Dahlin és Szvecsnyikov lehetnek a befutók

   

Kétrészes sorozatunkban ismertetjük az NHL-draft esélyeit, bemutatjuk azokat, akik az idei játékosbörze első körében kelhetnek el.

Az idei draftot június 22-én és 23-án tartják a Dallas Stars otthonában, az American Airlines Arenában. Az nem kérdés, hogy a legelső választott Rasmus Dahlin lesz a Buffalo jóvoltából, de elmondható, hogy gyakorlatilag már a második hely is elkelt Andrej Szvecsnyikov jóvoltából. A folytatást azonban egy-két esetet leszámítva lehetetlen megjósolni, ezért megpróbálunk elébe menni az izgalmaknak, szintetizáljuk a számos tippelést. Az első helyről indulva számba vesszük a csapatokat és azt, hogy kit választhatnak, majd néhány gondolat erejéig bemutatjuk az érintett játékosokat.

1. Buffalo Sabres / Rasmus Dahlin ? hátvéd. Az újjáépülő Buffalo legfontosabb láncszeme lehet a 18 éves hátvéd, akiről azt tartják, hogy Nicklas Lidström magasságáig emelkedhet. Korcsolyázása, korongkezelése, látása és intelligenciája a pálya minden zónájában kiemelkedő. Az a fajta játékos, aki képes megváltoztatni egy franchise arcát. 17 évesen a junior-világbajnokság legjobb hátvédjének választották, sőt az idei pjongcsangi téli olimpián is  lehetőséget kapott két mérkőzés erejéig.

2. Carolina Hurricanes / Andrej Szvecsnyikov ? jobbszélső. Az észak-amerikai draflista legjobbja a Barri játékosa, aki úgy lett az OHL (Ontario Hockey League) legjobb újonca, hogy két hónapot hiányzott sérülés miatt. Minden tekintetben kész az NHL-re, Dahlin mellett ő lehet a másik, aki már ősszel biztosan bemutatkozhat a legjobbak között. Kiváló offenzív skilljei vannak, a védekezésből is kiveszi a részét, ráadásul egy év alatt teljesen alkalmazkodott a tengerentúli stílushoz. Az új Jakub Voráceket látják benne a szakértők.

3. Montreal Canadiens / Brady Tkachuk ? balszélső. Itt lehet az első kérdőjel a drafton, mert a Habs Tkachuk helyett akár Filip Zadinára is teheti a voksát. A legendás Keith Tkachuk kisebb fia mellett szól, a kivételes fizikuma ami alkalmassá teszi arra, hogy igazi power forward váljon belőle. Amennyiben nem a gólszerzéssel lesz elfoglalva, páratlan fizikai adottságaival le tud kötni két embert, ami azonnal megteremti a létszámfölényes helyzetet a társai számára.

4. Ottawa Senators / Filip Zadina ? jobbszélső. A QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League) legjobb újonca lett 44 góllal és 82 ponttal, akiben egy a szimpla befejezőember prototípusát látják a szakemberek. Csukló, erő és pontosság a legfőbb erényei. A 2017-es junior-világbajnokságon erős párost alkotott Martin Necas párjaként. Zadina második lett 7 góllal a tornán, Necas 11 ponttal első a kanadai táblán.

5. Arizona Coyotes / Noah Dobson ? hátvéd. Abszolút two-way, támadásban és védekezésben is kiválóan használható bekk, aki 69 mérkőzésen 67 pontot szerzett, azaz majdnem pont/meccs átlagot hozott. Roppant intelligens, remekül lát a pályán és nyomás alatt sem jön zavarba, sem a támadó sem a védekező harmadban. Testi felépítésének és pontosságának köszönhetően a kék vonalról is gólerős.

6. Detroit Red Wings / Quintin Hughes ? hátvéd. A csatárokat is beleértve a három legjobban korcsolyázó játékos között van, ráadásul mozgékony, ezért egy az egy ellen lehetetlenség megverni. Előfordul, hogy rosszul helyezkedik, de gyorsaságával tudja ezt kompenzálni. A pakkot csatárokat megszégyenítő módon kezeli és lövi a helyére, a támadó felfogású hátvédek minden alapja megvan benne.

7. Vancouver Canucks / Evan Bouchard ? hátvéd. 87 pontot szerzett az OHL-ben (Ontario Hockey League), amivel a kanadai tábla hetedik helyén végzett. Ez hatalmas bravúr, különösen annak tükrében, hogy az OHL-ben a legjobb 10-be legutóbb Ryan Ellis (Nashville) tudott bekerülni hátvédként még 2011-ben. Átlátja a játékot és kiváló passzokkal hozza helyzetbe a társait. NHL-re kész játékosnak tartják, ettől függetlenül lehetséges, hogy marad még egy évet a Londonban.

8. Chicago Blackhawks / Oliver Wahlstrom ? jobbszélső. Góllövésre született, minden helyzetben feltalálja magát a kapu előtt. A hírek szerint neki van a legjobb csuklója az idei börzén, amit korábban bizonyított is: 62 mérkőzésen 48 gólt lőtt az USA nemzeti csapatában és hét találattal járult hozzá az ezüstérem megszerezéséhez az U18-as világbajnokságon.

wahlstrom

9. New York Rangers / Jesperi Kotkaniemi ? center. Az idei U18-as világbajnokságon aranyérmet szerzett finn csapat játékosa. Szélsőként is bevethető center, aki az egyik legjobban védekező csatár, főleg emberhátrányban. Játékintelligenciája nemcsak a védekezésben emelkedik ki, hanem a támadásokban, mert kiváló előkészítő.

10. Edmonton Oilers / Adam Boqvist ? hátvéd. Egy igazi puck-moving hátvéd, aki képességei alapján Erik Karlsson örököse lehet. Jól fejlett támadó ösztönök, finesz és átlagon felüli térlátás valami lövőerő jellemzi. Egyetlen hátránya a testmérete, mindössze 179 centi és 76 kiló, ezért a fizikai hoki nem az ő játéka.

11. New York Islanders / Barrett Hayton ? center. Az egyik játékosmegfigyelő tömören összefoglalta Hayden képességeit: “Ő az a játékos, akivel mindig nyerni fogsz.” Rengeteg támadópotenciál van még benne, talán a legsokoldalúbb játékosnak tartják az idei drafton, ezért nem lenne meglepő, ha az Islanders őt választaná, hogy feltöltse a Tavares esetleges elvesztése miatt keletkező űrt.

12. New York Islanders / Ty Smith hátvéd. A Spokane legeredményesebb hátvédje volt az idei szezonban 73 ponttal, amiből 27-et szerzett emberelőnyben. Kivételes adottságait emberelőnyben kamatoztatja, igazi PPQB-típusú hátvéd. Emellett remekül szűr a semleges zónában, ezért a játék minden részében otthonosan mozog. A draft egyik legjobb two-way hátvédje.

13. Dallas Stars / Joseph Veleno ? center. Fantasztikus játékmester, aki a pálya minden szegletében átlátja a játékot. Remekül alkalmazkodik mindenféle játékstílushoz, bármit is húzzon elő az ellenfél. Nagyszerű vezetői tulajdonságokkal rendelkezik, a “C” betű várományosa bármely csapatban.

veleno

14. Philadelphia Flyers / Joel Farabee ? balszélső. A Flyers az elmúlt három évben ötször választhatott az első és négyszer a második körben, közte olyanokat, mint Nolan Patrick és Travis Konecny. Most ismét egy hasonló tehetség kerülhet a Phillybe Farabee választásával. Gyors, kombinatív, magas IQ, kivételes hatékonyság és átlagon felüli korongkezelése jellemzi. Potenciálisan two-way játékos lehet.

15. Florida Panthers / Serron Noel ? jobbszélső. Dave Tallon játékrendszerébe, Aleksander Barkov, Nick Bjugstad és Henrik Borgstrom mellé csodálatosan illene a fantasztikus méretekkel rendelkező Noel. A méreteket volt honnan örökölni, édesapja ugyanis a tojáslabdás fociligában nyomta az ipart. A hegyomlásszerű játékos rendkívül gyors és mozgékony, olyan Lindros-típus, habár képességeiben elmarad tőle, de ez fejleszthető.

16. Colorado Avalanche / Rasmus Kupari ? Center. Lenyűgöző támadó képességekkel rendelkezik és hiába nem top 10-es, ezt a Colorado nem hagyhatja figyelmen kívül. Kulcsszerepe volt a Karpat bajnoki címében, illetve a finn válogatott U18-as világbajnoki címében. Korcsolyázótudása elit, egyetlen nagyobb hiányossága a következetlensége.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum