Sokat korcsolyázó Fradi várja a DEAC-ot

   

Fodor Szabolcs tétmeccsen most debütál vezetőedzőként, a debreceniek egyszerű, de hatásos hokival készülnek.

A nyári szünetben alaposan átalakult a Ferencváros. A csapat nagyobb része lecserélődött, a kapusok közül ketten, a hátvédeknél ugyancsak ketten, a csatároknál öten maradtak tavalyról, miközben minden légiós eligazolt. Új a vezetőedző is, a tapasztalt Greg Lindqvistet a felnőttcsapat élén most debütáló volt válogatott játékos, Fodor Szabolcs váltotta. Nem is csoda, hogy újragombolták a kabátot, hiszen a Fradi elmúlt éveit a bíztató momentumok mellett összességében a stagnálás jellemezte, még akkor is, ha az elmúlt két idényben a végső győztest a rájátszásban mindig a zöldek tudták a legjobban megszorítani. Így aztán a nyár a felkészülés mellett a társaság összekovácsolásával is telt. A zöldek későn kezdték a felkészülési mérkőzéseket, három Visegrád Kupa-mérkőzés mellett kétszer játszottak a szlovák másodosztály újdonsült tagjával, a homonnaiakkal. Bár minden alkalommal vereséget szenvedtek, Fodor Szabolcs a helyzetkihasználást nem számítva nem volt elégedetlen a látottakkal. Az extraligás ellenfelekkel szemben kifejezetten jól tartotta magát a csapat. Az öltözők felől is jókat lehetett hallani a társaságról, az a hír járja, hogy jól mennek a jégen. Mindezek hatására a szurkolók egy része a végső győzelemre is esélyes csapatnak látja a Fradit.

Hogy ez valóban így lesz-e, azt csak az idő döntheti el. Az alapszakasz 40 mérkőzése különösebb tét nélkül is lehetőséget ad arra, hogy a játékosok összeszokjanak a középszakasz és a rájátszás előtt. Fodor Szabolcsnak ezt kell felhasználnia arra, hogy a csapatot összekovácsolja. Ehhez kellenek a sikerélmények is, például rögtön a szezon elején akár az újonc DEAC legyőzése.

Egy év szünet után van ismét képviselője Debrecennek az Erste Ligában. Bár a DEAC vezetői lépten-nyomon elmondják, hogy ennek a csapatnak semmi köze a tavaly nyáron becsődölt DHK-hoz, és ez jogi szempontból valóban így is van, azért számos jele van annak, hogy az egyetemi klub bizony felveszi az elejtett fonalat, és nem a nulláról kezdi az építkezést. Hogy mást ne mondjunk, a DEAC keretében ismét randevút adott egymásnak közel egy tucat olyan játékos, aki játszott a DHK színeiben a ligában, másrészt támaszkodnak az utánpótlásnevelést továbbra is folytató DHK tehetséges fiataljaira, akik közül többen is játéklehetőséghez juthatnak a szezon folyamán.

A csapat pénteki bemutatkozó sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az utolsó pillanatban két újabb légióssal gyarapodott az addig létszámban vékonykának tűnő játékoskeret. A cseh csatár, Dominik Kafka már részt vett a Gyilkostó Kupán, ott 3 góllal és +5-tel zárt. Két éve a HK Beograd színeiben robbant be a ligába Hugo Turcotte, aki elsősorban rendkívüli gólérzékenységével tűnt ki a mezőnyből, eddigi két szezonjában minden négy mérkőzéséből hármon gólt szerzett. Érkezésükkel alighanem a fiatal Vlagyiszlav Kulesov lesz az, aki a hetedik helyre szorul vissza a légiósok között. Kapusposzton nem lesznek gondjai a csapatnak, Hetényi Zoltán leigazolása nagy dobásnak tűnik, és Nagy Péter is bizonyított az Erste Ligában is.

A DEAC elég intenzív felkészülési programon van túl, egy erős csehországi tornán pont nélkül zárt, ám a Gyilkostó Kupát veretlenül nyerte, a kettő között pedig oda-vissza legyőzte a Vasast. A szurkolók nagy része előzetesen a mezőny erősebbik felébe várta a csapatot, de arról megoszlottak a vélemények, hogy mennyire lehetnek versenyképesek a mezőny élével. A gyergyói torna megmutatta, meglepetésekre egészen biztosan mindig készen fog állni a gárda.

“Nagyon vártuk már  bajnokság kezdetét – mondta blogunknak Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője. – Egyelőre megtippelni sem lehet, milyen lesz ez a bajnokság, annyi volt a változás. Kicsit mindenki a sötétben tapogatózik, keresi a fogódzókat az ellenfelekhez. A felkészülési mérkőzésekről általában kevés az információ, azokból nehéz megítélni, egy-egy rivális milyen játékerőt képvisel. A bajnokság kezdetével azonban ki fog derülni sok minden, de azért el kell telnie néhány fordulónak ahhoz, hogy kirajzolódjanak az erőviszonyok.

Ami a mi csapatunkat illeti, terv szerint, lépésről lépésre haladunk az építkezésben. 16 új ember van nálunk, így idő kell ahhoz, hogy igazán csapattá kovácsolódjanak. Minden szezon első mérkőzésének megvan a maga sajátos hangulata. Abban bízom, hogy tudni fogjuk játszani az általunk eltervezett játékot a DEAC ellen. Sokat korcsolyázó, gyors, hajtós csapatot szeretnénk látni. A DEAC-ról egyelőre nagyon keveset tudunk, az biztos, hogy értek el az utóbbi időben sokak által nem várt jó eredményeket is.”

Elégedetten beszélt a felkészülési szezonról a DEAC sajtótájékoztatóján David Musial vezetőedző. Elmondta, hogy a csapat összeállt, és a bajnoki rajtra kész. Nem tulajdonított nagy jelentőséget sem a csehországi vereségeknek, sem a Gyilkostó Kupán aratott győzelmeknek. Ezeken a felkészülési találkozókon az eredmény helyett a taktikai elemek gyakorlása, a sorok kialakítása volt a legfontosabb feladat. “Egyszerű, de reményeink szerint hatásos jégkorongot fogunk játszani, és mindig a maximumra törekszünk majd” – fogalmazott.

fodor

fotó: Fradihoki Facebook

A Ferencváros ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 23., csütörtök: MHK Humenne (Pesterzsébet) 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)
augusztus 24., péntek: MHK Humenne (Pesterzsébet, zárt kapuk mögött) 4-5 (1-1, 1-1, 2-3)
augusztus 28., kedd: HK Poprad (Visegrád Kupa, Pesterzsébet) 1-3 (0-2, 1-1, 0-0)
augusztus 31., péntek: HK Nitra (Visegrád Kupa, Nyitra) 1-4 (0-2, 1-1, 0-1)
szeptember 4., kedd: Érsekújvár (Visegrád Kupa, Érsekújvár) 3-4 (1-2, 1-1, 1-1)

A DEAC ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 16., csütörtök: HC Torax Poruba (Ostrava/Poruba) 2-5 (0-2, 1-3, 1-0)
augusztus 17., péntek: JKH GKS Jastrzębie (Ostrava/Poruba) 1-3
augusztus 18., szombat: HC Toruń/HC Frýdek-Místek/ Szlovákia U20 (Ostrava/Poruba) 1-4
augusztus 25., szombat: Vasas (Káposztásmegyer, zárt kapuk mögött) 4-2 (2-1, 0-1, 2-0)
augusztus 29., szerda: Vasas (Debrecen) 5-2 (4-0, 1-2, 0-0)
augusztus 31., péntek: Csíkszeredai Sportklub (Gyergyószentmiklós) 5-1 (1-0, 4-0, 0-1)
szeptember 1., szombat: Gyergyói HK (Gyergyószentmiklós) 3-2 hu. (0-0,1-1, 1-1, 1-0)
szeptember 2., vasárnap: Steaua (Gyergyószentmiklós) 8-1 (0-0, 4-0, 4-1)

FTC-Telekom–DEAC 3-2

   

Büntetőkkel nyerte az Erste Liga-szezon első rangadóját a zöld-fehér csapat.

A magyar bázisú bajnokságba egy év pauza után úgymond új csapatként visszatérő debreceniek már az első percben megszerezték a vezetést a tavaly még újvárosi Jakub Izacky révén, és bár a hazaiak rengeteget lőttek a folytatásban, egyenlíteniük nem sikerült a szünetig. Erre egészen a második harmad elejéig kellett várni, amikor is Pavuk Attila volt eredményes. A 33. percben azonban a vendégek a friss igazolás Hugo Turcotte révén visszavették a fórt, amire az 53.-ban a Brassóból érkezett Walls válaszolt. A hátralévő rendes játékidőben nem született újabb találat, majd a hosszabbításban sem, annak ellenére, hogy a korábban gólpasszos Hári Norbertnek ki kellett mennie a padra ekkor. Jöhettek a büntetők, amelyek során Tóth Adrián vitte be a győztes találatot, 3-2-re nyert az FTC-Telekom. Fodor Szabolcs csapata így két ponttal gazdagodott, de egyet a DEAC is magáénak tudhat kezdésként.

fraduska

fotó: Fradihoki Facebook

Hetényi tartást adott a csapatának

   

A Ferencváros és a DEAC edzője is a debreceni kapus teljesítményét emelte ki a mérkőzés utáni értékelésében.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: ”Borzalmasan kezdtük a mérkőzést. Többször elmondtam a felkészülés során, hogy egy nagyon gyors hokit játszó csapatunk lesz, de ez az első tíz percben egyáltalán nem valósult meg. Ez talán amiatt lehetett, hogy az első meccs volt a szezonban, ráadásul hazai pályán, egy kicsit elfogódottak voltunk. Ennek ellenére több helyzetünk is volt, de a ziccereket sem tudtuk belőni. A második harmadban is sok helyzetet kihagytunk, még akkor is, ha ki kell emelnem, hogy a Debrecen nagyon jól küzdött, látszik, hogy szoros, jó kis liga lesz ez. Emellett Hetényi Zoliról is beszélnem kell, aki remek teljesítményével tartást adott a csapatának, és megadta az esélyt nekik a győzelemre. Nagyon örülök, hogy végül mi húztuk be a meccset, megvan az első győzelem, nagy kő esett le a szívünkről. Innen már csak tovább kell dolgozni, és a saját hokinkat játszani, nem úgy, mint a meccs legelején.”

David Musial, vezetőedző, DEAC: ”Úgy jöttünk ide, hogy tudtuk, a Ferencváros személyében egy nagyon jó csapattal találkozunk, akik fizikálisan is nagyon erősek. Próbáltunk defenzíven játszani és kihasználni a sebességünket. Az első játékrészben szerencsések voltunk, hogy gyorsan megszereztük a vezetést. A Fradi jobban játszott, több helyzete volt, de a kapusunk remek napot fogott ki. A második játékrészben már jobban játszottunk, sikerült újabb gólt szereznünk, ezzel izgalmassá tettük a mérkőzést. A Fradi ismét megpróbált egyenlíteni, mi rengeteget dolgoztunk a védekező harmadunkban, de tanulság, hogy egyetlen hiba is elegendő ahhoz, hogy egy Fradi szintű csapat kihasználja. A három a három elleni hosszabbítás mindig lutri, de nem lehetünk elégedetlenek az egy ponttal, és a saját szemszögünkből nézve is egy jó meccset játszottunk.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 352 néző. Játékvezetők: Haszonits, Haszonits, Soltész, Hernády.
Arany: 92,3% (Pleszkán)
K
Hetényi Z.: 93,5% (Nagy P.)
Rantanen, Karmeniemi, Tóth A., Nagy G., Walls
1
Antal, Behal, Izacky, Novotny, Salló
Jászai, Hegyi, Fitzgerald L., Switzer, Pavuk
2
Kovács, Vuorijarvi, Hári, Németh, Turcotte
Sarcia, Lengyel, Tóth G., Roczanov, Tóth Richárd
3
Berta, Hetényi P., Kafka, Molnár, Silló
Tóth Renátó, Farkas, Rafaj
4
Darabos, Erdei, Márton, Szokolov, Vincze
Fodor Szabolcs
E
Musial David, Kecskeméti Áron
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:29 DEB Izacky Salló Behal
1-1 22:11 FTC Pavuk Switzer Lengyel
1-2 32:27 DEB Turcotte Hári
2-2 52:58 FTC Walls
3-2 65:00 FTC GWS Tóth A.
46 Kapura lövések száma 26
8 Kiállításpercek 24

Az FTC-Telekom–DEAC képekben

 

Az FTC-Telekom–DEAC góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum