Negyedik Gagarin Kupa-sikerére készül az Ak Barsz

 

Szombaton rajtol a 11. KHL-szezon, négyrészes előzetesünk második felvonásában a Harlamov-divíziót elemezzük.

Pillanatokon belül útjára indul a KHL 2018/19-es idénye. Az elmúlt évhez képest két csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a VHL-be visszasorolt Jugra Hanti-Manszijszkot és a Lada Togliattit. A Csernisov-divízióíról már írtunk, most a Harlamov következik.

Ak Barsz Kazany (elmúlt szezonbeli helyezése: 1.)

A Gagarin Kupa címvédője betartotta a “győztes csapaton ne változtass” filozófiát: a 7 legponterősebb játékos a csapatnál maradt, kapuspárosukat is megtartották, a légiósok terén pedig egyetlen változás történt. Atte Ohtamaa hazatért korábbi klubjához, a finn Kärpäthez csapatkapitánynak, helyére egy NHL-es hátvéd, a kanadai Paul Postma érkezett. Zinetula Biljaletgyinov vezetőedző célja nem lehet más, mint hogy megismételje a klub a 2009-ben és 2010-ben már elért duplázást.

Avtomobiliszt Jekatyerinburg (9.)

A jekatyerinburgiak hiába jutottak be a rájátszásba, edzőváltás történt, a rutinos Vlagyimir Krikunov helyét az Amur eddigi vezetőedzője, Andrej Martyemjanov vette át. Az új tréner magával hozta Vjacseszlav Litovcsenkót, valamint a VHL-be visszasorolt Jugrától és Ladától is begyűjtött 2-2 jégkorongozót. A legnagyobb nevek légiósfronton érkeztek: az amerikai Dan Sexton a Nyeftyehimiktől, Dawes a Barisztól jött, míg a francia Stéphane Da Costa Svájcból igazolt vissza a KHL-be. A hátvédek közül megtartották a 200 centiméter magas, 120 kilogrammos Nyikita Trjamkint, aki részt vehetett a legutóbbi világbajnokságon is.

Metallurg Magnyitogorszk (7.)

A magnyitogorszkiak számára Jan Kovár a legnagyobb veszteség, a 28 éves cseh csatár 5 szezon után érezte úgy, hogy kipróbálná magát az NHL-ben. Egy cseh távozott, egy érkezett, ugyanis Josef Jandacot nevezték ki a csapat vezetőedzőjének. A szakember nem hozott a hazájából légióst, ellenben leigazolta a finn bajnokság elmúlt szezonjának legponterősebb hátvédjét, a svéd?orosz Makszim Matuskint, az idényt a tengerentúlon kezdő, de svéd bajnokként befejező Dennis Rasmussent, valamint a 4 NHL-szezon után Európába visszatérő finn Iiro Pakarinent. Jandac legnagyobb feladata, hogy megtalálja a Szergej Mozjakinnal együttműködni tudó sortársakat.

Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk (10.)

A kisebbik tatár csapatot továbbra is Andrej Nazarov irányítja, aki sorozatban harmadik idényére készülhet immár. Az együttes elveszítette házi pontkirályát, az amerikai Sextont, de megtartotta Andrej Nestrasilt, aki mellé 3 finn csatárt hoztak. Mikael Ruohomaa bajnokként érkezik a Kärpättől, míg Juuso Puustinen és Joonas Nättinen egyaránt a BL-győztes JYP után játszanak a Nyeftyehimikben. A klub ötödik légiósa a cseh Adam Polásek lesz, aki a Szocsitól jött. Legjobb orosz játékosukat, Emil Galimovot megtartották, az orosz?ukrán Alekszej Mihnov személyében pedig rutinos és jó testfelépítésű csatárral bővültek.

Torpedo Nyizsnyij Novgorod (11.)

A Keleti főcsoportba átsorolt együttes komolyabb tapasztalattal nem rendelkező edzővel vág neki az új szezonnak. David Nemirovsky még sosem dolgozott edzőként, 2014-es visszavonulását követően 3 éven át az Admiral sportmenedzsere volt. Egyik legjobb játékosuk, Kaspars Daugavins már a Szpartak jégkorongozója, pótlására két SHL-ből érkezett tengerentúli esélyes: az amerikai Andy Miele és a kanadai Andrew Calof egyaránt a Växjö Lakersből jött. A védelembe két AHL-est hoztak a svéd Philip Holm és a kanadai Mathew Bodie személyében. Az ötödik külföldijük a szlovén Robert Sabolic lesz.

Traktor Cseljabinszk (4.)

A legutóbbi szezonban főcsoportdöntős együttest kapusposzton érte a legnagyobb veszteség: a kétszer is a KHL legjobb védési hatékonyságával zárt Pavel Francouz három év után elhagyta a ligát. Pótlását orosz hálóőrrel próbálják meg, a szintén remekül védő Vaszilij Gyemcsenko mellé megszerezték Alekszandr Szudnyicint a Lokomotivtól. Kevés játékosmozgás zajlott le a cseljabinszkieknél, két új légiós érkezett ligán belülről: az egyaránt olimpikon Alexander Bergström a Szibirtől, Ryan Stoa a Szpartaktól. A vezetőedzői poszton váltás történt, Anvar Gatyijatulin a SZKA stábjába ment, helyére German Tyitovot nevezték ki.

akbarsz2018

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum