Az Arizona elindulhat felfelé

   

A Coyotes még sosem nyert párharcot rájátszásban, de a 29 éves John Chayka megpróbálja újrapozicionálni a csapatot.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be az NHL-csapatokat a rövidesen kezdődő új szezon előtt, ezek alapján mi is összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk.

Borzasztóan hullámzó teljesítményt nyújtott az Arizona az elmúlt szezonban. A Coyotes 11 vereséggel nyitott, 20 mérkőzés után csak két győzelemmel állt, sőt a szezon felénél is csak 9 siker állt a neve mellett. Rick Tocchet, a csapat edzője ekkor csak annyit mondott, hogy ez csúnya. Az utolsó 29 mérkőzésen azonban az Arizona visszatért a pokol legmélyebb bugyraiból: 17 győzelem mellett csak kilencszer kapott ki rendes játékidőben, és 7-5-1-es mutatót ért el ebben az időszakban azok ellen a csapatok ellen, amelyek bejutottak a playoffba.

Ezt az időszakot hozná vissza John Chayka, a csapat GM-je, aki komoly erősítéseket hajtott végre a holtszezonban. Először is hosszabbított három kulcsemberrel: az Oliver Ekman-Larsson, Niklas Hjalmarsson, Antti Raanta trióval, majd egy csereügyletet követően megszerezte Alex Galchenyukot a Montrealtól, amely nem tudta ? vagy nem akarta ? kiaknázni a center igazi képességeit. Végül szerződtette a szabadügynök Michael Grabnert, aki az NHL talán leggyorsabbja, és az egész liga egyik legjobb emberhátrányos játékosa. Az biztos, hogy Galchenyuk igazi kincs lehet a Coyotes számára, hiszen a Canadiens szélen használta a játékost, noha az igazi posztja középen van. Rick Tocchet edző garantálta számára a centerposztot, amitől az orosz/amerikai boldogabb, mint valaha.

arizona

A támadószekcióban egy-két rutinos játékostól eltekintve főleg a fiataloké lesz a főszerep. Tavaly nyolc játékos ért el 30 pontot a csapatban, ebből öt 22 évnél fiatalabb volt, köztük az a Clayton Keller, aki 65 pontjával a csapat legeredményesebbje lett, és gyakorlatilag minden újoncrekordot megdöntött a franchise-ban. A 22 évnél fiatalabbak összesen 252 pontot tettek a közösbe, ami a második legtöbb az egész NHL-ben a Colorado mögött, és több mint a duplája a ligaátlagnak (120). Ehhez a nyolcashoz csatlakozhat idén az NHL-ben már bemutatkozott Dylan Strome és az idei drafton ötödik helyen kiválasztott Barrett Hayton. A Coyotes szurkolói azonban nemcsak a fiatalokban bízhatnak, hanem a védelemben is, ami elképesztő módon összeállt az utolsó két hónapra. Február 8-ától az alapszakasz végéig az Arizona kapta a második legkevesebb gólt (69), Antti Raanta pedig messze a leghatékonyabb kapusnak bizonyult, kerek 95%-os védési hatékonysággal és 1,67-es kapottgól-átlaggal.

Jól látható, hogy a Coyotes jó szereplése a szezon harmadik harmadában a védelmen múlt, nem a csatárokon. Ezt a számok is alátámasztják. Az elmúlt három évben 5 az 5 ellen az Arizona 1500-zal kevesebb kapura lövéssel kísérletezett, mint ellenfelei, ami arra utal, hogy támadásépítésben vannak gondok a sivatagban. Ez a speciális egységeknél is visszaköszön, az elmúlt szezonban 17%-kal játszották meg az emberelőnyt, ami a második legrosszabb volt az Ottawáé mögött. Tocchetnek tehát a támadóhármasokat kell úgy összegyúrnia, hogy azok is húzórészeknek bizonyuljanak.

Mi várható? Röviden: szinte bármi, hiszen az Arizona ezzel a hektikus teljesítménnyel a nyugat sötét lova lehet. Egy szezon alatt megmutatta, hogy mindkét arcát elő tudja venni, a legjobbat és a legrosszabbat is. Bármelyik lesz meghatározó, egy dolog biztos: rengeteg a tehetséges fiatal, amihez remek védelem társul. Ha nem is 2019 tavaszán, de egy-két év múlva ezek a csapatrészek összeérhetnek, ami stabil playoffhelyet biztosíthat a Coyotesnak az elkövetkező szezonokban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum