David Levin lehet az első izraeli NHL-es

 

Sidney Crosby hatására váltott görhokiról jégkorongra. Ezért költözött Izraelből Kanadába 13 évesen.

Nem szokványos történet David Leviné, hiszen amellett, hogy Izraelben született, eddig többet játszott szárazon, mint jégen. A mind a két oldalon bevethető szélső 1999-ben született Tel-Avivban, litván apa és orosz anya gyermekeként. Az apja labdarúgó volt, aki telente hokival tartotta magát formában, de Izraelben ennek csak a száraz változatára, a görhokira volt lehetősége. A kis Levin követte az apját, de kilencéves korában minden megváltozott, amikor egy Youtube-videóban felfedezte Sidney Crosbyt. Ekkor eldöntötte, hogy ő is el akar jutni az NHL-be, és elkezdte kérlelni a szüleit, hogy költözzenek Kanadába.

Levin így emlékezett erre az időszakra: “Amikor kilencéves voltam, megkérdeztem a szüleimet, hogy elmehetek-e Kanadába, de erre azt mondták, túl fiatal vagyok még, és egy kicsit nőnöm kell. Három évvel később ismét odaálltam eléjük, és akkor apám azt mondta, igen, megpróbálhatod, és az anyám is azt mondta, hogy mehetek. Így kerültem Toronto külvárosába, Richmond Hillbe, a nagynénémhez és a nagybátyámhoz, és itt folytattam a Hill Akadémián. ”

david levin 2

A Hill Academyről olyan játékosok kerültek ki, mint a Toronto csillaga, Mitch Marner, vagy a kanadai női válogatott alapembere, Laura Stacey. Levin itt találkozott először Lindsay Hofforddal ? ő azóta már a Maple Leafs játékosmegfigyelője ?, aki segített neki a görhokiban megszerzett alapokat átültetni a jégre. “Nagyon sokat jelentett nekem. Gondoskodott rólam, két évig volt az edzőm, olyan volt, mint a második apám.”

Levin nagyon jó alapokat hozott az apjától, aki kilenc évig volt az edzője, és ezeket kiválóan vegyítette azokkal az elemekkel, amiket Hoffordtól tanult. A rengeteg munka meghozta a gyümölcsét, 2015-ben az OHL draftján a Sudbury Wolves a legelső helyen választotta ki. Az első évében 47 meccsen 30 pontot termelt, és hiába javult utána folyamatosan, egy szegmensben megakadt a fejlődése. Korcsolyázótudása elmaradt a megszokottól és az elvárttól, amit Ben Gallant, az ISS megfigyelője is részletesen kielemzett. Levin ezért nem jelentkezett a 2018-as NHL-draftra, hanem úgy döntött, hogy még egy évet lehúz az OHL-ben, és csak 2019-ben próbálkozik.

Van még valami, ami hátráltatja Levin pályafutását: ez a kötelező katonai szolgálat, amit 21 éves koráig le kell tudnia minden izraelinek. Már elmúlt 18 éves, szeptemberben lesz 19, így ismét behívóra számíthat. Már kapott egy év halasztást, és Ryan Barnes, az ügynöke most azon dolgozik, hogy kapjon még egyet, illetve hogy megkapja a kanadai állampolgárságot, ami felmentést biztosíthatna. Ez egyelőre jól halad, hiszen hosszabb ideje ott él, van joga állampolgárságért folyamodni. Tovább erősítheti a kérelmet, hogy már szerepelt a Canada Black tagjaként U17-es challenge-tornán. Az OHL-ben mutatott teljesítménye nyomán a Toronto Maple Leafs harmadszor is meghívta képességfejlesztő táborába. UtánA Traverse City felé veszi az irányt, hogy részt vegyen az NHL hagyományos újonctornáján.

Egy biztos: miközben Levin a saját álmát üldözi Kanadában, nem feledkezik meg 13 éves öccséről sem, akit már most csábít Kanadába. Michael tehetségét jól mutatja, hogy ajánlatot kapott a Vaughan Kings és a Toronto Junior Canadiens csapatától is, hogy a GTHL-ben (Greater Toronto Hockey League) folytassa. Így könnyen elképzelhető az is, hogy hamarosan nem csupán az első, hanem az első két izraeli játékost láthatjuk az NHL-ben.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum