A játékosok már készülnek a következő lockoutra

 

Az új NHL-szerződések arra utalnak, hogy a legjobbak igyekeznek minimalizálni a 2020-as szezon lehetséges elmaradásából származó anyagi hátrányokat.

Az év szenzációja volt a tengerentúlon, amikor John Tavares nem hosszabbított a New York Islanders csapatával, ehelyett szülővárosába, Torontóba tette át székhelyét. A világ egyik legjobb centere összesen 77 millió dollárért szerződött hét évre az egyik legnépszerűbb csapathoz. Az összeg barátinak mondható a csapat szempontjából, hiszen az Islandersszel 8 évre hosszabbíthatott volna, akár évi 12-13 millió dollárért.

Tavares nem jár rosszul, hiszen Torontóban a reklámbevételekből simán bejön az összeg akár többszöröse is. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a 77 millió dollárból nem kevesebb, mint 71 millió érkezik aláíráspénz formájában. Ennek részint adózási vonzatai vannak, amin keresztül a játékos 12 milliót is spórolhat. Emellett kivásárolni sem éri meg a szerződést, hiszen ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy a játékos fizetésének kétharmadát osztják el a szerződésből visszamaradt idő kétszeresével. és ez számít bele a bértömegbe. De ha a fizetés több mint 90%-a nem bérként érkezik, vagyis kivásárlástól függetlenül beleszámít a bérkeretbe, akkor ez nem jelent nagy könnyebbséget a klub számára.

A szerződés miatt Gary Bettman feje is fájhat, hiszen az aláíráspénz védettséget jelent egy esetleges lockout idejére. Ez az összeg akkor is járna, ha elmaradna a szezon. Erre 2020-ban kerülhet sor, ha nem sikerül megegyezni a következő hétéves időszakról a kollektív szerződésben. Márpedig a játékosok roppant elégedetlenek. A jelenleg hatályos szerződés ugyanis úgy rendelkezik, hogy a jégkorongból származó bevételek 50%-a illeti a játékosokat, ennek függvényében határozzák meg a bérplafont. Igen ám, de ez jelentős mértékben könyveléstechnikai kérdés, és a pontos összeg csak a szezon végén derül ki. A pénzügyi kockázatok mérsékelése végett a csapatok addig a fizetések 10-15%-át is visszatartják, és többnyire úgy alakul, hogy ezt végül nem is fizetik ki.

A helyzet tovább mérgesedett azzal, hogy a liga bojkottálta az olimpiát, és az agyrázkódások ügyében sem éppen játékosbarát az NHL politikája. Bettman tudja, hogy nagy a baj, de a kizárás kultúráján nevelkedett sportvezető ettől nem rezzen össze. A 2016-ban újfent útjára indított Világkupát a tervek szerint legközelebb 2020-ban rendeznék meg, ám erről a ligaelnök már gyakorlatilag lemondott. Egyes értesülések szerint arra is kérte a csapatokat az egyik igazgatósági ülésen, hogy tartózkodjanak az aláíráspénzek arányának növelésétől, éppen azért, mert ez újabb ütőkártya lehet a játékosok kezében. Ha a liga krémje függetleníteni tudja magát anyagilag a kollektív alkuk kimenetelétől, az jelentős mértében változtathatja meg az erőviszonyokat a tárgyaló felek között, mégpedig a szakszervezet javára.

A kérésnek nem sok foganatja lett, a csapatok minden korábbinál nagyobb összegeket fizetnek ki ebben a formában. A 2015?2017 közötti időszakban mindössze három csapat volt, amely 20 millió dollárnál többet fizetett ki aláíráspénzként, ám számuk a 2017?2019 közötti periódusra tízre emelkedett. Az alábbi táblázat mindennél jobban szemlélteti, mennyire elterjedt gyakorlatról van szó.

signing_bonuses
Forrás: Travis Yost / TSN

Mindez nem sok jót ígér az előttünk álló évekre. A következő két szezon még biztonságban van, a liga 2019. szeptember 1-jéig, a szakszervezet 2019. szeptember 15-ig jelezheti, hogy újra akarja-e tárgyalni a megállapodást. Ez minden bizonnyal meg is fog történni, ami azt jelenti, hogy a kollektív szerződés 2020. július 1-jén automatikusan lejár. Ha így lesz, akkor jó eséllyel számíthatunk arra, hogy a szezon nem kezdődik el októberben. Ebben az esetben NHL-es játékosok tömkelege lepheti el a KHL-t és az európai topligákat, ahogy az történt 2012-ben is, amikor 140 hokis kezdte a szezont az óceán innenső felén. Ki tudja, talán az Erste Ligában is lehet újra aktív NHL-es játékos Rob Niedermayer és Jason Strudwick után, akik még az eggyel korábbi lockout idején, 2005-ben jártak nálunk.

(A cikk a TSN írása alapján készült.)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum