Hivatalos: 10 csapatos lesz a női mezőny Pekingben

 

A döntés nyomán a magyar válogatott is jobb esélyekkel pályázhat a téli olimpiai részvételre 2022-ben.

Az idei pjongcsangi játékok értékelésekor már felmerült, hogy 8-ról 10 csapatosra bővíthetik a mezőnyt a 4 év múlva Pekingben rendezendő eseményre. René Fasel, az IIHF elnöke és Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF tanácsának magyar tagja, a női olimpiai torna elnöke februárban megállapították, a tengerentúli hegemónia ellenére egyre kiegyenlítettebb a mezőny, több a jó csapat, ezért izgalmasabb is a bajnokság. “A kínai szervezők azt kérték, hogy két csapattal több indulhasson a 2022-es,pekingi olimpiai játékokon” – említette meg akkor sajtótájékoztatón René Fasel.

A kezdeményezés zöld utat és IIHF-támogatást kapott, a kérésre pozitív válasz született. Tegnap, július 18-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete Lausanne-ban a létszámemelés mellett tette le a voksát. “Az IIHF rendkívüli mértékben örül a döntésnek” – kommentálta a fejleményt René Fasel a nemzetközi jégkorong-szövetség holnapján. A hírből kiderül, hogy Kína a rendező jogán automatikus résztvevője lesz az immár 10 csapatos női tornának. Arról, hogy ranglista-helyezésük alapján mely együtteseknek nem kell selejtezniük a részvételért, illetve hogy hány helyre és milyen módon pályázhatnak a többiek, egy későbbi időpontban dönt az IIHF.

hunfra-noi

Fotó: Somogyi Viktor

A bővítés közelebb hozza a lehetőséget, hogy a magyar válogatott is kivívja a pekingi szereplés jogát. Mint arról több alkalommal is írtunk, csapatunk folyamatos felszállóágban van: a 2017-es 15. helyezés után 2018-ban már a 14.-ek voltunk a világranglistán, az idén Szlovákiát utasították maguk mögé lányaink. Ezen is javíthatnak a következő szezonban, hiszen miután a legutóbbi divízió 1/A-s világbajnokságon a 3. helyen végeztek, a következőt mi rendezhetjük. Április 7. és 13. között Budapesten küzdenek egymással a világ 11–16. legjobb női válogatottjai, amelyek közül az első két helyezett feljut a legjobb 10 közé, az elitbe. Ez úgy lehetséges, hogy az A csoport is bővül, 10 csapatos lesz az elit-világbajnokság mezőnye is.

A másodvonalban a következő válogatottak szerepelnek és lesznek vendégeink a magyar fővárosban: Ausztria, Dánia, Olaszország, Norvégia, Szlovákia. Nyilvánvaló, hogy kemény csaták várnak ránk az A csoportért zajló küzdelemben, amelyek sokat elárulhatnak arról is, hogy mik a valós lehetőségeink akár az olimpiát illetően is. Hogy nőttek ezek, nem kérdés, ahogy az sem, hogy a magyar női jégkorong meg fogja célozni a kijutást Pekingbe.

Ezúttal csak zárójelben jegyezzük meg: a férfiak mezőnyének nagysága nem változik, a kínai fővárosban ugyanúgy 12 férfiválogatott versenyezhet, ahogy eddig.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL   MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk