Így osztják fel a bértömeget az NHL-csapatok

 

Mindenhol összeálltak a keretek az NHL-ben, ami alkalmat ad arra, hogy elemezzük, melyik csapat hogy áll a fizetési plafonhoz képest.

A 2018/19-es szezonban a fizetési küszöb 58,8 millió dollár, a bértömeg maximális mértéke 79,8 millió dollár. Jelenleg a legszorultabb helyzetben a Detroit Red Wings van, amely közel hárommillió dollárral jár a plafon fölött. Ez a helyzet megoldódhat, ha Henrik Zetterberg tényleg kihagyja a szezont, az ő fizetése ugyanis 6 millió. A Detroiton kívül még nyolc csapat van viszonylag éles helyzetben, a St. Louis Bluesnak például 285 ezer elkölthető dollárja maradt, Pittsburghben és Washingtonban egymillió áll a szakvezetés rendelkezésére, a Minnesota, a Florida és a Los Angeles kétmillióval gazdálkodhat, Tampában és Bostonban is 3 milliónál kevesebb pénz van.

Mint látható, önmagában a bértömeg mérete nem garancia a sikerre, hiszen sem a Detroitot, sem a Wildot nem szokás az esélyesek közé sorolni, míg Pittsburghben és Washingtonban nyilvánvalóan bombaerős a keret. A lista másik végén 8 olyan csapat található, amelyek viszonylag nagy szabadsággal rendelkeznek. A New Jersey Devils már egy ideje elkezdte az átépítést, és nem is áll rosszul, míg Carolinában csak most kezdődött el ez a folyamat. Lesz miből sakkozni, hiszen a Devilsnek 19,5 millió, a Hurricanesnek 18,5 millió dollárja van. A Toronto Maple Leafsnek közel 14 millió, a Coloradónak 12, az Arizonának, a Winnipegnek, a Philadelphiának és a New York Islandersnek 10-10,5 millió dollárja maradt. A rangsorban közel álló csapatok itt is egészen különböző helyzetekben vannak. A Winnipeg Jets például így is jó esélyekkel pályázik a bajnoki címre. Az Islanders elvesztette első számú játékosát, John Tavarest, de a maradókban nagy potenciál rejlik, a 10,5 millió dollárból pedig akár új sztárt is igazolhatnak.

A Toronto helyzete arra mutat rá, hogy a számokat érdemes időbeli perspektívából is szemlélni. Ők máris nagyon erősek, mégis van 14 millió dollárjuk. Ez azonban nem sokáig marad így, hiszen egy évben belül meg kell egyezniük az Auston Matthews, Mitch Marner, William Nylander, Kasperi Kapanen kvartettel, ami egyáltalán nem lesz egyszerű feladat. Ezzel együtt érdemes hajtaniuk, hiszen ha idén ki tudnák futni magukat, akkor az átigazolási határidő februári lejártakor ők lehetnének a piac legerősebb szereplői.

Természetesen számtalan más szempontból is lehet elemezni a Capfriendly adatbázisát, amit meg is tett Travis Yost a TSN hasábjain. Ő elsősorban azt vizsgálta, hogy melyik klub mennyit költ az egyes csapatrészekre. Elöljáróban tudni kell, hogy a liga csapatai a csatárokra költik a legtöbb pénzt, ami nem csoda, hiszen ők vannak többen. Az ő bérük átlagosan 42 millió dollár, a hátvédeké 22 millió, míg a kapusokra 7 millió jut (átlagban 9 millió dollárral költenek kevesebbet bérre a plafonhoz képest). Az alábbi grafikon kiválóan mutatja, melyik csapat mennyit költ az egyes csapatrészekre, illetve hogy ez hogyan viszonyul a ligaátlagokhoz.

capallocation
Forrás: Travis Yost / TSN

Az egyik legérdekesebb helyzetben a Carolina van. Rengeteg pénzük van, ugyanakkor a hátvédekre egyetlen más csapat sem költ annyit, mint ők (28 millió). Farnehéz csapatként nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb csökkenni fog a hátvédek száma, a leggyakrabban Justin Faulk neve merül fel ennek kapcsán, hiszen tehetséges jobbkezes hátvédből kevés van a piacon. Ennek ellenkezője a helyzet Las Vegasban, ahol a csatárok visznek el rengeteg pénzt, konkrétan 48 millió dollárt. Ennek két oka van, egyrészt a bővítési drafton nagy számban vettek át ?halott szerződéseket?, vagyis kötöttek olyan üzletet, amikor egy tehetséges hokist vittek el egy drága és sérült, vagy éppen nem jól teljesítő játékos társaságában. Erre a legjobb példa David Clarkson, aki már két szezont hagyott ki, a következő két évben mégis 10,5 millió dollárt fog keresni. A Vegasnak így is megérte elvinni őt, egyrészt mivel új csapatként még nincsenek problémái a plafonnal, másrészt megkapta a jelentősen alulértékelt William Karlssont, és még egy 2017-es első körös és egy 2019-es második körös draftjogot. De a Vegas magának is köszönheti a plafonhoz egyre közelebb húzódó bértömegét, hiszen egy ennyire sikeres szezon után jelentősen emelni kellett, ráadásul a holtszezonban megszerezték Paul Stastnyt is.

A Senators helyzete a Torontóéval állítható párhuzamba, csak fordított előjellel. Jelenleg 73,5 millió dollárt költenek a játékosok fizetésére, ami az eredményeikhez képest szerény. Szezon közben azonban ki kell találni valamit, mert jövőre nem kevesebb, mint 35 millió dollár értékű szerződés jár le, és a játékosok nem nagyon akarnak maradni. Hiába lesznek tehát viszonylag rugalmas helyzetben, jelen állapotok szerint mindenki inkább menekülne a kanadai fővárosból.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum