A Buffalo Dahlint választotta az első helyen

   

23 éve nem volt 1/1-es hátvéd az NHL-drafton. A Montreal borította először a papírformát, az Islanders a nagy nyertes.

Megtartották a 2018-as draft első körét a Dallas Stars otthonában. A játékosbörze előtt a Washington Capitals bejelentette, hogy két friss kupagyőztesétől is megválik. A kapus Philip Grubauer és a hátvéd Brooks Orpik Coloradóba került, a denveri klub egy második körös választási jogot adott értük. Ezzel a húzással jelentős helyet szabadítottak fel a bérkeretben, hogy John Carlssonnal szerződést tudjanak hosszabbítani.

Ezután kezdődött az igazi műsor. Az első két helyen abszolút érvényesült a papírforma: előbb Rasmus Dahlin kelt el a Buffalo, majd Andrej Szvecsnyikov a Carolina jóvoltából. Dahlinnal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a Buffalo 1987 után választhatott újra az első helyen, akkor Pierre Turgeont emelték ki, aki figyelemre méltó pályafutásra volt képes. A Frölunda hátvédjének kiválasztásával két hosszú sorozat szakadt meg az NHL-ben: 1989 után másodszor lett svéd játékos az 1/1-es, illetve 1994 után először választottak hátvédet első helyen. 29 éve egy bizonyos Mats Sundint választott a Quebec, öt esztendővel később Ed Jovanovskit a Florida.

2018 draft

A második helyen az az Andrej Szvecsnyikov kelt el, akit Dahlin mellett az egyetlen NHL-re teljesen kész játékosnak tartanak, és az új Marian Hossát látják benne a szakértők. Szvecsnyikov az utóbbi hónapokban legalább olyan biztossá tette a második helyét, mint amennyire Dahliné volt az első az egész szezonban.

A harmadik, a negyedik és az ötödik helyen a Montreal, az Ottawa és az Arizona volt soron, és a két kanadai, valamint a sivatagi klub jóvoltából azonnal borult a papírforma. Meglepetésre mindhárom csapat passzolta  Filip Zadinát, aki így a hatodik helyen választó Detroithoz került. A cseh jobbszélső helyett a Canadiens a finn Jesperi Kotkaniemi, a Senators az amerikai Brady Tkachuk döntött, míg a Coyotes ? a legnagyobb meglepetést szolgáltatva ? a kanadai Barrett Haytont húzta be. Kotkaniemi az U18-as világbajnokságon robbantott, ahol hét meccsen 9 pontot szerzett, míg a finn élvonalban 18 évesen 29 pontot ért el 57 meccsen. A meglepetésekben az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy a Canadiens és a Coyotes is posztra igazolt, vagyis nem azt nézte, hogy ki áll az értékelésekben az előkelőbb helyen. Mindkét csapatnak elsősorban centerre van szüksége, ezért a legjobb elérhető játékszervezőket draftolták le, meghagyva a szélsőket és a hátvédeket a többieknek.

A top 10 utolsó négy helyéből hármat hátvéd, egyet egy orosz szélső foglalt el. A Vancouver, Chicago, Edmonton védőhármasát Quintin Hughes, Adam Boqvist és Evan Bouchard alkotta, ide furakodott be a kilencedik helyen a KHL-es Vitalij Kravcov, akit a NY Rangers halászott le. A legjobb tíz nemzetenkénti elosztása rég nem látott vegyes képet mutatott: két-két svéd, orosz, amerikai és kanadai játékos mellett egy?egy finn és cseh kelt el.

A második tíz három legfontosabb pillanatai a 11., a 12. és a 13. választáshoz kapcsolódtak. Két olyan játékos volt köztük, akiket a szakértők a top 10-be vártak, de végül ide nem fértek be: az egyikük a szélső Oliver Wahlström, a másik a hátvéd Noah Dobson. A 11. és a 12. helyen egymás után választó Islanders mindkettőre rátette a kezét. Ezzel az Islanders lett a draft első napjának talán a legnagyobb nyertese. Lou Lamoriello továbbra is jó munkát végez, John Tavaresszel kell már csak megegyeznie. A játékos szombaton jelenti be, hogy meghallgatja-e a többi csapat ajánlatát, vagy már most szerződést hosszabbít klubjával. A 13. választás előtt felrobbant a csarnok, ekkor választhatott a hazai pályán lévő Dallas Mike Modano és a Jamie Benn jóvoltából, akik Ty Dellandrea nevét mondták a mikrofonba.

Innentől kezdve csendben csorogtak az események a 22. választásig. Ekkor jelentették be, hogy az Ottawa lemondott a választásról a NY Rangers javára a 26. választásért és egy második körös jogért. A Rangers a megszerzett lehetőséggel K?Andre Millert szerezte meg, aki csatárból képezte át magát hátvéddé. A 25. választás előtt ismét egy cserét jelentettek be: a St. Louis cserélt felfelé, megszerezve a Toronto jogát, amiért a 29.-et és egy harmadik körös választást adott. A Blues a megszerzett pickkel Dominik Bokkot rendelte magához, az első kör egyetlen német születésű játékosát.

A fennmaradó választások nem hoztak izgalmakat. A 30. helyen végre csapatot talált Joe Veleno, akit a szakértők az első 15-be vártak. Az utolsó választás jogával a bajnok Washington rendelkezett, ezzel a Capitals 2014 óta az első csapat, amely bajnokként választhatott az első körben. A Caps Alekszandr Alekszejevet húzta, amivel hivatalosan is véget az első nap. A draft teljes listáját és rövid angol nyelvű elemzését itt és itt lehet megnézni.

A dráft második napján további hat kört rendeznek.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum