Dave Tippett a Seattle első igazolása

 

A játékosként és edzőként is sikeres szakember egy évet golfozással és utazgatással töltött, de az önkéntes pihenő véget ér.

A Seattle NHL-felvételére még várni kell legalább két évet, minden azon múlik, milyen hamar sikerül az arénagondokat orvosolni. Úgyhogy arról mé gnincs szó, hogy teljes szakvezetést szerződtetne a klub mögött álló tulajdonosi kör, az Oak View Group. Dave Tippet feladata is elsősorban a Key Arena felújításával kapcsolatos szakmai tanácsadás lesz, emellett az NHL-hez méltó szervezeti kultúra kialakításában is nagy szerepet vállalhat.

Az 56 éves Tippett játékosként 721 meccsen lépett jégre az NHL-ben, 262 pontig jutott. Kétszer járt olimpián a kanadai válogatott tagjaként, 1992-ben hét meccsen három pontot szerzett, ezüstérmesek lettek. Edzői pályafutását 1995-ben kezdte az IHL-es Houston Aerosnál. A Los Angeles Kings színeiben debütált az NHL kispadján 1999-ben. Három évig volt másodedző, Dallasba már mint a szakmai stáb vezére került. 2009-ben szerződött Phoenixbe, és egészen tavalyig a Coyotes vezetőedzője volt. Az utolsó két szezonban a hokiügyekért felelős alelnöki posztot is ő töltötte be. Három világbajnokságra jutott ki, kétszer másodedzőként, 2014-ben vezetőedzőként.

Tavaly június 22-én váltak el útjaik az arizonai klubbal, egy most megjelent interjúban annyit mondott erről, hogy életében először egy kis időre volt szüksége tizenhét év taposómalom után: ?Tanácsadóskodtam a St. Louis Bluesnak és néhány juniorcsapatnak is egy kicsit, de ezt az évet tényleg arra használtam, hogy kissé hátrébb lépjek a hokitól. Nagyon sokat golfoztam, utazgattam, rengeteg időt töltöttem az unokákkal. Nagyon-nagyon jó évem volt. Semmi stressz. Párszor elutaztunk Hawaiira is.?

Tippett lánya a Seattle melletti Bremertonban él, három gyermekével sok időt tölt, mivel férje a haditengerészetnél szolgál. A családnak nyilván nagy könnyebbség volt, hogy a nagypapát minden korábbinál többet látták. Amikor a tavalyi szakításról kérdezte az újság, így válaszolt: ?Egyszerűen itt volt az ideje a váltásnak. Úgy voltam vele, hogy szükségem van a változásra. Elfáradsz abban, ha mindig problémákat kell megoldani. Ideje volt átadnom a helyet valaki másnak. Úgy éreztem, megérett az idő arra, hogy hátrébb lépjek, és élvezzem az életet. Arra gondoltam, valami mást kell csinálnom. Hosszú-hosszú ideje vagyok a hokiban. Otthon érzem magam benne, de nagyon élveztem, hogy egy évet kihagytam, és olyasmiket csináltam, amikre általában semmi időm. Ha az egész életedet szigorú menetrend szerint éled, érdekes élmény kidobni ezt a menetrendet az ablakon. Tudtam, hogy visszatérek a munkába, de erre az időre most nagy szükségem volt.?

A Seattle körüli hírek kezdetben nem keltették fel az érdeklődését: ?Aztán pár hónappal ezelőtt a semmiből kaptam egy telefonhívást, Tim Leiweke keresett meg. Együtt dolgoztunk a Los Angelesnél, ahol ő volt a klub elnöke. Az iránt érdeklődött, mihez akarok kezdeni, és mondta, hogy próbálnak összehozni valamit itt, Seattle-ben, és hogy talán segíthetnék ebben. Aztán nem nagyon történt semmi, mígnem Tim testvérét, Tod Leiwekét kinevezték elnök-vezérigazgatónak az új franchise-hoz. Vele szintén többször beszélgettem. Végül elértek egy olyan pontra, ahol már nagyon közelinek tűnt, hogy ebből az egészből tényleg lesz valami, az arénával kapcsolatos kérdőjelek is kiegyenesedni látszottak. Minél többet beszélgettem Toddal, annál izgalmasabb lett a történet.?

tippett

A Leiweke-família észak-amerikai mértékkel mérve is dúsgazdag. Tim, az idősebb testvér a sporttal és élő szórakoztatóipari események körüli befektetésekkel és fejlesztésekkel foglalkozó Oak View Group ügyvezető igazgatója, korábban olyan, a világ legjelentősebb sportvállalkozásainak számító szervezetekben vállalt elnöki és ügyvezető igazgatói feladatokat, mint a Maple Leafs Sports & Entertainment (MLSE), vagy az Anschutz Entertainment Group (AEG). Tod múltja is jelentős. Lehetetlen felsorolni az összes csapatot a legkülönbözőbb sportágakból, ahol vezető tisztséget vitt. Ízelítőül néhány: Tampa Bay Lightning, Seattle Seahawks, Minnesota Wild, Golden State Warriors, Vancouver Canucks, Portland Trailblazers.

A kérdésre, hogy mi izgatja legjobban az előtte álló feladatokban, így válaszolt Tippett: ?Nagyon jó emberekkel dolgozhatok itt együtt, akik szenvedélyesen munkálkodnak azon, hogy minden a legnagyobb rendben történjen. Nem sok embernek adatik meg a lehetőség, hogy valamit az alapoktól építsen fel. Ők egy jégkorongos szemet akartak maguknak, aki nem csak a jégkoronggal foglalkozik, de a hokikultúra és az infrastruktúra megteremtésével, egy új aréna, egy új gyakorlópálya megépítésével. Ezek mind nagyon izgalmas dolgok. Vegyük például az edzőpálya megtervezését. Egész életemben ilyen létesítményekben edzettem, úgyhogy amikor körbejárok egyet, mindig meg tudom mondani: ezt de ügyesen oldották meg, vagy ez itt mekkora pazarlása a térnek.?

Tippett még egyszer visszatért arra, hogy mi izgatja a feladatban, illetve hogy mennyire elege volt már abból, hogy egy meglévő struktúrában kell változást elérnie, problémákat megoldania. Arra a kérdésre, hogy milyen filozófiával vág neki új feladatának, így felelt: ?Felépíteni egy kultúrát az alapoktól nem arról szól, hogy elmész valahova, ahol mindent meg kell változtatnod. Egy ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy a csapat és a helyi közösség egymásra találjon.?

A szakembert egyelőre mindez jobban izgatja, mint az edzősködés, a hokiügyekért felelős alelnöki posztot vállalná el legszívesebben, ha felkérik. Ezzel együtt hosszabb távon azt sem zárja ki, hogy később edzői posztot vállaljon valahol. Egyelőre azonban Seattle köti le minden idejét. És hogy most mi a menetrend? ?Először is hivatalos jóváhagyást kell szerezniük, és jó úton járnak ehhez. Gary Bettman azt mondta, erre valamikor az ősz folyamán sor kerülhet, és azt hiszem, ez reális forgatókönyv. Mindeközben rengeteg tennivaló van az infrastruktúrával. Talán egy éven belül elkezdjük összerakni a szakmai stábot. De ezek mind csak a hivatalos befogadás után következnek. Számomra most a hokinál fontosabb a létesítményhelyzet megoldása, az a franchise alapításának fő feltétele. A háttérből adok apró ötleteket ehhez, amikkel szerintem sokat nyerhetnek.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum