Henrik Zetterberg közel jár a visszavonuláshoz

 

A Detroit svéd kapitányának évek óta hátpanaszai vannak – de nem pusztán ez a sérülés áll a háttérben.

Henrik Zetterberg, a Red Wings kapitánya nemcsak zseni a jégen, hanem roppant szívós játékos is. A Detroit 37 éves svéd klasszisát az elmúlt három esztendőben folyamatosan sérülések hátráltatták, leginkább a hátával voltak problémái, ennek ellenére nem mulasztott mérkőzést, mindhárom alapszakasz egyenként 82 mérkőzésén jégre lépett, és 174 pontot termelt. Ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy befejezi a pályafutását, mert el szeretne kerülni egy komolyabb sérülést, ami valóban a karrierje végét jelentené. Ez teljesen reális indok lenne, de több összetevője van lehetséges visszavonulásának.

A befejezésről szóló hírt Ansar Khan szellőztette meg, aki az egyik leghitelesebb forrásnak számít, amikor a Red Wings csapatáról van szó. Khan Big Z állandó hátfájdalmai mellett további három okot is megnevezett, ami erősítheti a kapitány visszavonulásának valószínűségét. Először is Khan szerint Filip Zadina draftolásával és szerződdtetésével a Detroit megtalálhatta a svéd játékmester utódját, hiszen az ifjú cseh a képességei alapján helyettesíteni tudná Zetterberget. Khan elismeri, hogy ezt még bizonyítania kell Zadinának az évek folyamán, de az első tapasztalatok után mindenki el van ájulva a 18 éves játékos technikai tudásától és az intelligenciájától is. A másik pont a újjáépítés, ami ráférne a csapatra. Az elmúlt években nem menedzselték túl jól a Detroitot. A korábban állandó playoffrésztvevő vörösök nem draftoltak olyan jól, mint az ezt megelőző egy-két évtizedben, és rossz szerződéseket is kötöttek, ami oda vezetett, hogy az elmúlt két évben a rájátszás közelébe sem jutottak. Mindezt tetézte, hogy Mike Babcock vezetőedző áttette a székhelyét Torontóba, az őt követő Jeff Blashill pedig nem tudott megbirkózni a feladattal.

Végezetül ott vannak a már említett bérek, ami Zetterberg esetében ugyan nem is túl magas, de akkor is el kell tüntetni. A kapitánynak 2021-ig szóló szerződése van évi 6 millió dollár értékben, ami azt jelenti, hogy ha bejelentené a visszavonulását, akkor a Detroitot komoly capbüntetéssel sújtanák. Ennek összege a következő 3 évben 4,3 millió dollár lenne, amit a Red Wings biztosan nem vállalna be. Logikusabb lépésnek tűnik az ilyenkor szokásos eljárás: az adott játékost hosszú távú sérültlistára (LTIR) helyezik, és így a keresete nem számít bele a fizetési keretbe. Az NHL ilyenkor természetesen közbeszólhat, és megvizsgáltathatja a játékost a saját orvosaival. Erre azért van szükség, hogy az LTIR-re helyezés véletlenül se a szabályok kijátszása érdekében történjen.

Még nem lehet tehát tudni, hogy mit hoz a jövő Detroitban. Egy viszont tény: Zetterberg a karrierje vége felé jár, ami azt jelenti, hogy az őrségváltást előbb-utóbb le kell vezényelnie Ken Holland menedzsernek.

zetterberg

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 7., kedd
FEL 18:00 KOSMIS 
augusztus 10., péntek
FEL   CRADAB 
FEL 18:00 NITAVS 
augusztus 11., szombat
FEL   CRADAB 
augusztus 14., kedd
FEL   NTAAVS 
FEL 17:30 TREUTE 
FEL 18:00 MACVIC 
augusztus 15., szerda
FEL 17:00 KMHLVC 
FEL 17:30 MCHMIS 
Partnerünk