Seattle már keresi a helyet a farmcsapatának

 

NHL-es csapat sincs még, de Dave Tippett már elárulta, hogy a farm mindenképpen nyugati parti városban lesz.

A Vegas tavalyi csatlakozása után 31 csapatos lett az NHL, így azóta folyamatosan napirenden van a létszámemelés. A legnagyobb esélyes a Seattle, amely mindent meg is tesz annak érdekében, hogy az NHL 32. csapatát magáénak tudhassa. Az NHL-felvételre még várni kell minimum két évet, minden azon múlik, hogy a gondokat hogyan képesek orvosolni. Ezekből az egyik legfontosabb a leendő aréna, a másik a farmcsapat. A problémák megoldása Dave Tippett feladata, aki a Seattle első igazolása volt. A korábbi NHL-es játékos és edző dolga a szakmai tanácsadás, amiben benne foglaltatik a farmcsapat létrehozása is.

A minap Tippett interjút adott Andy Eide-nek, a Sportnet és az NHL to Seattle szakírójának, amelyben kifejtette, hogy keresik már a klub farmcsapatának a helyét. A kört fél tucat alá szűkítették, a szóba jöhető városok kivétel nélkül a nyugati parton székelnek. A kiválasztásban két fontos szempont van. Az egyik a távolság, a másik, hogy az adott település mennyire kompatíbilis a hokival. A pro és kontra érveket végig is sorolta Dave Tippett.

Az elhelyezkedés fontos tényező. Míg tíz éve kettő híján még minden csapat a keleti partra és a Nagy-tavak vidékére koncentrálódott, mára a kivélek száma kilencre nőtt. A San Jose és a Los Angeles farmja 2008-ban még több mint 2500 mérföldre volt az anyaegyesülettől, ami borzasztóan megnehezítette a közös munkát. Mára mindkettő Kaliforniába költözött, megkönnyítve az átjárást. De nemcsak a két nyugati part klub tette át a farmot más városba, hanem többek között a Colorado, a Calgary, az Arizona és az Edmonton is.

ahl farm system

A távolság mellett a populáció is kardinális kérdés. Olyan helyszínt kell választani, ahol egyrészt van érdeklődés a hokira, másrészt nemcsak a város, a nagyobb vonzáskörzete is fogékony. Minden AHL-es bázist figyelembe véve Tippett elárulta: olyan városban gondolkoznak, ahol a lakosság 50 ezer és 500 ezer között van. E két pont között lehet a legjobban megtölteni a leendő AHL-es csarnokot.

Fontos szempont az aréna is. Ha van, az nagyon jó, de a meglévő létesítmény használatától függően esetleg meg kell oldani a módosításokat, például a jégberendezést vagy az ülésváltozásokat.  Egy új aréna építése időt és együttműködést igényel, így egy meglévő, amelyen alig-alig kell változtatást eszközölni, látványosan csökkenti a költségeket. A férőhelyekre nincsenek követelmények vagy szabályok az AHL-ben. A San Jose Barracuda a Sharks közel 18 ezres csarnokában játszik, míg az Utica a 4000-es Adirondack Bank Centerben. Más dolog a kihasználtság, amiben éppen az Utica jár az élen 100 százalékkal. A nagyságot és a kihasználtságot figyelembe véve Tippették legalább 5000 főt befogadó csarnokban gondolkodnak.

Szempont még a televízió, amelynek a reklámértéke óriási. Az elmélet az, hogy ha az AHL-csapat a tévés piacon van, az lehetőséget ad a jégkorong népszerűsítésére, és ösztönözheti a rajongókat, hogy költsenek a csapatra minden formában.

AHL Attendance-Capacity

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum