Yohann Auvitu felkészülten érkezik a KHL-be

 

A francia válogatott hátvéd számára nem lesz teljesen ismeretlen az orosz bázisú bajnokság.

Mint arról július elején már írtunk, az NHL-es játékpiac megnyitása után a francia Yohann Auvitu a KHL-be, a Szocsihoz szerződött. Ennek alkalmából a championat.com sportportál interjút készített a 29 éves jégkorongozóval. Auvitu elmondta, Finnországban él, ugyanis amikor a Liigában játszott, ott ismerkedett meg későbbi feleségével, egy orosz egyetemistával. Legutóbbi csapata otthonához, Edmontonhoz képest sokkal melegebb van Szocsiban, az edzéseken oda kell figyelnie, nehogy dehidratálódjon. Eddigi karrierje során még nem végzett ilyen melegben alapozást, de kiemelte, sosem fogadták még ilyen melegen egyetlen új állomáshelyén sem: a szocsi reptéren a klub kabalaállata, egy párduc, valamint egy balalajkás medve üdvözölte.

A francia válogatott hátvéd 5 nyelven (franciául, angolul, finnül, oroszul és németül) tud, alig több mint 2 éves kislányukkal angolul és franciául beszélnek otthon. Oroszországban számára a Zenit Szentpétervár stadionja tetszik a legjobban, továbbá ismeri és szereti a konyhát. Mivel nem hitt abban, hogy igazi karriert csinálhat az NHL-ben ? a New Jerseyben 25, az Edmontonban 33 meccset kapott az elmúlt két szezonban ?, ezért évek óta követi KHL-t, leginkább Jokerit-mérkőzéseket látott. Számára Oroszország és egy jégkorongos ország, ahol tetszetős hokit játszanak.

A tengerentúlon töltött két szezonjával kapcsolatban elmondta, nem igazán tetszett neki a helyi gondolkodásmód, az, hogy túlzottan is üzletként tekintenek a jégkorongra. Sokat tanult a jégen és azon kívül, de úgy tűnt számára, hogy sokszor tárgyként kezelik a játékosokat. Az edzői stábok tudják, hogyan kell elemezni a játékosokat, látták az erősségeiket, az edzők kiválóak voltak, de a bánásmód sokkal hidegebb, mint Európában. Megerősítette azt, amit sok orosz jégkorongozó is mond: az edzők megnyugtatják a játékosokat, hogy minden rendben van, miközben nem adnak nekik játéklehetőséget.

Auvitu még nem tud teljes értékű munkát végezni, a dániai világbajnokságon ugyanis sérülten játszott ? ez volt sorozatban a kilencedik A csoportos tornája a 29 éves francia klasszisnak ?, júniusban megműtötték, de a szeptemberi szezonkezdésre már Szergej Zubov vezetőedző rendelkezésére áll. Hazája jégkorongjával kapcsolatban azt mondta: boldog, hogy fejlődik a sportág, és emlélezetes számára, hogy a 2013-as oroszverés során figyeltek fel rájuk először igazán. Auvitu eleinte csatárként játszott, aztán amikor Finnországba került, hátvéd lett, de minden szezonban van 1-2 olyan mérkőzés, ahol az edzők csatárként számítanak rá.

A KHL első 10 idényében összesen egyetlen francia jégkorongozó volt a ligában: Stéphane Da Costa 2014 és 2017 között a CSZKA-ban jégkorongozott, jelenleg pedig az Avtomobiliszt csatára. A következő idényre 3-ra nő a franciák száma: Da Costa és Auvitu mellett Charles Bertrand (Szibir) is az orosz bázisú ligában fejlődhet.

auvitu

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum