Bob Hartleyval újra nagy lehet az Avangard

 

Az omszki KHL-csapatra érdekes szezon vár: irányvonalváltás és a hazai pálya elvesztése után kellene újra élcsapattá válnia.

Rövidesen útjára idul a KHL 2018/19-es idénye. Az elmúlt évhez képest két csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a VHL-be visszasorolt Jugra Hanti-Manszijszkot és Lada Togliattit.  A KHL-csapatok bemutatását a Csernisov-divízióval kezdjük.

Csernisov-divízió

Admiral Vlagyivosztok (elmúlt szezonbeli helyezése: 22.)

A távol-keleti csapat gyakorlatilag teljesen új kerettel vág neki a szezonnak: miután az elmúlt idényben anyagi gondokkal küzdöttek, sok csalódott játékos távozott, mindössze 8 olyan jégkorongozójuk van, akik legalább 20 meccsen játszottak a csapatban. A keretet VHL-esekkel, nagyobb klubok peremembereivel, valamint a KHL-ből kizárt csapatok játékosaival ? a Ladából 5, a Jugrából 2 hokis érkezett ? töltötték fel. Kapusposzton gyengültek, Igor Bobkovot a Lokomotiv-nevelés, de az elmúlt szezont a Ladánál töltő Anton Kraszotkinnak kell pótolnia. Szergej Szvetlov vezetőedzőnek nem lesz könnyű dolga a légiósokat nélkülöző kerettel.

Amur Habarovszk (13.)

A másik távol-keleti klub több kulcsjátékosát is elvesztette. A habarovszkiaktól távozott Juha Metsola, a finn kapus a 3 szezonja alatt alig hagyott ki mérkőzést. Pótlására cseh kapus érkezett: a 26 éves Libor Kasík eddigi pályafutását szülővárosa klubjában, a Zlínben töltötte. Az Amur a cseh vonalra lépett, megtartotta Tomás ZohornátJan Kolárt és Michal Jordánt, valamint Kasík mellett leigazolta a Metallurg korábbi csatárát, Tomás Filippit. Szükség is volt a megszerzésére, ugyanis a SZKA elvitte a messze legjobb támadót, Alekszej Bivalcevet, valamint a 4. legponterősebb Oleg LitNyikolaj Borscsevszkij legutóbb 2010-ben dolgozott vezetőedzőként, azóta csak másodtrénerként számítottak rá a KHL-csapatok.

Avangard Omszk (12.)

Kalandos nyarat tudhat maga mögött az omszki klub. Makszim Szusinszkij klubigazgató Bob Hartleyt nevezte ki vezetőedzőnek, a kanadai tréner pedig a svéd légiósok helyett főleg kanadaiakat hozott. A kapuba megszerezték a finn Karri Rämőt, ám ő hat hónapra kidőlt, ezért Alekszej Murigint is begyűjtötték harmadik kapusigazolásuk, Igor Bobkov mellé. A támadósorba eddig két kanadai érkezett a Lokomotivtól, David Desharnais és Maxime Talbot. A hazai játékosok közül a CSZKA-s Kirill Petrov és a Jugra házi gólkirálya, Pavel Varfolomejev a legnevesebb igazolás. Az Avangard helyzetét nehezíti, hogy csarnokgondjaik adódtak, így otthonuktól 2500 kilométerre, a Moszkva melletti Balasihában játsszák majd hazai meccseiket az egész szezonban.

Barisz Asztana (19.)

A kazahoknál folytatódik az a tendencia, hogy mindegyik szezonnak új vezetőedzővel vágnak neki. Idén sincs ez másként, a legutóbbi szezont az Avangardnál töltő Andrej Szkabelka próbálhatja bevinni a klubot a rájátszásba. A légiósok közül csak Darren Dietz és Matt Frattin maradt, hozzájuk három kanadai honfitársuk, a KHL-rutinnal nem rendelkező Patrice Cormier és Curtis Valk, valamint a Kunlun korábbi játékosa, Jesse Blacker jött, továbbá a svéd André Petersson is a kazahokat választotta az Avangard után. A kapuban is köszönthetnek egy újabb külföldit: a honosítása után kazah?svéddé vált Henrik Karlsson váltótársa a cseh Dominik Hrachovina lesz.

Kunlun Peking (23.)

A KHL kínai csapata elsőre bejutott a rájátszásba, aztán a második idényében leszerepelt. A keret fluktuációja folytatódik, csak 10 játékosukat tartották meg, hozzájuk igazoltak másfél tucatnyi újoncot. A friss igazolások közül heten kanadaiak, hárman-hárman csehek és finnek. Kapusposzton nagy veszteség érte őket, Magnus Hellbergre lecsapott a SZKA, a svéd hálóőrt a Ladától érkező Alekszandr Lazusinnak és a Szalavat Julajevből kiszorult Ivan Nalimovnak kell pótolnia. A csapat felépítése egy fiatal finn edzőre, a Tapparával Liiga-ezüstérmes Jussi Tapolára vár.

Szalavat Julajev Ufa (8.)

A 2011-ben Gagarin Kupa-győztes baskírok a keret magját egyben tartották, a csapat 10 legponterősebb játékosa közül csak 2 távozott, 5 légiósukból 4-en is maradtak. Kapusposzton újítottak: a kanadai Ben Scrivens helyett az Amurtól igazolt Juha Metsolára vár a feladat, hogy minél jobb szerepléshez segítse a csapatot. A finn Erkka Westerlund helyett a klub egyik korábbi játékosa, az Ufában született Nyikolaj Culigin látja el a vezetőedzői feladatot. A 43 éves tréner még sosem irányított felnőttcsapatot.

Szibir Novoszibirszk (17.)

Ha a Szalavat Julajevnél azt írtuk, egyben tartották a csapatot, a legutóbbi rájátszásról éppcsak lemaradt novoszibirszkieknél az ellenkezője történt. Az elmúlt évekhez hasonlóan legjobbjaikat elvitték a nagycsapatok, a CSZKA Vjacseszlav OsznovintKirill Vorobjovot és Andrej Jermakovot húzta be pénzügyi kompenzációért cserébe. Mind az öt légiós elhagyta a Szibirt, helyükre 1 kapus, Danny Taylor és 4 csatár, az egyaránt finn Julius Junttila és Jukka Peltola ? előbbi aranyérmesként és MVP-ként, utóbbi ezüstérmesként érkezik ?, valamint a finn bajnok és gólkirály francia Charles Bertrand és a KHL-tapasztalattal is rendelkező kanadai, Cory Emmerton jött. Az erősnek tűnő légióskontingenst és az orosz játékosokat a legutóbbi szezon közben kinevezett trénernek, Vlagyimir Jurzinovnak kell összehangolnia.

avangardszalavat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum