Mit hozott a németeknek az olimpiai ezüst?

 

Jó néhány fiatal játékos kapott NHL-szerződést, ami hozzájárulhat a német hoki további fejlődéséhez.

A pjongcsangi téli olimpiai játékok NHL-esek nélkül zajlottak ugyan, ám izgalmakban és meglepetésekben így sem volt hiány. A legnagyobbat a DEL-ből verbuvált német válogatott dobta, amely 56 másodpercre volt az ötkarikás aranytól. A németek szereplése egyáltalán nem úgy kezdődött, hogy akár az ezüstérem is kisülhet belőle. Kezdésképpen kikaptak 5-2-re a finnektől, majd 1-0-ra a svédektől. Az utolsó csoportmérkőzésen Norvégiát büntetőkkel verték 2-1-re, így a kvartett harmadik helyén végeztek. A nyolc közé jutásért Svájcot ütötték el a továbbjutástól, a negyeddöntőben a svédeket verték hosszabbításban. Az igazi szenzáció ekkor következett, Kanada ellen vezettek 3-0-ra és 4-1-re is, végül 4-3-mal verték ki a címvédőt. A döntőben az oroszok ellen vesztes helyzetből fordítottak a harmadik harmadban, ám nem bírták az utolsó perceket, Guszev emberhátrányban egyenlített, majd a ráadásban megszerezték a győzelmet.

A 25 fős német keret csupa otthon játszóból került ki, heten képviselték a Red Bull Münchent, hatan az Adler Mannheimet, hárman az Eisbären Berlint, a Kölnt és a Nürnberget, ketten a Wolfsburgot, illetve az Ingolstadt is adott egy játékost a válogatottba. A két hónappal későbbi dániai világbajnokságra aztán 12-en utaztak ebből a keretből, sérülés miatt visszamondta a tornát az első számú kapus, Danny aus den Birken, akit Pjongcsangban az olimpia legjobb hálóőrének választottak, és így tett Frank Mauer, Daryl Boyle és Frank Hördler is. Brooks Macek személyes okokból hiányzott, Christian Ehrhoff visszavonult. Bár Észak-Amerikából érkezett segítség, 7 játékos jött át a tengerentúlról a vb-re ? köztük Leon Draisaitl, Korbinian Holzer és Dennis Seidenberg az NHL-ből ?, a német válogatott nem tudta megismételni olimpiai teljesítményét. Csoportjukban csak a kieső Dél-Koreát tudták legyőzni, és bár minden mérkőzésen pariban voltak ellenfelükkel ? a dánoktól és a norvégoktól büntetőkkel, a finnektől hosszabbításban kaptak ki ?, csupán a 11. helyen végeztek. Draisaitl, az Edmonton ásza hozta a tőle elvárhatót, 2 gólt lőtt és 7 gólpasszt adott, a többiek viszont elmaradtak tőle. A jól sikerült olimpiai szereplés azonban több fiatal játékos előtt így is megnyitotta az utat a tengerentúlra.

gercan-og

Fotó: Matt Zambonin (HHOF-IIHF Images)

Elsőként májusban érkezett a hír, hogy Dominik Kahunt, a Red Bull München fiatal csatárát leigazolta a Chicago Blackhawks. A még csak 23 éves hokis 4 szezont húzott le a bajor csapatnál, ebből utolsó három évében bajnoki címet ünnepelhetett. 157 német meccsén 39+72 pontot termelt. Az olimpián két gólt szerzett, a svédek ellen a negyeddöntőben volt eredményes szólóból, illetve a döntőben ő egyenlített a harmadik harmadban, valamint kiosztott 3 asszisztot is. A világbajnokságot 1+2-vel zárta. Kahunnak ismerős lehet majd a kisebb pálya, hiszen juniorévei során 2 évet játszott a kanadai OHL-ben. A Chicago két évre szóló szerződést ajánlott neki.

Kahun sortársát, Yasin Ehlizt a Calgary Flames szerződtette. A kanadai klub egyéves, kétirányú, 650 ezer dollárt garantáló szerződést íratott alá a 25 éves szélsővel. Ehliz a Bad Tölzben nevelkedett, de felnőtt karrierjét már a Nürnbergnél kezdte, a 2010/11-es szezon óta erősítette az Ice Tigerst. 333 DEL-alapszakaszmeccsén 223 pontot szerzett, ehhez tett hozzá 35-öt 53 playoffmeccsen. Az olimpián nem volt eredményes, de háromszor kiszolgálta társait. A világbajnokságon Draisaitl mellett 3+2-ig jutott. A szezont minden bizonnyal az AHL-es farmcsapatnál, a Stockton Heatnél kezdheti. Ehliz jelenleg Bad Tölzben készül Korbinian Holzerrel egyetemben. Holzernek ? aki a vb-n már ott volt, de az olimpián nem lehetett ? az Anaheim mezében 16 meccs jutott tavaly.

A német bajnok Red Bull München még egy játékost küld Amerikába: Brooks Macek a Vegas Golden Knightshoz igazolt. A winnipegi születésű 26 éves kanadai?német két bajnokságot nyert a bajorokkal, miután utánpótláséveit követően Németországba igazolt. Három szezont húzott le az Iserlohn Roostersnél, mielőtt Münchenbe került volna. A Red Bull-aranyakban nagy részt vállalt, az első rájátszásban 17, a másodikban 15 pontot szerzett, az előző idényben a DEL gólkirálya lett. Az olimpián 2 gólt lőtt és ugyanennyiszer szolgálta ki társait, a világbajnokságot személyes okokból lemondta. Macek, akit még 2010-ben draftolt a Detroit a hatodik körben, egyéves, kétirányú szerződést írt alá, amely az NHL-ben 650 ezer dollárt, az AHL-ben 175 ezer dollárt garantál számára. A szezont várhatóan a Vegas fiókcsapatánál, az AHL-es Chicago Wolvesnál kezdheti.

A német lapok arról is írnak, hogy Marcel Noebels személyében még egy válogatott játékos teheti át székhelyét az NHL-be. A 26 éves szélsőt 2011-ben draftolta a Philadelphia a negyedik körben, de csak az AHL-ig jutott. 2014-ben tért vissza hazájába, 4 szezont húzott le a Berlinnél. A hírek szerint meghívót kapott a Boston Bruins edzőtáborába. Noebels jelenleg a berliniekkel készül, szeptember közepén repül át a Bruinshoz, és az ott nyújtott teljesítményétől függően folytathatja a tengerentúlon vagy térhet vissza az Eisbärenhez.

Ugyanakkor még nem tettünk említést Tobias Riederről és Tom Kühnhacklról, akik évek óta a világ legjobb bajnokságában játszanak, és az idei válogatott szereplésüket NHL-es kötelezettségeik miatt hagyták ki. Ha az előbb említett fiatalok is meg tudnak ragadni Észak-Amerikában, akkor bátran állíthatjuk, hogy a német jégkorong még magasabbra jut az elkövetkezendő időszakban.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum