A HKB szeretné győzelemmel kezdeni a szezont

   

Az egyik budapesti újonc hazai mérkőzésével indul az Erste Liga új idénye. A HK Budapest ráadásul verhető ellenfelet kapott.

Az előzetes esélylatolgatások sem a HKB-t, sem a Vienna Capitals-farmot nem várják az élmezőnybe, de mivel az új szezonban a hátsó régiókba is több hasonló kaliberűre taksált csapat jut, akár izgalmas harcot is vívhatnak egymással. Az alapszakaszban ennek még nem lesz komolyabb tétje, de a fiatalokkal teletűzdelt csapatoknak ez a 40 mérkőzés áll rendelkezésükre a későbbiekhez szükséges rutin megszerzéséhez.

A HKB nyáron néhány tapasztalt játékossal frissítette fel a tavaly a szlovák harmadosztályban játszó keretét. Közülük az élre kívánkozik Orbán Attila és Szappanos Dávid. Előbbi jóval több mint 300 EBEL- és számos válogatott mérkőzés rutinját hozza a védelembe, utóbbitól pedig pontokat és gólokat várnak, hiszen több mint 400 MOL- és Erste Liga-mérkőzésen közel ugyanannyi pontot termelt eddig. Mindössze két légiós jött, a Csíkszeredából ismert szlovák Michal Satek, és a nyáron a brit másodosztályú Blackburn Hawkshoz aláíró, majd onnan távozó cseh Robin Kovar. Mindkettejükben komoly potenciál van, sok szlovák, illetve cseh bajnoki és szorgalmasnak mondható pontgyűjtés. Satek korábban hasznára volt a Csíkszeredának, és nyilván ez az elvárás vele szemben a KMH-nál is. Kovar még jobb mutatókkal rendelkezik, remélhetőleg igazolni fogja, miért is ragaszkodott hozzá a klub. A keretben feltűnt a korábbi hírekben sosem említett Rob Izsak is, akit Dusan Kapusta a vasárnapi kezdőcsapatba is nevez. Ugyancsak itt játszik néhány Miskolcról kapott játékos is, bár közülük talán csak Kiss Bence az, akire kulcsszerep hárulhat. A játékoskeret nem mondható kifejezetten fiatalnak, sokan vannak már 23, illetve 25 év fölött, viszont nagy többségüknek kevés a rutinja a MOL- illetve Erste Liga szintjén.

A csapat szorgalmasan gyűjtögette a meccstapasztalatokat az előszezonban, összesen 10 felkészülési mérkőzésen van túl, változó eredménnyel. Azt viszont nem tudni, melyik mérkőzésen milyen keret szerepelt.

KMH-SNV-900

fotó: KMH

Az ellenfél Vienna Capitals II. számos játékosát megtartotta a tavalyi évről, viszont ezúttal több légióst igazolt, akiktől eddigi pályafutásuk alapján talán többet is várhatunk. Hogy milyen sokat számíthat egy tapasztalt játékos a fiatalok mellett, azt a tavalyi csapat remekül megmutatta. A Miskolccal MOL Ligát nyert hátvéd, Nicholas Kuqali bekként lett a Capitals II. második legponterősebb játékosa, miközben az utolsó helyezett csapat védőjeként elfogadható plusz-mínusz mutatóra volt képes. Kuqali ugyan element, de érkezett a finn Santeri Saari, akit 2013-ban a St. Louis Blues draftolt, és aki eljutott a KHL-ig is, továbbá két dán élvonalbeli évvel a háta mögött a svéd David Sätmark, a legutóbbi öt szezont a Mestisben lehúzó Timo Hiltunen, illetve Nyikita Rejn, Maradt a tavalyi szezon házi pontkirálya, Richard Schlögl is. A csapat célja továbbra is az, hogy képes legyen játékosokat adni az EBEL-keretnek. A fiatalok egészen biztosan mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy felfigyeljenek rájuk. Az első jelei ennek a törekvésnek máris megmutatkoztak, a nagycsapat három sérültje miatt Santeri Saari részt vett a Capitals Bajnokok Ligája-túráján csütörtökön és szombaton. Az Aalborg elleni 6-1-es győzelemnél a 3. sor tagjaként 14 percnél is többet volt a jégen, és +2-vel zárt, a svéd Frölunda elleni 4-1-es győzelem alkalmával ugyancsak a 3. sorban 11 perc 35 másodpercet kapott. Az ő példája épp elég motiváció lesz a többieknek is arra, hogy érdemes hajtani a farmcsapatban.

Az előszezonban három meccsen három vereség a csapat mérlege, de Santeri Heiskanen vezetőedző szerint az eredmény ezeken másodlagos volt. A látottakkal meg volt elégedve, harcos, gyors csapatot ígért a szurkolóknak. Az szinte biztos, hogy vasárnap nem jön Budapestre szintén BL-ező Max Zimmermann kapus és Saari sem.

“Nagyon várjuk már a bajnokság kezdetét – mondta blogunknak Dusan Kapusta, a HKB vezetőedzője. – Fiatal keretünk van, amelyet néhány tapasztalt játékos egészít ki. A felkészülésünk nagyon jól sikerült, a csapat már éhes az éles mérkőzésekre. Szeretnénk győzelemmel kezdeni a szezont.”

A Hokiklub Budapest ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 10., péntek: HC 07 Detva (Gyetva) 3-9
augusztus 11., szombat: HC Bratislava (Gyetva) 1-4 ( 1-1, 0-2, 0-1 )
augusztus 12., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub (Gyetva) 0-6 (0-2, 0-3, 0-1)
augusztus 15., szerda: HK Levice (Tüskecsarnok) 5-3 (2-0, 1-3, 2-0)
augusztus 17., péntek: HK Spisská Nová Ves (Igló) 4-3 bü. (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0)
augusztus 23., csütörtök: HK Skalica (Szakolca) 0-9 (0-3, 0-4, 0-2)
augusztus 24., péntek: HC Bratislava (Tüskecsarnok) 1-6 (1-2, 0-1, 0-3)
augusztus 28., kedd: HC Topolcany (Nagytapolcsány)) 5-2 (1-1, 2-1, 2-0)
szeptember 4., kedd: HC Bratislava (Pozsony, Dzurilla Jégcsarnok) 1-6 (1-1, 0-3, 0-2)
szeptember 7., péntek: HK Levice (Léva) 0-7

A Vienna Capitals II. ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 17., péntek: KAC II. (Klagenfurt) 1-6 (1-3, 0-0, 0-3)
augusztus 29., szerda: Fehérvári Titánok (Székesfehérvár, zárt kapuk mögött) 5-9 (2-2, 1-3, 2-4)
augusztus 30., csütörtök: KAC II. (Bécs) 2-3 (1-0,  0-2, 1-1)

HK Budapest–Vienna Capitals II. 3-5

   

A szervezettebben játszó Vienna Capitals II. jóformán minden hazai szabálytalanságot góllal büntetett, így biztos győzelmet aratott.

Örömtelien sok néző előtt kezdődött az Erste Liga-újonc első mérkőzése, amelyen Dusan Kapusta a tapasztalt játékosokra tett, Orbán, Kovar, Satek és Szappanos is az első sorban kapott helyet. A vendégeknél valóban hiányzott a héten a Bajnokok Ligájában jégre lépett Zimmermann és Saari, mellettük még Preiser és Maurer sem utazott Budapestre.

Alig telt el 25 másodperc, amikor kimaradt a bajnokság első ziccere. 2 az 1-ben vitte a korongot a kapura a Vienna, de Rejn Hajek mamutjába húzta a korongot, Hiltunen pedig a kipattanót lőtte a kapusba. Az első két perc egyértelműen a vendégeké volt, Artner lövése zárta ezt a periódust. Három perc elteltével emberelőnyhöz jutott a KMH, Sätmarkot küldték ki bottal akasztásért. Ez lendületbe hozta a hazaiakat, akik 5 az 5 ellen egy hanyag passzt megszerezve Szűcs cselsorozatával gyalogoltak el Tschrepitsch kapujáig, Egyed pedig a kaput megkerülve húzta a pakkot a hálóba. A hazaiak 12-ese méltóképpen meg is ünnepelte a klub első Erste ligás gólját. Kisvártatva meg lehetett volna a második találat is, ezt azonban a játékvezetők videózás után kisles miatt érvénytelenítették. Maradt a hazaiak lendülete, a bécsiek a 8. perc végén jutottak újra helyzethez. Egy perccel később egyenlítettek is, Hiltunen lőtt távolról, Hajekről kijött a korong, amelyet a teljesen egyedül hagyott Maxa szedett össze, és a kapust kicselezve az üres kapuba helyezett. Pillanatokkal később a bécsi kapus hajmeresztő hibája okozott meleg pillanatokat, de a vendégek megúszták az üres kapus helyzetet. Nem volt túl magas színvonalú a játék, főleg egymás hibáiból éltek a csapatok. A bécsiek már a KMH saját zónájában letámadtak, meglehetősen sok korongot szerezve így, de a pontatlan játékuk miatt nem tudtak élni ezekkel. A hazaiak inkább egyénileg próbálkoztak, a jóval idősebb játékosok fizikai fölényére alapozva. A 15. percben előnyhöz jutott a Capitals, és bár összeszedettebb volt az 5 a 4 elleni játékuk, mint korábban a HKB-nek, ez is kimaradt. A harmad végére is maradt egy hiba és abból egy nagy helyzet. Szappanos lopott korongot a bizonytalankodó Wolftól, de már túl közel volt a kapuhoz, mire lövéshez tudott jutni, és Tschrepitsch tisztázni tudott.

Jól kezdte a második harmadot a HKB, a Vienna mintha kicsit az öltözőben maradt volna. Az álmosság majdnem megbosszulta magát, amikor Szűcs lopott korongot, de lövése elment a kapu előtt keresztben. A hazaiak is tudtak hibázni, egy a saját kék vonal környékén eladott korongból támadott vissza a Vienna, Schlögl lövése után a kapuvas csengését is hallhattuk. Ezt nem sokkal követte egy újabb életerős próbálkozás a sárga mezesektől, siker nélkül. A 4. percben egy kósza korongra Kovar rajtolt egyedül, Tschrepitschnek messze ki kellett korcsolyáznia a kapujából. Sikerült tisztáznia, de közben Kovar keresztülesett rajta, és a palánknak csapódva megsérült, nem is tudott visszatérni a jégre. Az 5. percben Berendi ugorhatott ki egy újabb bécsi hiba után egyedül, de Wolf hátulról hason csúszva bravúrosan szerelte a ziccerben levő csatárt. Összekapta magát ez után a Vienna, és ezt egy emberelőny is jelezte. Egyed ült ki 2+10 percre palánkra lökésért, az előnyben a Vienna szépen járatta a korongot, egy ígéretes próbálkozást követően egy szép támadás végén Rejn tette középre a pakkot, Maxa üresen volt, belőtte. Hamar egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Orbán közelről leadott középtávoli lövése a kapus zsákmánya lett. Majd szinte azonnal hazai emberelőny következett, amelyet viszont a vendégek magabiztosan bekkeltek ki, a piros mezesek a támadó harmadba is alig tudtak bejutni. Két és fél perccel később újabb HKB-emberelőny jött, de ez sem sikerült jól, a Vienna majdnem gólt szerzett belőle. Egyre magabiztosabbnak tűntek a vendégek, a 36. percben nagy tűzijátékot rendeztek Hajek kapuja előtt, de sikerült megúszni a helyzetet. A magabiztosság viszont megbosszulta magát, kétszer is nagyon komoly helyzetbe jutott a HKB, amelyet óriási mázlival úszott meg a Vienna. Majd a 38. percban Szopos szerzett korongot  a kék vonalnál, Godó indult el vele, és nagyon szépen lőtte fel a felső sarokba. Felrobbant a csarnok, óriási volt az öröm az egyenlítéskor. A harmad legvége is tartogatott érdekességet, 2,7 másodperccel a vége előtt bedobás következett a hazai kapu előtt, amihez Santeri Heiskanen lehívta Tschrepitsch kapust, a bécsiek hat mezőnyjátékossal próbálkoztak, de nem lett ebből semmi.

A harmadik harmad Szűcs-kapuvassal kezdődött, amelyre bécsi helyzet volt a kontra. Ezekben a percekben feltűnően sokszor jutottak el a csatárok háborítatlanul az ellenfél kapujának előterébe. Ide-oda játék zajlott, minden támadásban benne volt a gólveszély. A KMH tudta hamarabb megszervezni magát, beszorította a Viennát, közel állt az újabb gólhoz. Többször is lehetősége nyílt ennek megszerzésére a piros mezeseknek, de Tschrepitsch jól tartotta csapatát. Nagyon rosszkor jött Lakatos 5+20 perces büntetése a 47. percben testre ütésért, amivel megfogta lendületbe jött és fölénybe került csapatát. Az előnyből kevesebb mint két perc alatt szerzett gólt a Vienna Schlögl révén, és maradt még majdnem 3 és fél perc újabb próbálkozásokra előnyben. És újra eredményesek is voltak, beszorult a KMH, nem tudta kiküzdeni a korongot a vonalon túlra, egy távoli lövésbe Hiltunen ért bele, mattolva Hajeket. Maradt még 2 perc 10 másodperc az. És még egyszer betaláltak, több próbálkozás után Rejn volt ismét eredményes 41 másodperccel az 5 perc letelte előtt. Nem nagyon lehetett volna ennél jobban megjátszani ezt az előnyt, 5 perc alatt döntetlenből háromgólos bécsi előny lett. Az 56. percben emberelőnyhöz jutott a HKB, de keveset töltött a bécsiek harmadában, jellemző, hogy a Hajek kapujánál folyó játék során sikerült Hiltunennek is kiállíttatnia magát egy perc múlva, így 62 másodperc kettős előny következett a hazaiaknak. Dusan Kapusta időt kért, de ez sem használt. Nem sok mindenre voltak képesek 5 a 3 ellen sem, nem igazán izzasztották meg a vendégek védőit, a kettős előny két lövéssel telt le, és esemény és izgalom nélkül múlt el a maradék egy perc is. Aminek a letelte után kicsivel viszont végre összejött a hazai gól. 1 perc 24 másodperccel a vége előtt Szappanos talált a vendégek kapujába. Ez viszont késő volt már, a HK Budapest gyenge speciális játékának köszönhetően kétgólos vereséget szenvedett a Vienna Capitals farmcsapatától, amely három emberelőnyéből négy gólt lőtt, miközben hat emberhátrányt bekkelt ki.

A Bécs azt a kiállítást nagyon jól kihasználta

 

A Hokiklub Budapest játékosai olykor elfeledkeztek a védekezésről.

Dusan Kapusta, vezetőedző, HK Budapest: “Hamar vezetést szereztünk, lehetett volna kétgólos is az előny, de sajnos a második találatunkat érvénytelenítették videózás után. A fordulópont az 5+20 perces kiállítás volt, bevallom, nem láttam, miért adták. Előtte lendületben voltunk, nagyon sokat dolgoztunk a második harmad végétől, ki is egyenlítettünk, a levegőben lógott a vezetésünk. Sajnos a Bécs azt a kiállítást nagyon jól kihasználta. Látszott, hogy a mi csapatunk csak nagyjából egy hónapja edz együtt, míg a bécsiek magja évek óta együtt játszik. Így ők szervezettebbek voltak, mint mi. Ami tetszett a csapatomban, hogy mindenki nagyon sokat dolgozott a jégen. Ami nem tetszett, hogy a játékosaim gyakorta megfeledkeztek arról, hogy egy új cserében az első dolog mindig meggyőződni arról, hogy a védőfeladatunknak eleget tegyünk. Sokszor a jégre belépő játékosok egyből megindultak előre, elfeledkezve arról, hogy első a védekezés. Remélem, meccsről meccsre javulunk majd, ahogy összeszokik a csapat.

Santeri Heiskanen, vezetőedző, Vienna Capitals II.: “Nagyon örülök a győzelemnek. Jó iramú meccset játszottunk, sok helyzet volt itt és ott is. A játékosaim túlnyomórészt megoldották a feladatot, amit kértünk tőlük. Úgy érzem, a mérkőzés nagy részében az történt a pályán, amit mi akartunk. Volt egy pici megtorpanásunk a második harmad végén és a harmadik első tíz percében, ekkor az ellenfél fölénk kerekedett, és csak a szerencsén múlt, hogy nem szerzett vezetést. Ez a periódus nem tetszett, a többi rendben volt. A mérkőzés másik kulcsa az volt, hogy nagyon jól sikerült az emberelőnyös-emberhátrányos játékunk. Mi négy emberelőnyös gólt szereztünk, ők egyet sem tudtak lőni nekünk. Örülök a jó kezdésnek, dolgozunk tovább a jó folytatásért.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 800 néző. Játékvezetők: Berger, Berger, Kövesi, Kis-király.
Hajek: 79,2% (Kiss)
K
Tschrepitsch: 89,7% (Lichtenecker)
Orbán, Jancsó, Sátek, Kovár, Szappanos
1
Pelz, Piff, Rejn, Hiltunen, Maxa
Csíki, Szopos, Godó, Izsák, Szűcs
2
Bayer, Satmark, Kittinger, Ranftl, Schlögl
Lévai, Szécsi, Berendi, Vajda, Németh
3
Müller, Wolf, Artner, Hofer, Rohm
Lakatos, Köllő, Egyed, Horváth, Albert
4
Vendis, Antal
Gröschl Tamás
E
Heiskanen Santeri, Sjöquist Johan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:25 HKB Egyed Szűcs
1-1 08:59 VIC Maxa Hiltunen Rejn
1-2 27:28 VIC PP Maxa Rejn Piff
2-2 38:34 HKB Godó Szopos
2-3 49:06 VIC PP Schlögl Pelz Satmark
2-4 50:18 VIC PP Hiltunen Artner Ranftl
2-5 51:47 VIC PP Rejn Pelz
3-5 58:36 HKB Szappanos Sátek
29 Kapura lövések száma 24
39 Kiállításpercek 20

A HKB–Vienna Capitalis II. góljai

   

Nyolc találat az idei Erste Liga-szezon legelső meccséről.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum