A Colorado nem véletlenül ért oda a playoffba

 

Tizenkét éve nem volt olyan, hogy az Avalanche két egymást követő szezonban rájátszásba jusson. Most lezárnák ezt a szériát.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

Hatalmasat robbantott a Colorado tavaly: miután 2017-ben a liga legrosszabb csapataként zárt, 2018-ban nagyot hajrázva odaért a playoffba. A senki által nem várt feltámadás elsősorban Nathan MacKinnon fantasztikus teljesítményének volt köszönhető, aki nélkül aligha jutott volna négy év után ismét a legjobb nyolcba az Avs. A rájátszás most is elvárás lenne Denverben. Az MVP-szavazáson a második helyen végzett MacKinnon egyenesen azt mondta, hatalmas kudarc lenne, ha nem végeznének a vonal felett. Hasonlóan fogalmazott Joe Sakic, a klub GM-je, mondván, a srácok éhesek a sikerre, győztes mentalitásuk van, nyerni akarnak bármi áron.

A keretet tekintve van is esélye a Coloradónak, az ugyanis csak előnyére változott nyáron. A távozók között csak Nail Jakupovot találjuk, illetve azt a Jonathan Bernier, Andrew Hammond kapuspárost, amelyet Philipp Grubauerrel pótoltak a friss kupagyőztes Washingtonból. Az érkezési oldalon ott van még Ian Cole, aki kétszer emelhette fel az ezüstserleget, és így hatalmas playoffrutinnal rendelkezik, ami egy ilyen csikócsapatnál nem elhanyagolható tényező. Végezetül fontos, hogy a kispadon is maradt az a Jared Bednar, akit hagytak és hagynak dolgozni. Bednar 11 újonccal is képes volt rájátszásba jutni, ráadásul a keze alatt játszó 23 éves játékosok 322 pontot gyűjtöttek, amivel a legjobbak voltak az egész ligában. A harmadik szezonját kezdő edző munkájának tehát kézzelfogható eredménye van, kérdés, hogy innen hogyan tud továbblépni.

A csapat lelke továbbra is az a Nathan MacKinnon, aki 74 meccsen 97 pontot termelt, a legjobb pont/meccs (1,31) mutatója volt, és éppen csak lemaradt az MVP-címről. Az ő játékán továbbra is rengeteg múlik, akárcsak a mellette játszó Mikko Rantanen, Gabriel Landeskog pároson, akik szintén odatették magukat közel 150 ponttal. Bednar gondja, hogy ki veszi le a terhet MacKinnon válláról a centerposzton, mert a mögötte játszó Tyson Jost, Carl Söderbergh, Alex Kerfoot hármas csak öt ponttal szerzett többet, mint MacKinnon egyedül. Talán Kerfoot lehet a megoldás Bednar számára, akire egyértelműen többet kell bíznia, hiszen a 24 éves játékos 19 gólt szerzett 81 lövésből, ami közel 25%-os hatékonyság.

colorado

Ha a csatársorról azt írtuk, hogy MacKinnon a lelke, akkor a hátvédsoré Tyson Barrie, aki úgy tett 57 pontot a közösbe ? ebből 30-at előnyben ?, hogy csak 68 mérkőzésen lépett jégre. Az 57 ponttal szemben áll, hogy mínusz 15-tel zárt a plusz/mínusz táblázaton, így Ian Cole vagy Patrik Nemeth jól jöhet mellé. Bednar számára az lenne a legideálisabb, ha Eric Johnsont tudná használni Barrie mellett. Johnson egyértelműen az Avs legjobb all-around védője, és a legjobban védekező kék vonalas játékosa. 25 és fél percet játszott meccsenként, majdnem 31 cserében volt fent a jégen, amivel mindkét kategóriában a legjobbak egyike. Az egyetlen gond az egészsége: az elmúlt négy szezonban csak egyszer lépte át a 70 meccses határt, kétszer az ötvenet sem érte el.

Végezetül ott van a hazai és az idegenbeli mérleg. Az Avs abszolút domináns vendéglátóként, 21 egységgel szerzett többet a Pepsi Centerben, mint vendégként, ez a harmadik legnagyobb differencia a Pittsburgh (24) és Minnesota (23) után. Ez a pontszerzésben is visszaköszön, az első sor hazai/vendég eredményességét tökéletesen visszaadják a számok. A Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen hármas 161 pontot termelt otthon, és plusz 68-cal zárt, míg idegenben csak 82 pontra és ?41-re futotta. Ha ehhez hozzátesszük, hogy MacKinnon 67 otthon szerzett ponttal az NHL legjobbja, akkor rögtön látszik, hogy az idegenbeli mutató minimális javítása is sokkal simábbá tenné az utat a rájátszás felé. Összességében elmondható, hogy a Colorado kiböjtölte az éveket, és most olyan garnitúrája van, amely simán ismételhet a rájátszást illetően.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum