A Montréal elcserélte Galchenyukot Domiért

 

Marc Bergevin általános igazgató vitatható döntéssel sokkolta a Canadiens rajongóit.

Alex Galchenyuk 24 éves, hat szezont húzott le a kanadai csapatnál, ez idő alatt 418 meccsen 108 gólt lőtt, 255 pontot szerzett. Évi 4,9 milliós szerződését három szezonra kötötte, ami 2020-ban jár le. Max Domi egy évvel fiatalabb, az idei szezonban szolgálta le újoncszerződésének harmadik évét, 222 mérkőzésen 36 gólt lőtt, 135 pontot szerzett az Arizonának. Habár a két játékos meccsenkénti pontátlaga századra azonos (0,61), a különbségek is nyilvánvalóak. Galchenyuk jobb fizikai felépítéssel rendelkezik, ráadásul erőssége a góllövés. Galchenyuk meccsenként 0,26 gólt szerzett, Domi 0,16-ot. Galchenyuk már a 24. születésnapja előtt száz fölött járt, ez előtte csak négy embernek sikerült a franchise hosszú és sikeres történetében. Domi erőssége a passzolás, ahol közel akkora előnye van honfitársával szemben, mint amekkora a hátránya a gólok számát tekintve.

galchenyuk_domi

A cserét egyelőre korai lenne megítélni. Egyrészt azért, mert a képletből hiányoznak Max Domi következő szerződésének részletei. Nem tudjuk, a Habs mennyit akar neki fizetni. Ennél is fontosabb, hogy mindkét játékosban vannak tartalékok. Domi a liga egyik legrosszabb csapatában próbálta gyűjtögetni a pontokat, és nem tudni, mire lesz képes egy olyan klubban, ami ha nem is meghatározó erő a ligában, de legalább rendszeresen bejut a rájátszásba. Galchenyukban is maradtak tartalékok, Montréalban egyszerűen nem ott használták, ahol a legjobban érzi magát, vagyis centerként. Claude Julien vezetőedző másfél évvel ezelőtti érkezésekor kapott rá ígéretet, hogy megnézik kedvenc posztján, ez azonban összesen az első meccs első két harmadáig tartott. Az Arizona általános igazgatója, a 29 éves John Chayka rögtön ki is jelentette, hogy ők középen számítanak a kiváló játékosra.

Minden bizonytalanság ellenére azért furcsa egy ötmilliós játékost elcserélni egy végzős újoncra úgy, hogy semmilyen draftjogokat vagy egyéb kompenzációt nem kérnek cserébe. Az egész ügylet hasonló ahhoz, mint amikor P. K. Subbant cserélték Shea Weberért. Idővel kiderül, ezúttal melyik általános igazgató mérte fel jobban a két játékosban rejlő potenciált.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 7., kedd
FEL 18:00 KOSMIS 
augusztus 10., péntek
FEL   CRADAB 
FEL 18:00 NITAVS 
augusztus 11., szombat
FEL   CRADAB 
augusztus 14., kedd
FEL   NTAAVS 
FEL 17:30 TREUTE 
FEL 18:00 MACVIC 
augusztus 15., szerda
FEL 17:00 KMHLVC 
FEL 17:30 MCHMIS 
Partnerünk