Ovecskin mindig ugyanúgy csinálja

 

Összehasonlították az NHL mesterlövészeit abból a szempontból, hogy ki hogyan és honnan szerzi a legtöbb gólt.

Travis Yost, a TSN szakírója és analitikusa arra volt kíváncsi, hogy a legjobb játékosok hogyan és honnan szerzik a legtöbb gólt, ezért megvizsgálta azon játékosok góljait, akik legalább 30 találatot szereztek a mögöttünk álló szezonban. Természetesen minden ilyen elemzés Alekszandr Ovecskinnel kezdődik. Az orosz csatár 13 éve érkezett meg az NHL-be, 1003 alapszakaszmeccsen 607 gólt szerzett. Tudománya páratlan, a legközelebb hozzá Patrick Marleau áll az aktív játékosok közül, 535 góllal, de neki félezernél több meccsre volt ehhez szüksége. A rangsorban a harmadik Rick Nash (437 gól), a negyedik a másik korszakos zseni, Sidney Crosby (411 gól). Ezek után nem is csoda, hogy a mögöttünk álló szezonban már hetedszer lett gólkirály. Abból a szempontból viszont mindenképpen meglepő a dolog, hogy Ovecskin nem variálja túl: elfoglalja a tréfásan csak az irodájának nevezett helyét a baloldali bedobókör tetején, majd elemi erővel kapura bombáz. De hiába a sablonosság, hiába tudják a kapusok és a hátvédek is, hogy mi következik, olyan erővel, olyan gyorsan és pontosan lő, hogy egyszerűen nincs mit tenni ellene. Akit közelebbről is érdekel az orosz zseni lövőtechnikája, az erre a linkre kattintva találhat egy videót, amin Robby Glantz részletekbe menően elemzi a részleteket. A még szerencsésebb fiatalok ezt testközelből is megtapasztalhatják, hiszen a hónap végén Budapestre látogat a kiváló szakember.

Yost szerint Ovecskinhez a legközelebb Patrik Laine áll. A Winnipeg szélsője ugyanúgy szeret a bedobókörben cirkálni, és onnan célozni, de orosz vetélytársával ellentétben nem a kapás-, hanem a pattintott lövések mestere, legalábbis a százalékos mutatót tekintve. A szakíró számításai szerint teljesen más stílust képvisel Eric Staal. A Minnesota veterán centerének nincs kedvenc pozíciója, de halálosan pontos és gyors csuklójának köszönhetően 42 alkalommal volt eredményes az elmúlt szezonban.

goal-scoring type

Yost készített egy táblázatot, amelybe minden játékos belekerült, aki legalább 30 gólt szerzett. A táblázatban balról jobbra a játékos neve, csapata és elért góljai láthatóak, majd a gólszerzési módok. Sorrendben: fonák, beleszúrás, kapáslövés, pattintott lövés, beleérés, kaput megkerülve, csuklólövés.

A táblázatot böngészve kiderül, hogy Brad Marchand a legjobb fonákkal. Góljainak majdnem a 30%-át szerezte ily módon, és ezzel zsinórban másodszor lett a kategória legjobbja. Marchand egyébként is a műfaj királya, 2007 óta hatszor szerzett egy játékos legalább kilenc gólt fonákkal, ebből négyszer a Boston játékosa tette ezt. A másik kettő Corey Perry és Jamie Benn voltak. Azok a játékosok, akik jól dolgoznak a kapu előtt, rengeteg gólt szereznek beleszúrással és beleéréssel. Ennek a két módszernek a mestere Brendan Gallagher és James van Ryemsdyk, előbbi a góljai 29%-át, utóbbi a 24%-át érte el a korong irányát megváltoztatva. real6

Önmagukhoz képest gyengébb szezonjuk miatt Steven Stamkos és Filip Forsberg nem szerepel a táblázatban, hiszen előbbi 27, utóbbi 26 gólt szerzett. Ettől függetlenül nem érdemes szó nélkül hagyni őket. Stamkos kapáslövése ugyanis még Ovecskinénél is erősebb. A táblázatból látható, hogy az elitjátékosok góljaik 7%-át szerzik kapáslövésből. Ovecskinnél ez az arány felmegy 35%-ig, Stamkosnál pedig 45%-ig. Nem véletlen, hogy amikor nem az orosz csatár lett a gólkirály, ő happolta el előle ezt a címet kétszer is. Velük ellentétben Filip Forsberg leheletfinom csuklójáról híres. Az egész NHL-t tekintve a gólok valamivel több mint fele csuklólövés után érkezik, viszont a Nashville Predators fiatal svéd szélsőjénél ez arány elképesztően magas: 88%.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum