Egy svéd tehenészfiú útja a gödörből az NHL-be

 

Pär Lindholm későn érő típus: öt éve még a svéd harmadosztályban játszott, októbertől viszont már a világ legjobb bajnokságában bizonyíthat.

Az 1991-ben született játékos a Skellefteában nevelkedett, és a jégkorong mellett besegített szarvasmarhákkal foglalkozó édesapja farmján, a mindössze 400 lelket számláló Kusmark településen. Fiatalon nem tartozott a legjobbak közé. Soha nem draftolták, ráadásul egy térdsérülés is hátráltatta. Húszas évei elején két szezont húzott le az Allsvenkanban, 102 meccsen 28 pontot hozott össze. Utána csak egy szinttel lejjebb próbálkozhatott: a HC Piteában 26 meccsen 20 pontig jutott. Aztán 22 évesen kilőtt: a másodosztályú Karlskrona tett vele egy próbát, és bejött a húzás: 52 meccsen 42 pontot termelt. Ezek után 2014/15-ös szezonban már alapember lett nevelőegyesülete SHL-es csapatában. Első évében 15 pont (0,29 pont/meccs), a másodikban 31 pont (0,82 pont/meccs), a harmadik és eddigi utolsóban 47 pont (0,96 pont/meccs) került a neve mellé. Ez utóbbival a svéd első osztály negyedik legeredményesebb játékosa lett. Centerként 32 pontot szerzett egyenlő létszám mellett, ami a harmadik legjobb. Az olimpián életében először tagja volt a svéd válogatottnak.

NHL-es csapatok már tavaly vitték volna, de nem kapkodott, úgy érezte, a fejlődésének jobbat tesz, ha marad még egy évet. Ezüstérem lett a jutalma: a korszakos tehetségnek tartott Elias Pettersson által vezetett Vaxjö ellen 19 percet töltött a jégen, a legtöbbet a csatárok közül. Teljesítménye tovább növelte az érdeklődést iránta, állítólag nem kevesebb, mint 18 csapattól kapott ajánlatot. Úgy tűnik, idén nyáron a centerekért folytatott versenyfutásból csak a Toronto Maple Leafs kerülhet ki győztesen, hiszen John Tavares után Lindholm is náluk írt alá.

A játékos profilját Jonas Siegel rajzolta meg a The Athletic hasábjain. Ebből kiderül: a legnyomósabb érv a kanadai csapat mellett az volt, hogy Babcock maga győzte meg Kyle Dubas általános igazgatót arról, hogy nagy hasznát tudnák venni a svéd csatárnak: ?Azt mondta nekem ? mesélte Lindholm ?, hogy remélhetően be tudom verekedni magam a csapatba, és úgy gondolja, számos helyzetben tudna engem használni. Fontos volt nekem, hogy nem csak a GM, hanem maga az edző mond nekem ilyesmiket. Mert hát végső soron az edző tesz be a csapatba, ő dönt a játékomról. Jó volt hallani, hogy látta a meccseimet, és tudja, mire vagyok képes.?

lindholm

Ha minden az elképzelések szerint alakul, Lindholm a negyedik sor centereként játszhat majd, ami elképesztő mélységet adhat a Torontónak ezen a poszton. Az első két sort ugyanis Matthews és Tavares dirigálja, a harmadikat pedig Nazem Kadri. És ott van még a Lindholmnál öt évvel fiatalabb szupertehetség, William Nylander, aki eredetileg szintén center, de kényszerűségből a jobbszélen játszik. A harmadik és negyedik sorhoz túl jó játékos, de a két első számú centert nem tudja kiszorítani a helyéről. Lindholm szerződése egy évre szól, és ha nem felel meg, játszhat az AHL-es Toronto Marliesban is. A bére 925 ezer dollár lesz ez idő alatt, ami a bónuszokkal közel 1,8 millióig felmehet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum