Karlsson, Panarin, Bobrovszkij ? mi lesz velük?

 

Mind a három sztárjátékos utolsó évét kezdi csapatánál, és mind a három visszadobta az első hosszú távú ajánlatot.

Van egy időbeli hullámzásuk ezeknek az NHL szintjén is meghatározó jelentőségű hosszabbításoknak. A csapatok általában igyekeznek még az utolsó év megkezdése előtt megállapodni a játékosokkal. Ami ezekben az esetekben nem jött össze. A következő fontos dátum a szeptember közepe, ekkor kezdődnek az edzőtáborok. Artyemij Panarin ki is jelentette, hogy ügynöke csak addig hallgat meg újabb ajánlatokat a Columbus Blue Jackets vezetőségétől, ő utána kizárólag a játékra szeretne koncentrálni. A következő kulcsdátum a február végi átigazolási határidő, amit a július elsején megnyíló szabadpiac követ. A szerződések meghosszabbítására persze bármikor sor kerülhet, de a kulcsdátumok idején megnő a nyomás, és ennek eredményeként a hírek is megszaporodnak. Mivel az edzőtáborok három hét múlva nyitnak, most érthető módon ismét több információ kerül napvilágra. Ezeket ismertetjük röviden.

A játékosokban annyi a közös, hogy mindhárman a legkiválóbbak közé tartoznak posztjukon. A svéd Erik Karlsson már korábban kijelentette, hogy el akar jönni Ottawából, Panarin annyit mondott, nem biztos, hogy a következő nyolc évét Columbusban képzeli el. Szergej Bobrovszkij alapvetően a pénz felől közelítette meg a kérdést. A kiváló hálóőr a liga egyik legjobban fizetett kapusa akar lenni, a hírek szerint Carey Price-éhoz hasonló szerződést szeretne magának. Ettől már most sincs messze, hiszen közel 7,5 millió dollárt keres évente, de Price évi 10,5 millióról állapodott meg a Montréallal. Bobrovszkij szeptember 20-án lesz 30 éves, az alapszakaszban igen jó teljesítményt nyújtott, 65 meccsen védett, ez az egyik legtöbb a ligában, 2,42 gólt kapott meccsenként, 92,1%-kal fogott, ezek a mutatók szintén a legjobbak között vannak, különösen ha a terhelés mértékét is tekintetbe vesszük. Ám klubja egyelőre ódzkodik a hosszabbítástól, mert a rájátszásban a teljesítménye jelentősen romlott, meccsenként 3,2 gólt kapott, védési hatékonysága 90%-ra esett. Ráadásul eddigi karrierje során még egyszer sem érte el a 91%-ot playoffban, ami aggasztó lehet, még egy kétszeres Vezina-díjas kapus esetében is.

Panarin-Bobrovsky-Blue-Jackets

Panarin esete érdekesebb. Nyáron kapott érte ajánlatokat a Blue Jackets más kluboktól, de Jarmo Kerkalainen általános igazgató egyiket sem találta megfelelőnek egy játékosért, aki 81 meccsen 82 pontot termel. Panarin iránt a hírek szerint a Los Angeles Kings, a New York Rangers, a New York Islanders, a Florida Panthers és a Tampa Bay Lightning érdeklődik a legintenzívebben, de korábban ő maga azt nyilatkozta, hogy szívesen visszamenne Chicagóba is. Tampában nem lenne magányos, hiszen Nyikita Kucserov és Andrej Vasziljevszkij is ott játszik, legutóbb épp előbbi posztolt egy képet a twitterén, amint Vasziljevszkijjel állnak a homokos strandon. Alá azt írta a csatár: Vaszi és én megmutatjuk Artyemijnek, milyen jó Tampában játszani. A Lightningnak azonban nincs sok pénze, jelenleg közel 77 millió dolláros a bérkerete, vagyis mindössze 2,5 millió dollárja maradt. Jövőre ez több lesz, de Panarin 10 milliós fizetéséhez semmiképpen sem eléggé, tehát el kell küldeniük valakit, ha tényleg meg akarják szerezni. De New York is topdesztináció lehet Panarin számára. A problémát ez esetben az jelenti, hogy a Rangers jelentős átalakításon megy keresztül, és nem szeretnének a jövő rovására bevásárolni. 2019. július elsején komoly vevőként léphetnek színre, ha addig más klub nem csap le a játékosra. Ha már New York, a Tavarest elveszítő Islanders is szóba került, akárcsak a Florida Panthers, amelynek komoly csereértékei vannak olyan játékosokból, akik az első két sor valamelyikében is képesek megállni a helyüket: négy hokisuk ért el legalább 27 gólt és 65 pontot, 12 lépte át a húszpontos határt, ilyesmire más csapat nem volt képes tavaly.

Legutóbb Erik Karlsson körül indult el a híráradat. Előbb Elliotte Friedman dobta be a Vancouver nevét mint lehetséges vevőét, de aztán ezt gyorsan cáfolták az érintettek. A Canucks szakvezetése határozottan tagadta, hogy bármilyen értéket feladnának a svéd bekkért, később olyan hírek érkeztek, melyek szerint a hét kanadai csapat egyike sem érdekli, az USA-ba szeretne szerződni. Majd a játékos maga kereste meg a sajtót, hogy ebből semmi nem igaz ? ilyenek ez a pletykák, sosem lehet tudni, mennyi igaz belőlük. A jólértesültek mindenesetre három klubot szoktak kiemelni mint legvalószínűbb célpontot Karlsson számára: a Tampát, a Dallas Starst és a Vegas Golden Knightsot. Az üzletet hátráltathatja, hogy karrierje legrosszabb idényén van túl, magánéleti tragédiák mellett a bokája is megsérült. Más kérdés, hogy ezzel együtt 62 pontot ért el hátvédként.

Hogy a három játékos végül hol fog kikötni, az nagyban múlik a felek üzleti érzékén. Az eladói oldalon az a feladat, hogy a lehető legtöbbet préseljék ki a vevőkből, miközben pontosan tudja mindenki, hogy július elsejétől ezek a klasszisok ingyen elvihetők. A vevői oldalon az jelenti a problémát, hogy fel kell mérni a többi potenciális versenytárs ajánlatait, majd ezekhez a becsült kondíciókhoz képest kell jobbat felmutatni. A képletet bonyolítja, hogy a várható haszon mértéke nagyban függ attól, meddig jut az adott csapat a rájátszásban. Márpedig az átigazolási határidő idején ez sokkal világosabban kirajzolódik, mint a szezon elején. Hatalmas pókerjátszmának vagyunk tanúi tehát. Kevéssé valószínű ugyan, hogy a szezon kezdete előtt megkötessenek ezek az üzletek (erre épp Karlsson esetében van a legnagyobb esély), ám izgalomban nem lesz hiány.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum