Mi is a bajnoki aranyat szeretnénk megszerezni

 

A DVTK Jegesmedvéktől érkezett Tóth Adrián szerint teljesen más lesz az idei Ferencváros, mint a korábbiak.

Alaposan belehúzott a Ferencváros az idei átigazolási szezonban, hiszen magyar válogatott játékosok egész sorával tudott megegyezni. Tóth Adrián az elmúlt hat évet Miskolcon töltötte, szép időszak van mögötte, hiszen háromszor is magasba emelhette a bajnoki serleget. A siker ízét hamar megérezhette, hiszen már 18 évesen belőtte első gólját a Fehérvár EBEL-csapatában. ?A fehérvári utánpótlásban nagyon jól ment a játék, 17 évesen már a farmban, a Titánoknál kaptam lehetőséget. A következő szezonban indult a MOL Liga, ott is jól teljesítettem, amiben nagy szerepe volt Hajós Rolandnak, a sortársamnak. Az utánpótlásban is együtt játszottunk, remekül megértettük, húztuk, segítettük egymást. Nekem abban az évben 33 ligameccsen összejött 28 pont, 14-14 gól és assziszt képében. Az EBEL-csapatot sérüléshullám sújtotta, így felhívtak oda, és már az első mérkőzésemen be is találtam. Mondanom sem kell, hogy nem volt nálam boldogabb ember akkor.?

A nem akármilyen belépő után azonban a következő szezonra kölcsönadták Tóthot a Miskolci Jegesmedvékhez, ahol ? még mindig tinédzserként ? hozta a pont/meccs átlagot: 24 találkozó, 9 gól, 15 gólpassz. ?Abban a szezonban nem volt farmcsapata a Volánnak, és hiába edzettünk az EBEL-esekkel, csak az U20-as gárdában tudtunk mérkőzést játszani. A fehérvári és a miskolci vezetők jóban voltak, így jött a megoldás, hogy négy-öt hasonló cipőben járó társammal együtt inkább a felnőttbajnokságban játsszunk a fejlődésünk érdekében. Nagyon jó emlékeim vannak az első miskolci évemről. Akkor a Jegesmedvék még amatőrcsapat volt, mindenki munka vagy tanulás mellett jégkorongozott, és nagyon jó társaság jött össze. A Magyar Kupában harmadikok lettünk, ami óriási sikernek számított, hazai pályán pedig legyőztük a nagyon erős Dunaújvárost. Szóval jó volt akkor ott lenni.?

A következő két évben Tóth Adrián ontotta a pontokat a Titánoknál a MOL Ligában (2010/11-es szezon: 29 mérkőzés, 16 gól, 18 assziszt, 34 pont, 2011/12-es idény: 15 mérkőzés, 12-12 gól és gólpassz, 24 pont), és egyre több lehetőséget, 13, illetve 38 mérkőzést kapott az EBEL-ben, csakhogy mégsem tudott ott megragadni. ?Az utánpótlásban, majd a farmcsapatban abszolút pontszerző poszton játszottam, a feladatom a góllövés és az előkészítés volt. Ebben a szerepben nagyon jól éreztem magam, passzolt hozzám. A Volánban viszont ilyen pozíciókban olyan játékosok voltak, mint Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs vagy Sofron István, őket kiszorítani szinte lehetetlen volt. Kevin Primeau vezetőedző egyik feladata a fiatalok beépítése lett volna, de mégsem adott sem nekem, sem más társamnak lehetőséget. Inkább kaptak jégidőt a légiósok, illetve az idősebb magyar játékosok. Nekem a negyedik sorban jutott meccsenként néhány csere. Sem fejlődni, sem bizonyítani nem tudtam. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy Kevin Primeau nagyon sokat foglalkozott velünk, fiatalokkal az edzéseken és azok után is külön. Rengeteg dolgot tanultunk tőle, ami akkor még abszolút új volt: mindig a korong felé kell nézni, hogyan vigyük be vagy hozzuk ki a pakkot a harmadból, és sok hasonló, apró, de fontos részletet. A meccseken mégsem mert bennünket bedobni a mélyebb vízbe.?

tothadrian-ftc

fotó: Fradihoki-facebook

A következő két szezont így már az egyre karakteresebb Miskolci Jegesmedvéknél töltötte Tóth Adrián, ahol igazi húzóemberré vált. A harmadik évben eljött a pillanat, amikor sporttörténelmet írt csapatával a városban: megszerezzék a klub első aranyérmét. Ehhez nem akármilyen teljesítménnyel járult hozzá: a MOL Liga 2014/15-ös évadában 42 alapszakasz-mérkőzésen 51 pontot rögzítettek a jegyzőkönyvben a neve mellett (18 gól, 33 assziszt), amit a rájátszás 7 találkozóján további 8-cal, 4-4 góllal és passzal fejelt meg. ?Hihetetlenül jó csapatunk volt. Volt ott mindenféle karakter: góllövő, előkészítő, romboló ? és Majoross Gergely mindenkinek megtalálta a neki legjobb helyet. Én Hajós Rolanddal és Keegan Dansereau-val voltam egy sorban, és csak az alapszakaszban ők is 40, illetve 60 pontot értek el. Tényleg nagyon éreztük egymást, és ez látszott az eredményességünkön is. A döntőben egy olyan Érsekújvárt söpörtünk ki, amelyben több száz Extraliga-mérkőzés zsúfolódott össze, abszolút ők voltak az esélyesek, mégis győztünk.?

A következő két évben is sikerült behúzni a bajnoki aranyat. ?Nem volt az olyan egyszerű, ahogy esetleg kívülről látszik. A második év első fele a csapaton belül kicsit zaklatott volt, amit végül az edzőváltás zárt le. Nagyon jó keretünk volt, mi voltunk az esélyesek, mondhatnánk, hoztuk a papírformát. A harmadik győzelem viszont nagyon nehéz volt belülről. A Kontinentális Kupában épphogy lemaradtunk a továbbjutásról, és a bajnokságban is kemény ellenfeleink akadtak. Az, hogy zsinórban háromszor voltunk bajnokok, bármely ligában nagy teljesítmény lenne.?

Míg a többi játékos pihent, Tóth Adrián a világ túlsó végére indult 2017 nyarán, hogy négy hónapig szinte le se vegye a korcsolyát a lábáról. ?Az új-zélandi lehetőség Nagy Attilán keresztül érkezett Kercsó Csabától, aki a West Auckland Admiralsnál dolgozott. Vonzott, hogy kipróbálhatom magam egy másik bajnokságban, emellett használhatom a korábban megszerzett edzői papíromat is, és persze az ember eleve ritkán jut el Új-Zélandra. Így hát belevágtam.?

Tóth Adrián felfelé lógott ki csapatából, 16 alapszakaszmeccsen lőtt 19 gólt, adott 32 passzt, így érve el 51 pontot. ?Az új-zélandi félprofi bajnokság, amely nem éri el az Erste Liga szintjét. Az észak-amerikaihoz hasonlóan kisméretű pályák vannak, amelyek eltüntetik a játékosok közötti technikai különbséget. Ilyen kisebb távolságon a gyengébb hokisok is gyorsan odaérnek a másikhoz, és irgalmatlanul leütközik. Talán az ottani rögbihagyományok miatt van ez, de az első időben én is olyan ütközéseket kaptam, hogy néha nehezen szedtem össze magam, gyorsan nagyobb figyelmet kellett erre fordítanom. Vannak azért jó légiósok is: játszott ott például Colin McIntosh, aki lehozott nyolc meccset a Csíkszeredában, de jégre lépett az egyik csapatban korábban NHL-be draftolt hokis is. És működik ez fordítva is, szerződtettek már onnan játékosokat a brit bajnokságba.?

Nem sokat pihent akkor Tóth Adrián, és ez mintha nyomot hagyott volna magyar bajnoki teljesítményén is, hiszen az alapszakaszban 38 mérkőzésen ?csak? 23 pontot szedett össze. ?A tavalyi szezonom tényleg nem úgy sikerült, mint a korábbiak, de ennek más okai voltak. Új-Zélandról mentálisan felfrissülve érkeztem vissza, és a fizikai állapotom is abszolút rendben volt. A gond több részletből adódott össze. Egyrészt sérülés miatt hónapokig hiányzott Hajós Roland, aki mindig segített engem a pályán. Másrészt Mikael Tisell vezetőedző nem azon a poszton játszatott, ahol a legjobb teljesítményre vagyok képes, emiatt a kapcsolatunk nem is volt harmonikus. Ehhez hozzájött, hogy folyamatosan változtak a sorösszetételek, én is sokféle felállásban szerepeltem, az edző kereste a legjobb megoldást, de ez túl sok módosítást, próbálkozást jelentett. Ugyancsak visszafogó tényező volt, hogy kevesebb jégidőt kaptam. Volt két bombaerős sorunk, őket rongyosra járatta, így a negyedik bajnoki cím megszerzése tényleg emberfeletti teljesítmény lett volna ilyen meccsszám mellett, és végül nem is sikerült.?

Hat miskolci szezon után döntött Tóth Adrián a váltás mellett, és aláírt a Ferencvároshoz. Mi volt az, ami a zöld-fehérekhez vitte? ?Miskolcon már szezon közben gondolkodtam a váltáson, aztán a bajnokság vége után már nem is éreztem, hogy igazán szeretnének megtartani. Ekkor futott be Fodor Szabolcs megkeresése. Leültünk, elmondta az elképzeléseit, és nagyon tetszettek azok a hosszú távú tervek, amelyeket szeretne megvalósítani a Fradinál. Gyorsan egy hullámhosszra kerültünk, így a megegyezés könnyen ment.?

Milyen lesz ez az új Ferencváros az újjáformálódó Erste Ligában? ?Az biztos, hogy teljesen más, mint eddig. Úgy látom, hogy négy komoly támadósorunk állt össze, amelyeknek nemcsak az előrejátékban, hanem a védekezésben is lényeges feladatuk lesz. Ez sok korcsolyázással és egyéb elemmel jár, ami eddig nem volt jellemző a Fradira. Hogy milyen lesz a liga? A két vezető csapat távozásával esni fog a színvonal, viszont a kiegyensúlyozottabb küzdelem miatt izgalmasabb lesz a bajnokság. Hosszabb távon előnyös, hogy rengeteg fiatal kap lehetőséget a felnőttek között, itt az esély az új Vas Jánosok, Galanisz Nikandroszok felbukkanására. A Csíkszereda nagyon erős lesz, de ez elmondható a Brassóról, az Újpestről vagy a Dunaújvárosról is, és persze mi is a bajnoki aranyat szeretnénk megszerezni. Arra számítok, hogy a fiatalokkal teli csapatok gyorsan belerázódnak, pár hónap alatt ők is kemény ellenfelekké válnak. Én a saját részemről egy kiegyensúlyozott, kevés hullámvölggyel járó szezonnal lennék elégedett, és azt szeretném, hogy a pontjaimmal minél messzebbre segítsem a Ferencvárost az Erste Ligában, a Visegrád Kupában és a Magyar Kupában is.?

FTC mez 3

Ferencváros:

edzők:
Fodor Szabolcs (vezetőedző, MAC U20)

kapusok:
Pleszkán József
Arany Gergely (MAC Újbuda)
Bozsó Kristóf (Pesterzsébet U20)

hátvédek:
Jászai Dávid
Boros Dániel (MAC U20)
Sarcia Antonio (MAC U20)
Dósa Krisztián (Újpest)
Lauri Kärmeniemi (FIN, Amiens, FRA)
Anssi Rantanen (FIN, DVTK Jegesmedvék)
Hegyi Ádám (UTE)
Lengyel Levente

csatárok:
Tóth Renátó
Pavuk Attila (DVTK Jegesmedvék)
Rafaj Attila
Tóth Adrián (DVTK Jegesmedvék)
Leo Fitzgerald (CAN, Bemidji State University, NCAA)
Myles Fitzgerald (CAN, Bemidji State University, NCAA)
Tóth Gergő (DVTK Jegesmedvék)
Roczanov Dezső
Hardi Richard
Brett Switzer (CAN, Nice, FRA)
Tóth Richárd (MAC Újbuda)
Braden Walls (CAN, Corona Brassó)
Nagy Gergő (Quad City Mallards, ECHL)
Farkas Lőrinc Simon

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum