Matektudósokra lenne most szükség Torontóban

 

A Maple Leafs újjáépítése túl jól sikerült, a menedzsment hamarosan beüti a fejét a fizetési plafonba. Először William Nylanderrel kellene megállapodni.

Az NHL egyik legnépszerűbb, leggazdagabb, legnagyobb klubja hírnevéhez méltatlanul szerepel évtizedek óta. Utoljára 51 éve nyerték meg a bajnokságot, teljes kilátástalanságukban a szurkolók már a jégre dobálták a mezeiket pár évvel ezelőtt. Ezt elégelte meg a tulajdonosi kör egy idő után, és kezdett teljes újjáépítésbe. Amikor erre az a klub vállalkozik, amely hosszú évek óta első a Forbes legértékesebb csapatokat összesítő listáján, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan változások történnek, amelyek az egész ligát megrengetik. A feladatra összeállt az egyik legnagyobb tudású menedzsment, amit el lehet képzelni: 2014-ben Brendan Shanahan lett a klub elnöke, 2015-ben érkezett Lou Lamoriello az általános igazgatói posztra, aki aztán rekordfizetésért, 8 évre 50 millió dollárért meg is szerezte Mike Babcockot vezetőedzőnek.

Az újjáépítés ezzel hivatalosan is elkezdődött, elsőként a buldózert vették elő, és megszabadultak szinte minden játékostól, aki bármilyen értéket képviselt. A cél az volt, hogy minél több helyet szabadítsanak fel a fizetési plafon alatt, másrészt hogy minél több draftjogot gyűjtsenek be. A söprésnek esett áldozatául Phil Kessel is, akinek később meghatározó szerepe volt abban, hogy a Pittsburgh két Stanley Kupát nyert egymás után. A szakmai stáb türelmet kért, de az elvégzett munka hamarabb hozta meg gyümölcsét, mint arra bárki számított. A csapat, amely 2005 és 2016 között mindössze egyszer jutott be a rájátszásba, tavaly és idén is ott volt, igaz, mindkétszer kiesett már az első körben. Erre idén nyáron érkezett John Tavares ? aki hét évre évi 11 millió dollárért írt alá.

The Toronto Maple Leafs have signed John Tavares for seven years, $77 million.

Ha vetünk egy pillantást a 2017/18-as szezon statisztikáira, azt látjuk, hogy a csapat kanadai táblázatának élén három nagyon fiatal játékos található: Mitch Marner (82 meccsen 69 pont), Auston Matthews (62 meccsen 63 pont) és William Nylander (82 meccsen 61 pont). Közülük Nylander a legidősebb, Hári János egykori örnsköldsviki csapattársa májusban töltötte be a 22-t. Marner szintén májusban lett 21, Matthews szeptemberben lesz ugyanennyi. A két 21 évesnek még egy éve van hátra az újoncszerződéséből, Nylanderé viszont már lejárt, ő jelenleg RFA-státusban van. Mindhárom játékos kifejezte abbéli szándékát, hogy maradni szeretne, és a klub is mindent megtesz annak érdekében, hogy hosszú távra magához láncolja őket. Ez nem is csoda, hiszen ha így történik, a fél évszázados sikertelenség után valós esélyük lenne megszerezni a kupát.

Igen ám, de ezt könnyebb mondani, mint megcselekedni. A probléma ott kezdődik, hogy jelenleg 13 millió dollárnyi helyük van, ami a három játékosra bizonyosan nem lesz elég, pedig már idén nyáron is jelentős áldozatokat hoztak: megváltak James van Riemsdyktól és Tyler Bozaktól, akik ketten együtt közel 100 pontot értek el a legutóbbi szezonban. A három titánnal kapcsolatban az is gondot okoz, hogy bár Matthews közülük a legfontosabb, nem vele kell megegyezni először. Az ő szerződése csak jövő év július elsején jár le, és többször elmondta már, hogy esze ágában sincs elkapkodni a dolgot. A legsürgetőbb a helyzet William Nylanderrel, aki hármuk közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az elmúlt két évben. Vele kell megállapodni először, annak ismerete nélkül, hogy a másik két játékossal hogyan tudnak dűlőre jutni.

nylander_marner_matthews

Nylander tehát RFA-státuszban van. Ez azt jelenti, hogy mivel még nincs 27 éves, és nincs hét éve a ligában, ezért klubjának vannak bizonyos előjogai a hosszabbítás terén. A svéd megállapodás nélkül is elkezdheti a szezont, de legkésőbb december elsejéig meg kell egyezniük a folytatásról. Ha ez nem történik meg, akkor ő a szezonban már nem játszhat. A megállapodásnak többféle módozata létezik: ha nem szorítana a fizetési plafon, akkor a klub és a játékos hosszú távú szerződést kötne. De mivel a csapatok nem költhetnek bármennyit bérekre, így ez nem feltétlenül fog megvalósulni. Ennek hiányában még mindig lehet egy nagy értékű áthidaló szerződést kötni, amelyek jellemzően két évre szólnak. Ez rugalmasságot biztosítana a menedzsmentnek, konkrétan két évet adva arra, hogy megteremtsék a helyet a kiváló játékos szerződése számára. Nylander azonban elmondta, hogy ő mindenképpen hosszú távra szeretne szerződni. Ha semmiképpen nem tudnak megegyezni, akkor a klubnak úgynevezett minősítő vételi ajánlatot kell letennie a játékos elé. Ennek összege is pontosan szabályozott, Nylander esetében a tavalyival megegyezően valamivel több, mint 1,7 millió dollárról van szó.

De mennyit is érhet Nylander a piacon? Három 21 éves csatár kötött nemrégiben hosszú távú szerződést, akik összehasonlíthatók a kanadai?svéd játékossal. Nylander 185 meccsen 135 pontot ért el (meccsenként 0,73), lőtt 48 gólt (meccsenként 0,26). David Pastrnak hat évre írt alá a Bruinsszal évi 6,67 millió dollárért. Ő 172 meccsen 123 pontot (meccsenként 0,72) és 59 gólt (meccsenként 0,34) hozott össze. A dán Nikolaj Ehlers hét évvel hosszabbított a Winnipeggel, évi 6 millióért, ő 154 meccsen 102 pontot (meccsenként 0,66) és 40 gólt (meccsenként 0,26) szerzett eddigi karrierje során. A harmadik játékos a szintén svéd Filip Forsberg, aki hat évre szerződött évi 6 millió dollárért a Nashville Predatorsszal. Forsberg 182 meccsen játszott eddig, ezeken 133 pontot (meccsenként 0,73) és 60 gólt (meccsenként 0,33) ért el. Ezek alapján Nylander 6-6,5 millió dollárra számíthatna.

nylander

De itt kezd el igazán bonyolódni az ügy. A Maple Leafs 2019/2020-as kerete jelenleg 11 játékosból áll, ennyinek van érvényes szerződése. E szerződések összértéke a CapFriendly számításai szerint 48,6 millió dollár. Jelenleg a fizetési plafon 79,5 millió dollár, ha ez jövőre emelkedik is, aligha fogja meghaladni a 82 milliót. Ha ezt hipotetikusan elfogadjuk, a már elköltött közel 49 millió mellett 33,4 millió dollár marad kb. 12 játékos szerződtetésére. Ha Nylander mondjuk 6,4 millió dollárért ír alá, akkor marad 27 millió. Matthews értéke 11 millió dollár lehet, Marneré 8 millió. Ha ők is aláírnak, a csapatnak 8 millió elkölthető dollárja marad, amiből nem kevesebb, mint 9 játékos szerződését kell megoldani. Ráadásul a csapat leggyengébb pontja a védelem, kapus- és hátvédposzton is rájuk férne az erősítés.

Ez így megoldhatatlan képletnek tűnik. Két eset lehetséges. Vagy valamilyen kreatív megoldással sikerül újraírni a képletet, vagy a játékosoknak kell jelentős áldozatot hozniuk annak érdekében, hogy továbbra is a kupagyőzelemre esélyes csapat tagjai maradhassanak. John Tavares meghozta ezt az áldozatot, az Islandersszel 8 évre is szerződhetett volna, más klubok többet kínáltak, mégis Torontót választotta évi 11 millióért. Igen ám, de Nylander Calgaryban született, Matthews Arizonában, egyedül Marner torontói. A gyakran felülértékelt lokálpatriotizmus tehát Nylandernél eleve szóba sem jöhet.

A harmadik lehetőség, hogy mint az életben annyiszor, a legjobb szándékok mellett sem sikerül megállapodni, és a három csatárból legalább egytől meg kell válnia a klubnak. A helyzet paradox, hiszen ebben az esetben a fizetési plafon, amit a kiegyenlítettség növelése érdekében vezettek be, már akkor elkezd szorítani, amikor a sikereknek még nyoma sem volt. Olyan csapatnak kell jelentős áldozatot hoznia, amely az elmúlt 13 szezonból tíz alkalommal be sem került a rájátszásba, a maradék háromban pedig már az első körben kiesett. Az biztos, hogy az idén Lou Lamoriellót váltó 32 éves Kyle Dubasnak minden tudására szüksége lesz annak érdekében, hogy valamiképpen lehetővé tegye a lehetetlent.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum