Most Auston Matthews kavarta fel az állóvizet

 

Bobby Orr, a csatár ügynöke sejtelmesen fogalmazott a klub és a játékos jövőjével kapcsolatban.

Nem mondhatni, hogy eddig is csendes, eseménytelen holtszezonról tudtunk volna beszélni. John Tavares nem hosszabbított az Islandersszel, a szabadpiaci versenyfutást pedig a Toronto Maple Leafs nyerte. Ezekben a napokban-hetekben a liga egyik legjobb hátvédje, Erik Karlsson jövője a tét, a svéd bekkért többek között a Dallas Stars, a Tampa Bay Lightning, a Vegas Golden Knights és az Islanders tett ajánlatot. A jövőre ingyenesen igazolhatóvá váló Artyemij Panarin ügynöke is beszélt arról: egyáltalán nem biztos, hogy játékosa hosszú távú szerződéssel szeretné magát a Columbus Blue Jacketshez kötni. Ott a menedzsmentnek amúgy is főhet a feje, hiszen nemcsak a klub valaha volt legponterősebb szezonját produkáló csatárának, de a szintén kulcsember Szergej Bobrovszkij kapusnak is lejár a szerződése, vagyis két hosszabbítást kellene tető alá hozni. Miközben egyik nehezen megy a másik nélkül, Panarin kapcsán konkrétan szóba is került, hogy honfitársa sorsa alapvetően határozza meg, kíván-e maradni.

Mielőtt a Maple Leafs szurkolói úgy érezhették volna, hogy az idei körforgásnak Tavares révén ők a nyertesei, hétfőn Bobby Orr nyilatkozott a TSN-nek. Auston Matthews ügynöke – az egyetlen játékos, aki a hoki némely szegmensében versenytársa tudott lenni Wayne Gretzkynek a kortársak közül – elmondta: szorgalmasan dolgoznak a jövőre lejáró szerződés meghosszabbításán, és mindenkinek az az érdeke, hogy az összes fél számára kedvező megállapodás szülessék. A részleteket illetően nem kecsegtette sok jóval a TSN riporterét. Mint mondta, találgassanak nyugodtan, túl sok minden úgysem fog kiszivárogni. Ez eddig teljesen sablonos nyilatkozat volt, ám a kérdésre, hogy meglesz-e a hosszabbítás a szezon kezdete előtt, Orr így felelt: „Nem hiszem, hogy itt a pénz lenne az elsődleges kérdés. Ugyanaz a helyzet, mint John Tavares esetében. Auston Torontóban akar játszani, és ha erről nem születik megállapodás a szezon startja előtt, akkor még mindig marad egy teljes éve a szerződésből, amit ki kell töltenie, aztán meglátjuk, mi lesz.”

babcock_matthews

Az utalás John Tavaresre nem lehet túl megnyugtató a szurkolók számára, hiszen ő is az Islanders arca és legjobb játékosa volt, akinek a lojalitása soha nem volt kérdés. Ehhez képest forrázta le a szurkolókat az eligazolásának a híre. Többen még a mezét is elégették, pedig a menedzsment és a tulajdonosi kör korábbi hibái inkább voltak okolhatók azért, hogy nem sikerült maradásra bírni őt. Matthews a torontói újjáépítés legfontosabb eleme, így a bizonytalanság aggasztó lehet. A fiatal játékos ráadásul amerikai, neki egész mást jelenthet a torontói hype közepén élni, mint egy kanadainak. Ráadásul a klubvezetés és közte egyes hírek szerint korántsem felhőtlen a viszony. Matthews állítólag sérelmezte, hogy Mike Babcock soha nem rakta össze őt Mitch Marnerrel, és ha mégis, akkor csak azért, hogy mindenki számára bebizonyítsa, nem működőképes a sor. Ez az alapszakasz végére és a rájátszásra feszültséget generált az edző és a játékos között, és állítólag ezzel magyarázható Matthews meglehetősen vékony teljesítménye a playoffban: 7 meccsen 1+1-et ért el.

Az is igaz, hogy az alapszakaszban csak 62 meccset játszott, sérülések hátráltatták: voltak hát- és vállproblémái, valamint agyrázkódása is, bőven lehet ez is a magyarázata annak, hogy a szezon második felében gyengébben teljesített magához képest. Bár a felek végig tagadták, hogy ebből bármi is igaz volna, Babcock májusban személyesen látogatta meg legfontosabb játékosát arizonai otthonában, és ennek eredményét később kiválónak értékelte. Ugyanakkor azt is hozzátette: neki mint edzőnek nem feladata, hogy minden nap minden pillanatát kényelmessé tegye a center számára: „A karrierje során, amíg én leszek az edzője, rengetegszer nem lesz boldog. Ilyen az élet. Azért akarja, hogy nyomást helyezzünk rá, mert a lehető legjobb játékossá akar válni. Én ezt mindig meg is fogom tenni, erre mérget vehet. De mindig fenntartjuk a párbeszédet is. Ugyanez igaz Freddie-re is (Frederik Andersen a Leafs kapusa, akit a dániai világbajnokság ideje alatt szintén saját otthonában keresett fel Babcock), de ugyanez igaz bármely játékosra. Mindannyian jobbak akarnak lenni, én is azt akarom, hogy jobb játékosokká váljanak. Ebben mindannyian egyetértünk. Jelenti-e ez azt, hogy minden napunk rózsaszínben fog ragyogni? Nyilván nem.”

Két dolog tűnik biztosnak. Az egyik, hogy Tavares megszerzésével a Maple Leafs kupagyőzelemre esélyes csapattá lépett elő, és ez minden másnál fontosabb szempont a legtöbb jégkorongozó számára, amikor következő szerződéséről elmélkedik. A másik, hogy Connor McDavid tavaly már július 5-én aláírta új szerződését az Edmontonnal, amelynek értelmében 8 évre összesen 100 millió dollárért kötelezte el magát. Az ügyletet az Orr Hockey Group hozta tető alá, ahova időközben Matthews menedzsere, Judd Moldaver is csatlakozott, a játékos pedig követte őt. Könnyen lehet, hogy csak a júniusi váltás hátráltatta eddig a tárgyalási folyamatot. Ahogy az is bőven elképzelhető, hogy Orr állításával szemben mégiscsak a pénz az, amiről nem tudnak megegyezni. Matthews ugyanis korábban többször kijelentette: McDavid kontraktusa számára a minta. Csakhogy Tavares megszerzésével azt a fizetést sokkal nehezebb lesz összehozni, mint előtte lett volna.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 22., szombat
U18 12:00 ETOTIT 9-1VÉGE
U18 12:00 OHAFTC 1-11VÉGE
U18 13:30 AVSVIC 10-0VÉGE
U18 15:15 EASVAS 3-2VÉGE
U18 15:15 EHLDEB 2-5VÉGE
U20 16:20 PEFKMH 3-0VÉGE
U20 17:00 DABSAP 2-8VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCI 5-4 HVÉGE
    • DIGI SPORT 1
U18 18:00 UTESCC 6-3VÉGE
U20 19:00 MISDHK 2-1 HVÉGE
szeptember 23., vasárnap
U20 12:20 KMMMAC 2-3VÉGE
U20 12:20 PEFSAP 4-3 HVÉGE
U20 14:00 AVSZNO 10-4VÉGE
U20 14:45 UTEETO 10-2VÉGE
U18 15:30 KMHSCC 1-9VÉGE
EL 16:00 BRAVAS 4-0VÉGE
EL 17:00 DABGYE 7-2VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 4-3VÉGE
EXL 17:30 DTVMIS 5-2VÉGE
EXL 17:30 MACLMI 2-3 BVÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 17:50 VC2HKB TÖRÖLVE
EL 18:30 UTEFTC 4-5 HVÉGE
szeptember 24., hétfő
U20 15:50 PEFSAP 
EL 17:30 SCCBRA 
EL 18:00 UTEGYE 
EL 20:00 HKBFTC 
szeptember 25., kedd
VIS 18:00 UTENZÁ 
U18 18:30 ETOZNO 
Partnerünk