A fiatalok fogják meghatározni a liga színvonalát

 

Az Erste Liga startja előtt minden csapatot megkérdeztünk várakozásaikról.

Három kérdést tettünk fel, mégpedig a következőket:

1. Milyen lesz az Erste Liga színvonala a végbement változások nyomán?
2. Hogyan sikerültek az igazolások, milyen volt a felkészülés, hova várja csapatát?
3. Ki nyeri meg a bajnokságot?

A válaszokat két részben közöljük. Elsőként a Ferencváros, a Fehérvári Titánok, a Schiller-Vasas HC, a Debrecen, a Hokiklub Budapest és a HSC Csíkszereda került sorra, most pedig az Újpest, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Corona Brassó, a Vienna Capitals és a Gergyói HK következik.

Szilassy Zoltán vezetőedző, UTE

1. Szerencsére az itthon maradt csapatok egy része nagyon komoly kereteket hozott össze. A székelyföldi csapatok olyan orosz légiósokat igazoltak, amilyenekről korábban álmodni sem mertünk. Komplett KHL-es sorokat szerződtettek, olyan meccsszámokkal, amit még az Extraligában is megirigyelhetnének. Úgy gondolom, több csapat is esélyes lesz a legjobbak közé kerülésre. Ide sorolom a három erdélyi klubot, a Ferencvárost, a Debrecent, a rendkívül komoly utánpótlással bíró Fehérvárt, nem feledkezhetünk meg a Dunaújvárosról sem, és természetesen ezek közé illőnek tartom magunkat is. Ezek a csapatok izgalmas mérkőzéseket lesznek képesek játszani egymással. A Vasas, a KMH és a Vienna kicsit kilógni látszik a sorból, de az biztos, hogy ellenük is oda kell tennie magát mindenkinek. Külön ki szeretném emelni, hogy mennyire sokat jelentene az egész magyar jégkorongsportnak, ha a Ferencváros végre újra vissza tudna kerülni a legjobbak közé – mi pedig természetesen szeretnénk náluk is jobban szerepelni.

2. Az eddig látottak alapján az új játékosok gazdagították a csapatunkat. Néhányukat korábbról is ismertünk már, mint Hebart, Csányit vagy az Erste Ligából hozzánk igazolt többi játékost. Elégedett vagyok azzal, amit eddig láttam tőlük. Az abszoút újak közül Florian Iberer rendkívül komoly pályafutást mondhat magáénak, nagyon jó karakter, véleményem szerint ahogy megyünk előre az idényben, úgy fog egyre meghatározóbb szerepet játszani. Stefishen nagyon jól korcsolyázik és remekül lát a pályán, nagyszerűen illeszkedett be a közösségbe, tőle is azt várom, hogy fokozatosan egyre jobban lépjen előre. Phil Kiss is beváltotta eddig a reményeinket, hasznára lesz a csapatnak. Természetesen ami eddig történt, az a felkészülés része, az igazi teszt a bajnokság lesz. A felkészülésünk véleményünk szerint jól sikerült, elvégeztük azt a munkát, amit szerettünk volna. Hosszú alapszakasz vár ránk, részben azt is arra használjuk majd, hogy a rájátszásra a lehető legélesebbek legyünk. Jó meccseket akarunk játszani, ki akarjuk vívni a playofftagságot, és megfelelően felkészülni a kieséses szakaszra, ami az egész idény sava-borsa lesz játékosnak és szurkolónak egyaránt. Ami minket illet, szeretnénk, ha az év végén mi lehetnénk a legjobb magyar csapat a ligában.

3. Ahogy mondtam, szeretnénk mi lenni a legjobb magyar csapat, de rajtunk kívül is vannak, akik ezt szeretnék. Többen is esélyesek a végső győzelemre, remélem, ebben a csatában nekünk is osztanak lapokat.

Azari Zsolt szakosztályelnök, Dunaújvárosi Acélbikák

1. Többször elmondtam már a véleményemet: a két csapat távozása rövid távon árt az Erste Ligának, de hogy közép- és hosszú távon mi lesz a hatása, az még erősen kétséges. A legnagyobb problémának azt látom, hogy nem tudunk megfelelő számban, megfelelő játékszintű fiatal játékost “felnevelni”. Amíg a magyar hoki nem képes nagyságrenddel több junior játékost “kitermelni” és a pályán tartani, nem lesz előrelépés a liga színvonalában. Ilyen szempontból az idei év különleges lesz, hiszen soha ennyi utánpótláskorú játékos nem kapott lehetőséget egyszerre a felnőttcsapatokban. Az Erste Liga színvonalát is nagy mértékben fogja befolyásolni, hogy milyen gyorsan és milyen színvonalon tudnak felnőni a feladathoz a csapatok fiatal játékosai.

2. Az igazolásaink jól sikerültek, főleg ár-érték arányban. Hozzáteszem, nagyjából egy kategóriába esnek az idegenlégiós játékosaink, ami a fizetésüket illeti, és ezt szintén szerencsésnek tartom. A felkészülésünk kifejezetten magas szintű volt, és örömmel hallottam, hogy nagyon keményen készültek a játékosaink. Hasonló cipőben járunk, mint sok más klub, túlsúlyban vannak az új, számunkra ismeretlen játékosok, de az már most látszik, hogy gyengébbek semmiképpen nem leszünk, mint az előző szezonban. A csapat játékosainak és az edzőnek a munkája alapján nagyon meglepő lenne, és kifejezetten kudarcként élném meg, ha nem jutnánk be a négy közé.

3. Az idei bajnokságot az nyeri, aki bejut a rájátszásba és ott minden fordulón továbbjut, majd megnyeri a döntőt. De ha mindenképpen tippelni kell, a Csíkszereda, FTC, DAB hármasból várom a végső befutót.

Greg Lindqvist vezetőedző, Corona Brassó

1. Véleményem szerint hat vagy hét csapat fog versenyezni a legjobb helyekért, ezek nagyon kiegyenlített mérkőzéseket vívnak majd egymás között, nehéz lesz megjósolni a győztest. Ide sorolom a Dunaújvárost, a Ferencvárost, az Újpestet, a Csíkszeredát, a Gyergyót és magunkat is. Melléjük csatlakozhat a Debrecen vagy a Fehérvári Titánok.

2. A felkészülésünket jónak értékelem, sok tapasztalt játékosunk van, akik nem ma kezdték, készen állunk a rajtra. Az új igazolásainkról – elsősorban a légiósokról van szó – az első benyomásaim jók. A Brassót ezzel a játékoskerettel mindenképpen az élcsoportba várom. És ahogy mondtam is, az élcsoporton belül már nem lesz könnyű eltalálni a sorrendet. A rájátszás néhány csapatnak nagyon fog fájni.

3. A végső győzelemre leginkább a Csíkszeredát látom esélyesnek, de az UTE és a Ferencváros is befuthat. Szerintem e három csapat közül fog kikerülni a bajnok.

Santeri Heiskanen vezetőedző, Vienna Capitals

1. A felkészülésünkkel elégedett vagyok. El tudtuk végezni azt a munkát, amit szerettünk volna. Fiatal, harcos csapatunk lesz. Volt három edzőmérkőzésünk, amelyek nagyon hasznosak voltak. Ezeken nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy a játékosok mit és hogyan valósítottak meg abból, amiket kértünk tőlük. Az előszezon alatt volt egy hetünk, akkor nem tudtunk teljes létszámmal dolgozni, mert kilenc játékosunk is a juniorválogatottal volt felkészülési tornán, de úgy érzem, sikerült behozni azt a lemaradást, amit ez okozott. Ugyanakkor természetesen öröm a számunkra, ha a játékosainkat behívják a válogatottba, ez a munkánk elismerése is. Azt várom a csapatomtól, hogy a játékosok harcosan, elszántan játsszanak. A mi legfontosabb feladatunk, hogy az utánpótlás és az EBEL-csapat közötti távolságot áthidaljuk. Akkor dolgozunk igazán jól, ha sikerül minél több játékost adnunk az EBEL-keretnek. Minél jobb eredményeket ér el a csapat, annál többeknek van esélyük erre. Ha sorozatban nyerjük a mérkőzéseket, akkor sok játékos kaphatja meg a lehetőséget, ha viszont általában veszítünk, csak egy-két hokis juthat el oda. Amikor a meccs elején bedobják a korongot, akkor még 0-0 áll az eredményjelző táblán, és van lehetőségünk tenni azért, hogy győztesen hagyjuk el a jeget a meccs végén.

2. Az Erste Ligát korábban nem ismertem. Természetesen igyekeztem felkészülni, láttam mérkőzéseket tavalyról, de ez már a múlt. Ismerem az ellenfelek kereteit, vannak köztük ismerősök, elsősorban a finn és svéd légiósok, de például a csíkszeredai Andrej Taratuhint edzettem is, amikor Omszkban dolgoztam. Úgy gondolom, erős szezonra számíthatunk, hiszen sok jó csapat van. Bár a klubban hivatalosan nem fogalmaztak meg célokat, de sportemberek vagyunk, így minden egyes alkalommal a győzelemért lépünk jégre. Tudom, hogy az előző idényben a mezőny végén végeztünk. Idén mindenképpen szeretnénk javítani. A csapat edzői stábja és a játékosok összeültek, és annak ellenére, hogy nincs elvárás velünk szemben a végső helyezést illetően, közösen azt a célt
tűztük ki maguk elé, hogy a rájátszásba jussunk. Ezért fogunk hajtani az egész idényben, és ha eljutunk a playoffba, akkor igyekszünk majd ott is minél jobban szerepelni.

3. A személyes favoritom a végső győzelemre természetesen a mi csapatunk. Ahogy mondtam, sportemberként nem is tehetünk mást, mint hogy győzelemre játsszunk minden egyes mérkőzésen. Természetesen tudom, hogy sok csapat nálunk nagyobb eséllyel küzd majd ezért, de nem akarunk megelégedni egy kitűzött cél elérésével, a lehető legjobbat szeretnénk kihozni magunkból.

Alekszandr Trofimov vezetőedző, Gyergyói HK

1. Újonc csapat vagyunk, de úgy gondolom, nem lefelé fogjuk húzni a liga színvonalát. Nem ismerjük még az ellenfeleket, nem tudom mihez viszonyítani, hogy mennyire erős a mezőny. Eddig két felkészülési mérkőzést játszottunk Erste Liga-résztvevő csapatokkal a Gyilkostó Kupán, a Debrecennel és a Csíkszeredával. Látom, hogy nagyon nehéz mérkőzésekre kell felkészüljünk, egy sem lesz könnyű. De szerintem így vannak ezzel az ellenfelek is. Az eddigiekből azt gondolom, nagyon kiegyensúlyozott bajnokság lesz, ahol bárki képes lesz bárkit legyőzni, és bárki alulmaradhat bárkivel szemben. Majd többet tudunk az első kör végén, amikor már minden csapat találkozott egyszer minden ellenfelével.

2. Nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk, a csapat erőnléti szempontból rendben van, várja a bajnokságot. A felkészülési mérkőzéseken volt alkalmunk próbálgatni a sorokat, keresni a legjobb összeállítást, megtalálni, hogy ki kivel érzi leginkább az összhangot, és hogy lehet ez eredményes. Sok minden szokatlan még, hiszen ez egy formálódó csapat. A hazai és légiós játékosok összecsiszolódása jól alakul, nagyon várjuk, hogy mérkőzésen is megmutathassuk, hogy miért is dolgoztunk az elmúlt hónapokban, de hogy hol végezhetünk, nyilván még nem tudhatom. Amit mindenképpen megígérhetek az, hogy ott leszünk a rájátszásban. És ha ott vagyunk, akkor majd meglátjuk.

3. Mivel a mezőnyt még nem ismerem eléggé, azt sem tudnám most megjósolni, hogy ki lesz a bajnok.

Fotó: Mudra László - MJSZ

fotó: Mudra László/MJSZ

Az UTE ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 14., kedd: Dukla Trencín (Puhó) 1-6 (0-2, 0-2, 1-2)
augusztus 23., csütörtök: HK Nitra (Visegrád Kupa, Nyitra) 0-6 (0-4, 0-1, 0-1)
augusztus 24., péntek: HC Topolcany (Pöstyén) 4-1 (0-0, 3-0, 1-1)
augusztus 31., péntek: MsHK Zilina (Zsolna) 2-3 (1-1, 0-0, 1-2)
szeptember 7., péntek: HK Poprad (Visegrád Kupa, Poprád)

A Dunaújvárosi Acélbikák ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 9., csütörtök: HC Nové Zámky (Visegrád Kupa, Dunaújváros) 2-3 (1-2, 1-0, 0-1)
augusztus 11., szombat: Fehérvári Titánok (Dunaújváros) 6-4 (1-1, 5-0, 0-3)
augusztus 19., vasárnap: HK Nitra (Visegrád Kupa, Dunaújváros) 0-3 (0-1, 0-2, 0-0)
augusztus 22., szerda: Vasas (Káposztásmegyer, zárt kapuk mögött) 7-1 (2-0, 3-0, 2-1)
augusztus 30., csütörtök: HC Topolcany (Nagytapolcsány) 3-6 (2-3, 1-2, 0-1)
augusztus 31., péntek: MHK Dubnica nad Váhom (Máriatölgyes) 2-6 (1-0, 1-2, 0-4)
szeptember 5., szerda: HK Poprad (Visegrád Kupa, Poprád) 4-8 (0-2, 2-4, 2-2)

A Brassó ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 16., csütörtök: EHC Seewen (Kapfenberg) 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)
augusztus 17., péntek: KSV Eishockey (Kapfenberg) 8-0 (1-0, 3-0, 4-0)
augusztus 18., szombat: HK Olimpija Ljubljana (Kapfenberg) 6-7 h.u. (4-2, 2-3, 0-1, 0-1)

A Vienna Capitals II. ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 17., péntek: KAC II. (Klagenfurt) 1-6 (1-3, 0-0, 0-3)
augusztus 29., szerda: Fehérvári Titánok (Székesfehérvár, zárt kapuk mögött) 5-9 (2-2, 1-3, 2-4)
augusztus 30., csütörtök: KAC II. (Bécs) 2-3 (1-0,  0-2, 1-1)

A Gyergyói HK ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 25., szombat: Steaua Bucuresti (Gyergyószentmiklós) 6-3 (1-1, 1-0, 4-2)
augusztus 31., péntek: Steaua (Gyergyószentmiklós) 6-3 (0-0, 2-2, 4-2)
szeptember 1., szombat: DEAC (Gyergyószentmiklós) 2-3 hu. (0-0,1-1, 1-1, 0-1)
szeptember 2., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub (Gyergyószentmiklós) 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 13., vasárnap
U18Q 10:30 MISÓHA 19-0VÉGE
EXL 15:00 MISDTR 2-4VÉGE
  • DIGI SPORT 1
U18Q 15:10 KMHSZG 11-3VÉGE
U21Q 15:40 VASAVS 1-10VÉGE
EXL 17:00 MACLMI 6-0VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 3-4VÉGE
EWHL 17:30 MACKAL 6-0VÉGE
EL 18:00 DABBRA 1-3VÉGE
U18Q 18:40 PHCDHK 6-3VÉGE
október 14., hétfő
EL 18:00 TITDEB 0-1VÉGE
  • M4 SPORT
VIS 18:00 FTCTOX 2-1VÉGE
U18Q 18:40 MACSZA 3-2VÉGE
október 15., kedd
BL 17:00 PLZZUG 
  • SPORT 2
EL 18:00 DABHKB 4-2VÉGE
VIS 18:00 JASUTE 4-0VÉGE
U18Q 19:10 AVSSZA 4-3VÉGE
U18Q 19:20 FTCPHC 2-4VÉGE
október 16., szerda
U21Q 18:00 MACVAS 2-4VÉGE
U21Q 19:00 DABFTC 10-1VÉGE
U21Q 19:00 ETODHK 3-6VÉGE
BL 19:30 LIBAUG 
  • SPORT 2
U21Q 19:40 AVSUTE INFO
október 17., csütörtök
U18Q 14:50 DHKÓHA 
KHL 18:00 AKBJOK 
  • SPORT 2
U18Q 18:40 MACSZG 
U18Q 18:45 UTEPHC 
U18Q 19:00 DABVAS 
U18Q 19:00 ETOSZA 
október 18., péntek
EBYSL 13:30 VASRBS 
KK 15:00 BRARIG 
KK 16:00 FTCTXU 
EBYSL 16:30 OKAAVS 
EXL 17:30 DUMMAC 
EL 18:00 HKBGYE 
EL 18:00 UTEDAB 
EL 18:30 DEBVAS 
EL 18:30 TITSCC 
EBEL 19:15 RBSAVS 
EBYSL 19:15 VICMAC 
U18Q 19:20 FTCSZA 
EBYSL 19:30 UTEHCI 
október 19., szombat
EWHL   KMHPOL 
EBYSL 10:30 VASVSV 
EBYSL 11:15 EASMAC 
EBJL 14:10 VASDHK 
EBJL 14:50 VICMIS 
EBJL 15:00 ETOEHC 
U18Q 15:10 DABSZG 
KK 16:00 FTCOLJ 
EBYSL 16:30 UTERBS 
EBYSL 16:30 VICAVS 
EWHL 17:00 BOZMAC 
U18Q 17:20 MACAVS 
EL 17:30 TITVAS 
KK 17:30 DONBRA 
EL 18:00 DABGYE 
október 20., vasárnap
EWHL   POLKMH 
EBYSL 08:30 OKAMAC 
EBYSL 09:00 VASHCI 
EBYSL 11:00 EASAVS 
KK 13:30 CZBBRA 
EBYSL 15:00 UTEVSV 
EXL 17:00 MACNIT 
EXL 17:00 ZVOMIS 
EBEL 17:30 AVSVIC 
  • DIGI SPORT 2
KK 18:00 RITFTC 
EL 18:30 DEBHKB 
EL 18:30 UTESCC 
U21Q 19:05 DABPHC 
Partnerünk