Az NHL-playoff nem jó úgy, ahogyan van

 

A GM-ek hajlanak a módosításra, visszatérhet a 2013 előtti lebonyolítási rend. Legkorábban 2020 tavaszától.

Az NHL rájátszásának jelenlegi formájáról évek óta vita zajlik. A kifogások közül az első arra vonatkozik, hogy hiába gyűjt egy csapat több pontot, mint egy másik divízióban, de ugyanabban a konferenciában szereplő ellenfele, ha saját csoportjában a negyedik-ötödik helyen végez, akkor csak wild cardra jogosult, így hátrébb kerül az összesített rangsorban, és kedvezőtlenebb sorsolást kap. Ezenfelül mivel a divízión belül zajlanak a párharcok, könnyen előfordulhat, hogy a konferenciában az első-második helyen végzett csapatok már a második körben összefutnak. Erre példa a keleti konferencia, ahol a 2016-os és a 2017-es playoffban is a már a második körben összekerült az első és a második helyezett, a Pittsburgh és a Washington. A Pittsburgh mindkétszer nyert, majd a végén is örülhetett. A sors fintora, hogy bár idén az alapszakaszban nem végeztek ennyire elöl, mégis e párharc nyertese vitte haza a kupát. De idén is előfordult hasonló igazságtalanság, nyugaton a Nashville (1.) és a Winnipeg (2.) harcolt már a második fordulóban. A harmadik kifogásolt pont, hogy végtelenül unalmas ugyanazokat a csatákat látni évek óta. Semmi változatosság sincs abban, ha előre lehet fogadni rá, hogy keleten lesz Penguins–Capitals, nyugaton Blackhawks–Wild. Végezetül a keleti csapatok nem voltak boldogok attól a tudattól, hogy 16 csapatból kellett a legjobb nyolcba verekedniük magukat, míg nyugaton 14-ből juthattak be ugyanannyian a playoff mezőnyébe. Ez a Vegas színre lépése óta minimálisan változott, de még mindig nem igazságos a rendszer.

NHL: Stanley Cup Playoffs-Calgary Flames at Anaheim Ducks

Az NHL 2013-ban változtatta meg a rájátszás lebonyolításának a rendszerét, azelőtt a két konferenciában az első helyen végzett csapat játszott a nyolcadikkal, a második a hetedikkel és így tovább. Az új rendszerben öt playoff ment le, a GM-ek pedig kezdik belátni, hogy a mostani szisztéma hosszú távon nem tartható fent. A The Athletic hasábjain még télen jelent meg egy cikk erről, amit most a Pensburgh vett át és gondolt tovább. E szerint a liga döntéshozói közelebb kerültek a módosításhoz, bár a régi formula a 2018/19-es rájátszásban még biztosan marad. Egy GM szerint többen vannak a változtatás mellett, mint ellene, de egyelőre nem sikerült konszenzusra jutniuk. A módosítás mellettiek többnyire azt szeretnék, ha maradna a legegyszerűbb forma: azaz konferenciánként a két divíziógyőztes automatikusan a rájátszás résztvevője lenne, utánuk pedig a konferencia hat-hat legtöbb pontját gyűjtő csapata kerülne be, majd a folytatásban a legmagasabb kiemeléssel rendelkező csapat a leggyengébbet kapná. Ezek alapján idén tavasszal keleten a Boston–Toronto és a Pittsburgh–Philadelphia párharcok helyett Bruins–Flyers és Pens–Leafs csatát láthatott volna a közönség, míg nyugaton a Winnipeg–Minnesota és az Anaheim–San Jose helyett Jets–Sharks és Wild–Ducks párosítást.

Vannak, akik még egy ennél is jóval egyszerűbb formulát látnának szívesen: ennek lényege, hogy a playoffba jutott 16 csapatot egy kalap alá vennék, és az alapszakasz győztese a rájátszásba leggyengébb eredménnyel bejutott csapatot kapná, a második játszana a 15.-kel, a harmadik a 14.-kel és így tovább, konferenciától és divíziótól függetlenül. Így bármikor lehetne egy Rangers–Predators vagy egy Lightning–Jets csata a rájátszásban, nem kellene várni egy ilyen párosításra a fináléig. Ez a szisztéma bizonyosan változatossá és színessé tenné az egyenes kieséses szakaszt, de a távolsági és utazási korlátok és a vele járó hatalmas költségek miatt irreálisnak tűnik. Ettől függetlenül érdemes eljátszani a gondolattal, milyen párosítások lettek volna, ha már idén is így sorsolják a csapatokat:

Nashville–Florida
Winnipeg–New Jersey
Tampa Bay–Columbus
Boston–Philadelphia
Vegas–Los Angeles
Washington–San José
Toronto–Pittsburgh
Minnesota–Anaheim

Mint látható, egyrészt a Colorado helyett a Florida került volna a rájátszásba, másrészt a nyolc párharcból csak egy, a Vegas–Los Angeles maradt volna ugyanaz.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL   MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk