Negyedik Gagarin Kupa-sikerére készül az Ak Barsz

 

Szombaton rajtol a 11. KHL-szezon, négyrészes előzetesünk második felvonásában a Harlamov-divíziót elemezzük.

Pillanatokon belül útjára indul a KHL 2018/19-es idénye. Az elmúlt évhez képest két csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a VHL-be visszasorolt Jugra Hanti-Manszijszkot és a Lada Togliattit. A Csernisov-divízióíról már írtunk, most a Harlamov következik.

Ak Barsz Kazany (elmúlt szezonbeli helyezése: 1.)

A Gagarin Kupa címvédője betartotta a “győztes csapaton ne változtass” filozófiát: a 7 legponterősebb játékos a csapatnál maradt, kapuspárosukat is megtartották, a légiósok terén pedig egyetlen változás történt. Atte Ohtamaa hazatért korábbi klubjához, a finn Kärpäthez csapatkapitánynak, helyére egy NHL-es hátvéd, a kanadai Paul Postma érkezett. Zinetula Biljaletgyinov vezetőedző célja nem lehet más, mint hogy megismételje a klub a 2009-ben és 2010-ben már elért duplázást.

Avtomobiliszt Jekatyerinburg (9.)

A jekatyerinburgiak hiába jutottak be a rájátszásba, edzőváltás történt, a rutinos Vlagyimir Krikunov helyét az Amur eddigi vezetőedzője, Andrej Martyemjanov vette át. Az új tréner magával hozta Vjacseszlav Litovcsenkót, valamint a VHL-be visszasorolt Jugrától és Ladától is begyűjtött 2-2 jégkorongozót. A legnagyobb nevek légiósfronton érkeztek: az amerikai Dan Sexton a Nyeftyehimiktől, Dawes a Barisztól jött, míg a francia Stéphane Da Costa Svájcból igazolt vissza a KHL-be. A hátvédek közül megtartották a 200 centiméter magas, 120 kilogrammos Nyikita Trjamkint, aki részt vehetett a legutóbbi világbajnokságon is.

Metallurg Magnyitogorszk (7.)

A magnyitogorszkiak számára Jan Kovár a legnagyobb veszteség, a 28 éves cseh csatár 5 szezon után érezte úgy, hogy kipróbálná magát az NHL-ben. Egy cseh távozott, egy érkezett, ugyanis Josef Jandacot nevezték ki a csapat vezetőedzőjének. A szakember nem hozott a hazájából légióst, ellenben leigazolta a finn bajnokság elmúlt szezonjának legponterősebb hátvédjét, a svéd–orosz Makszim Matuskint, az idényt a tengerentúlon kezdő, de svéd bajnokként befejező Dennis Rasmussent, valamint a 4 NHL-szezon után Európába visszatérő finn Iiro Pakarinent. Jandac legnagyobb feladata, hogy megtalálja a Szergej Mozjakinnal együttműködni tudó sortársakat.

Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk (10.)

A kisebbik tatár csapatot továbbra is Andrej Nazarov irányítja, aki sorozatban harmadik idényére készülhet immár. Az együttes elveszítette házi pontkirályát, az amerikai Sextont, de megtartotta Andrej Nestrasilt, aki mellé 3 finn csatárt hoztak. Mikael Ruohomaa bajnokként érkezik a Kärpättől, míg Juuso Puustinen és Joonas Nättinen egyaránt a BL-győztes JYP után játszanak a Nyeftyehimikben. A klub ötödik légiósa a cseh Adam Polásek lesz, aki a Szocsitól jött. Legjobb orosz játékosukat, Emil Galimovot megtartották, az orosz–ukrán Alekszej Mihnov személyében pedig rutinos és jó testfelépítésű csatárral bővültek.

Torpedo Nyizsnyij Novgorod (11.)

A Keleti főcsoportba átsorolt együttes komolyabb tapasztalattal nem rendelkező edzővel vág neki az új szezonnak. David Nemirovsky még sosem dolgozott edzőként, 2014-es visszavonulását követően 3 éven át az Admiral sportmenedzsere volt. Egyik legjobb játékosuk, Kaspars Daugavins már a Szpartak jégkorongozója, pótlására két SHL-ből érkezett tengerentúli esélyes: az amerikai Andy Miele és a kanadai Andrew Calof egyaránt a Växjö Lakersből jött. A védelembe két AHL-est hoztak a svéd Philip Holm és a kanadai Mathew Bodie személyében. Az ötödik külföldijük a szlovén Robert Sabolic lesz.

Traktor Cseljabinszk (4.)

A legutóbbi szezonban főcsoportdöntős együttest kapusposzton érte a legnagyobb veszteség: a kétszer is a KHL legjobb védési hatékonyságával zárt Pavel Francouz három év után elhagyta a ligát. Pótlását orosz hálóőrrel próbálják meg, a szintén remekül védő Vaszilij Gyemcsenko mellé megszerezték Alekszandr Szudnyicint a Lokomotivtól. Kevés játékosmozgás zajlott le a cseljabinszkieknél, két új légiós érkezett ligán belülről: az egyaránt olimpikon Alexander Bergström a Szibirtől, Ryan Stoa a Szpartaktól. A vezetőedzői poszton váltás történt, Anvar Gatyijatulin a SZKA stábjába ment, helyére German Tyitovot nevezték ki.

akbarsz2018

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 14., csütörtök
EL 17:30 BRAMIS 7-2VÉGE
EL 17:30 GYEDEB 3-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 5-0VÉGE
EL 18:40 TITUTE 4-3 BVÉGE
október 15., péntek
EL 17:30 BRADEB 4-2VÉGE
EL 17:30 GYEFTC 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCMIS 4-1VÉGE
ICEHL 19:15 HCIAVS 1-4VÉGE
október 16., szombat
MK 14:00 WORZEM 7-1VÉGE
EL 14:15 TITETO 1-5VÉGE
    • M4 SPORT
MK 17:15 DABÚJA 8-2VÉGE
ICEHL 19:45 HCBAVS 4-3VÉGE
október 17., vasárnap
EL 16:30 BRAFTC 0-4VÉGE
EL 17:30 GYEMIS 2-1VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 6-3VÉGE
EL 18:30 UTEMAC 2-1 HVÉGE
október 18., hétfő
EL 18:30 CSZSZP 
    • SPORT 2
október 20., szerda
MK 18:40 TITMIK 
Partnerünk
Archívum