Nail Jakupov a SZKA-ban kezdhet új életet

   

Minden idők egyik leggyengébben teljesítő 1/1-ese 6 NHL-szezon után Oroszországban kap új esélyt. Akár élhet is vele, hiszen még csak 24 éves.

A SZKA Szentpétervár bejelentette az átigazolási szezon legnagyobb orosz hírét: Nail Jakupov egyéves szerződést írt alá a klubbal. A csatárt 2012-ben 1/1-esként draftolta az Edmonton, ám mivel lockouttal indult a következő szezon, ezért a sztrájk végéig nevelőegyesületében, a Nyeftyehimikben játszott. Majd ígéretesen kezdődő, ám sokkal rosszabbul folytatódó edmontoni évek következtek, utána pedig rövid, de reménytelen hányódás.

Jakupov a hazaigazolásával kapcsolatban elmondta: úgy érezte, pályafutása jelenlegi szakaszában az a legjobb, ha a szentpéterváriakat választja.

A hír senkit sem érhetett váratlanul azok után, hogy legutóbbi klubja, a Colorado Avalanche nem kínált neki új kontraktust. Ez sem véletlenül történt, hiszen a véget ért szezonban Jakupov mindössze 56 meccsen jutott szóhoz, amelyeken 9+7 pontot szerzett. A három szűk esztendő után a rájátszásba jutott Colorado a vesztes konferencia-negyeddöntőben már nem is tartott igényt szolgálataira.

Az oroszra volt oka lecsapni az Edmontonnak hat évvel ezelőtt, hiszen remekül teljesített a kanadai juniorok között. Első kinti szezonjában, 2010/11-ben nem kevesebb, mint 101 pontot termelt az OHL-es Sarnia Stingsben ? a ligában az év újoncává választották ?, és az évben az ifjúsági világbajnokságon 6+7-tel vette ki a részét az orosz válogatott harmadik helyéből. NHL-es pályafutásának kezdetéről sem lehet sok rosszat mondani, a csonka idény során 48 találkozón 31 pontot ért el, 2013 áprilisában ő lett a Rookie of the Month a bajnokságban.

Innen azonban már lefelé vezetett az útja, a következő három oilerses idényében 33 egység volt a pontrekordja, majd a St. Louis-ban csupán 9-ig jutott 2016/17-ben. Coloradói szenvedéséről már szóltunk, de ide tartozik az az információ is, hogy a fizetése az 1 millió dollárt sem érte el, ami az orosz sajtó szerint megalázó egy 1/1-es esetében. Ezek után aligha volt más választása, mint hogy visszatérjen hazájába: oroszországi játékjoga a sztárcsapat SZKA-nál volt.

Nagy kérdés, mit tud kezdeni magával a péterváriaknál. Elemzők úgy vélekednek: megkapja a maximális esélyt, mivel Ilja Vorobjov, a csapat új vezetőedzője épp keresi azt az embert, aki kellően dinamikus trióvá bővítheti a Pavel Dacjuk és Nyikita Guszev alkotta duót. Ha ez így lesz, nagyobb ajándékot nem is kaphatna az élettől. A nagy öreg és a KHL jelenleg talán legjobb csatára hozzásegíthetik ahhoz, hogy megtalálja valahol elveszett góllövő ütőjét. Illetve hogy kiszálljon a minden idők legrosszabb 1/1-ese versenyből, ahol legnagyobb “riválisai”, a kanadai Alexandre Daigle (Ottawa, 1993) és a cseh Patrik Stefan (Atlanta, 1999) pocsék hírük ellenére is több pontot szereztek és különb pontátlagot produkáltak nála az NHL-ben. Daigle egyébként a tengerentúlról elmenekülve Európában ? közelebbről a svájci Davosban ? némiképp magára talált, Stefan ellenben már 27 évesen úgy döntött, inkább befejezi játékos-pályafutását. Hogy Jakupovnak mi lesz a sorsa, az előttünk álló szezonban akár már el is dőlhet.

jakupov

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum