hokiban elképzelhető legnagyobb bizonyossággal volna jósolható a vendégek győzelme. 32 meccs alatt a DAB nem kevesebb, mint 54 ponttal gyűjtött többet, mint a bécsi farm. A nyári igazolások alapján a különbség nem csökkent jelentősen, nagy kérdés, hogy az osztrák csapat fiataljainak mennyit jelent, hogy egy év rutinjával gazdagabban vágtak neki a következő szezonnak. Az új belépők miatt persze izgalmasabb lehet a liga alsóháza is. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy az elmúlt szezon alapszakaszában mindössze egy hárompontos győzelmet arattak a bécsiek – 2017. december 17-én a Fradi ellen nyertek 2-1-re –, ehhez képest idén egyelőre 100 százalékosak, miután vasárnap idegenben legyőzték a Hokiklub Budapestet. A meccs után Dusan Kapusta, a budapestiek vezetőedzője is azt emelte ki, hogy évek óta együtt játszó ellenfelén látszott az összeszokottság, nyilván a dunaújvárosiak ellen is ez lehet a fegyverük.

Santeri Heiskanen vezetőedző a speciális egységek teljesítményét emelte ki, lévén, hogy négy gólt lőttek emberelőnyből, de tökéletes hatékonysággal védekeztek hátrányban. Erre az Acélbikáknak is fel kell készülniük. A párharc azért is érdekesnek ígérkezik, mert bár a két csapatot előzetesen mindenki más polcra sorolta, de mindkét helyen közel egykorú fiatal finn vezetőedzők szabják meg a szakmai irányvonalat. Heiskanen 1977-es születésű, Antti Karhula egy évvel idősebb. Játékosként Heiskanen volt a sikeresebb, 505 meccset játszott a finn élvonalban, 1998-ban bajnokságot nyert, további négy alkalommal jutott el a döntőbe. Másodedzőként egy évet húzott le a KHL-ben, az Avangard Omszk csapatánál, majd másfél évet dolgozott a Mestisben. Karhula két és fél évet volt másodosztályú csapat irányítója, mielőtt Dunaújvárosba igazolt volna.

DAB-VC2_IMG_9110-900

Ez azért is fontos, mert Karhula egy korábbi interjúban elmondta, hogy Finnországban nagyon strukturált csapatok játszanak egymás ellen a másodosztályban, ami azt jelenti, hogy mindenki pontosan tudja, mire számíthat aktuális ellenfelétől, mik az erős és a gyenge pontjai. Erről az Erste Ligában egyelőre nem beszélhetünk, de nyilvánvaló, hogy az erőviszonyok figyelembe vételével az azonos hokisulin nevelkedett két szakember a játékosok ismerete nélkül is tudhatja, mivel készülhet a másik. Az biztos, hogy a bécsieknél az első sor roppant gólérzékeny, a Rejn, Hiltunen, Maxa hármas összesen négy gólban volt benne a Hokiklub Budapest ellen. A DAB nyilván más szintet képvisel, mint a ligaújonc, meglátjuk, mire mennek majd a finn és svéd légiósokkal alaposan megerősített Acélbikák ellen.

Antti Karhula, a meccs előtti értékelésében elmondta: „A felkészülési időszak mindig érdekes, de az igazán izgalmas dolgok most kezdődnek. A bécsieknek fiatal és gyors csapatuk van, tehát jó alkalom lesz ez nekünk arra, hogy a tempónkat élesben is teszteljük. Kiemelten fontos lesz, hogy hogyan játsszuk meg a korongokat nyomás alatt. Reménykedem egy jó idegenbeli kezdésben.”

Santeri Heiskanen ekként foglalta össze várakozásait: “Győztünk az első fordulóban, és mint mindig, úgy a következő mérkőzésünkön is a győzelem lesz a célunk. Azt várom, hogy elsősorban az apró kis feladatok végrehajtásában javuljunk a nyitó fordulóhoz képest. Tudjuk, hogy jó légiósok vannak keddi ellenfelünknél, ismerem a többségüket Finnországból és Svédországból. Erős csapattal fogunk találkozni, de mi is erősödünk. Két játékossal gyarapodunk a legutóbbi mérkőzéshez képest, rendelkezésünkre áll majd Santeri Saari, aki a Bajnokok Ligája-szereplése miatt nem játszott Budapesten, és az EBEL-kerettől megkapjuk Sacha Bauert is.”

Vienna Capitals II–DAB 3-6

 

A dunaújvárosiak Azari Zsolt vezetésével egy bécsi győzelemmel kezdték a szezont.

A Dunaújvárosi Acélbikáknál egy 2002-ben született hátvéd, Barna Dávid is bemutatkozott. A legutóbbi magyar bajnoki bronzérmes szezonbeli első gólját az egyik új igazolás, Jaakko Turtiainen lőtte, ám nem örülhettek sokáig a vendégek, ugyanis másfél percen belül egyenlítettek a bécsiek Patrik Kittinger találatával. A második harmad 11. másodpercében Nyikita Rejn vezetéshez juttatta a Capitalst, ám akárcsak a DAB vezető góljánál, itt sem tartott sokáig az előny: három perccel később egy másik újonc, Jonas Westerling egalizált. A meccs felénél a piros-fehérek kihasználtak egy emberelőnyt, Martin Saluga találatával újra a vendégek vezettek. A záró húsz percben Tóth Gergely és Azari Zsolt góljaival megléptek az Acélbikák, aztán Kittinger kozmetikázott az eredményen. A végén Tschrepitsch is lekorcsolyázott, ez arra volt elég, hogy Török Viktor betaláljon az üres kapuba.

A DAB 6-3-ra győzött, Azari Zsolt 1+2 ponttal zárta az estét.

Erste Liga, Albert Schultz-Eishalle, 183 néző. Játékvezetők: Lendl, Lendl, Váczi, Muzsik.
Tschrepitsch: 89,1% (Lichtenecker)
K
Sevela: 89,7% (Garbacz)
Saari, Wolf, Rejn, Hiltunen, Maxa
1
Hruby, Jaborník, Nagy M., Turtiainen, Uski
Pelz, Satmark, Kittinger, Ranftl, Schlögl
2
Franssila, Léránt, Azari, Iossafov, Westerling
Müller, Piff, Artner, Bauer, Rohm
3
Erdélyi, Mestyán, Saluga, Török, Tóth
Bayer, Hofer, Vendis, Antal
4
Lencsés, Szabó, Barna, Németh, Pinczés O.
Heiskanen Santeri, Sjöquist Johan
E
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 10:52 DAB Turtiainen Nagy M. Uski
1-1 12:07 VIC Kittinger Satmark Ranftl
2-1 20:11 VIC Rejn
2-2 23:07 DAB Westerling Azari
2-3 29:17 DAB PP Saluga Iossafov Westerling
2-4 42:15 DAB Tóth
2-5 49:51 DAB Azari Westerling
3-5 54:04 VIC Kittinger
3-6 58:38 DAB EN Török Tóth Léránt
29 Kapura lövések száma 47
14 Kiállításpercek 6
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum